Çevre düzenlemesi gerçekleşen göl kenarından önce Çanakkale’ ye selam geldi. "NİLÜFER GÖLÜNDEN HERKESE GÜNAYDIN"
AK Parti Kurmayı Turan'ın davetlisi olarak, iki günlük Çanakkale programına katılan Çevre ve Orman Bakanı Dr. Pakdemirli, yeni günün ilk sözünü, Şehitler coğrafyasının tüm yaşayanlarına etti.
Bakan ile Vekil, ardından da Biga Karacaali'de, Biçer döğer kullanıp Çeltik hasadı yaptı.

Biga’ da, damlama sulama yönteminin kullanıldığı adresten verilen mesaj hayli çarpıcı ifadeler ile geldi.
Bakan Pakdemirli, Damlama sulamanın önemine değinip büyük harflerle konuştu: “BU YÖNTEM İLE, YÜZDE 50 SU TASARRUFU MÜMKÜN” dedi.
Biga Tarım fuarında çiftçinin başarısı sonucu, Tarımsal hasılatta elde edilen Türkiye rekorunu müjdeleyen Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ile AK Parti Kurmayı Turan, Yılın ilk çeltik hasadını başlatan isimler oldu.
Bakan Dr. Bekir Pakdemirli, Çanakkale'de damla sulama tekniği ile çeltik yetiştirilen tarlayı ziyaret etti. Verimin arttığı, su tüketiminin de azaldığı bu örnek adreste yaptığı konuşmada, damla sulama tekniğinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Bakan Pakdemirli, damlama sulama yönteminin kazandırdığını iki kelime ile özetledi. “MALİYET DÜŞÜYOR, NET HASILA ARTIYOR…”
Güne, doğa harikası bir adreste, Biga Nilüfer gölü kenarında yaptığı yürüyüş ile başlayan Tarım ve Orman Bakanı, çevre düzenlemesi tamamlanan Nilüfer gölünden Şehitler Coğrafyasına ‘Günaydın’ diyerek, günün ilk sözünü ettikten sonra, Biçer döğer kullanıp, Çeltik hasadını başlattı.

------------------------------------------------------
BAKAN KULLANDI, VEKİL EŞLİK ETTİ
BİÇER DÖĞER İLE, İLK HASAT…!
---------------------------------------------------------

Yılın ilk Çeltik hasadı için, Biçer döğer’ in şoför kabininde yerini alan ve direksiyona geçen isim, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli oldu.

ÇELTİK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE DAMLA SULAMA…
Bakan Pakdemirli, Damlama sulamanın önemine değinip büyük harflerle mesaj verdi: “BU YÖNTEM İLE, YÜZDE 50 SU TASARRUFU MÜMKÜN”  dedi.

ÇİFTÇİNİN KÂRI YÜZDE 20 ARTIYOR..
Çanakkale’de bir dizi etkinlik için bulunan Bakan Pakdemirli, ziyaretinin ikinci gününde, Biçer döğer kullanıp, çeltik hasadının startını verdi.
İklim değişikliği ve buna bağlı olarak yaşanan kuraklığın, tarımsal sulamadaki önlemlerin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğinin altını çizen Bakan Pakdemirli, tüm üreticilere mesajını Çanakkale Biga’ dan verdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, kelimenin tam anlamıyla; modern sulama teknikleri ile daha az su tüketerek üretim yöntemlerinin en önemli örneğini Çanakkale'de hayata geçirmiş oldu.
Bakan Dr. Bekir Pakdemirli, Çanakkale'de damla sulama tekniği ile çeltik yetiştirilen tarlayı ziyaret etti. Verimin arttığı, su tüketiminin de azaldığı bu örnek adreste yaptığı konuşmada, damla sulama tekniğinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Bakan Pakdemirli, çarpıcı sözler etti.

MALİYETİ DÜŞÜYOR, NET HASILAT ARTIYOR…
Biga’ da, biçer döğer kullanıp, örnek sulama uygulamasının gerçekleştiği adreste hasat yapan Bakan Pakdemirli, beraberinde AK Parti Grup başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan ile birlikte, şoför kabininde, direksiyon başına geçti. İlk hasat için, besmele çekip yol alan Bakan, ardından da üreticiye seslendi.
"Çanakkale, 2020 yılında 112.278 dekarlık alanda 93.933 ton çeltik üretimi ile Türkiye üretiminde yüzde 9,6'lık paya sahip bir ilimizdir. Çanakkale'de bu yıl 3.410 dekar alanda damla sulama yöntemi ile çeltik üretimi gerçekleştirildi. Bu alanların 3.270 dekarlık kısmı Bakanlığımızca, 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi' projesi kapsamında desteklendi. Bu proje kapsamında toplam 74.280 kg çeltik tohumu kullanılmış olup, tohum bedelinin 698 bin TL'si Bakanlığımız tarafından karşılandı. Çeltik yetiştiriciliğinde damla sulama yönteminin uygulanması ile tava sulama yöntemine göre su kullanımında yüzde 50 tasarruf sağladık. Maliyeti yaklaşık olarak toprak işleme ve ekim işlemlerinde yüzde 60, işçilikte yüzde 70, tarla kirasında yüzde 30 olarak düşürdük. Damla sulamada tava sulama yöntemine göre maliyeti yaklaşık %20 oranında düşürerek, net hasılayı artırıyoruz. Çiftçimizin kârlılığı %20 artıyor. Günümüz koşullarında küresel ısınmadan dolayı su kaynaklarının ekonomik kullanılması gerekliliği her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle çeltik üretiminde su kullanımında önemli tasarruf sağlayan damla sulama sistemi kullanılarak üretim yapılmasını Bakanlık olarak destekliyor ve yaygınlaştırılmasıyla ilgili çalışmalar yürütüyoruz." dedi.

12 İLDE ÜRETİME DESTEK.
Bakan Pakdemirli, Damla sulama sistemi ile çeltik yetiştiriciliğinin 2005 yılından itibaren dünyada uygulandığını belirtti. Türkiye'de ise bu yöntemin 2007 yılında Edirne'de başladığını anımsattı.
"Ülkemizde 2021 yılında damla sulama ile çeltik üretimi yapılan alan 13 bin dekar seviyelerine ulaştı. Bu üretimin 9.511 dekarı 12 ilimizde Bakanlığımız tarafından yüzde 75 hibe tohum ile desteklendi.
Bu illerimiz Ankara, Balıkesir, Çanakkale, Çankırı, Edirne, Düzce, İstanbul, Kırıkkale, Kırklareli, Mersin, Samsun, Sinop'tur.” diyerek, konuyu detaylandıran Bakan Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Ülkemizde çeltik üretimi 2002 yılında 360 bin ton iken, 2020 yılında yüzde 172'lik artış ile 980 bin tona ulaştı."

DAMLAMA SULAMANIN AVANTAJLARI
Bakanlık, Damla sulama yöntemi ile dekara 800 ile 900 m³, tava sulama yöntemi ile 1500 ile 2400 m³ su kullanıldığı şeklindeki net verileri, üreticiye her fırsatta aktarıyor.
Damla sulama yönteminin kullanılması ile yüzde 50'den fazla su tasarrufu sağlandığını, Çanakkale’de tekrarlayan Bakan Dr. Pakdemirli, özetle şu bilgileri de anımsattı;
“Damla sulama yöntemiyle çeltik yetiştiriciliğinde bölgelere göre değişmekle birlikte tava sulama yöntemine göre yüzde 30-50 oranında sulama ücreti daha düşük alınıyor.
Tava sulama yöntemi kullanıldığında suyun bitki kök bölgesine ulaştırılabilmesi için yıllık 50 ile 60 litre arasında yakıt harcanırken, damla sulama yönteminde yakıt tüketiminde yaklaşık yüzde 50 tasarruf sağlanıyor.
Damla sulama yönteminde su kesildikten 5-7 gün sonra hasat yapılırken, hasat için paletli biçerdövere ihtiyaç duyulmamaktadır.
Tava sulama yönteminde su kesildikten en az 10-15 gün sonra hasat yapılabilmekte ve hasat için paletli biçerdövere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu da maliyeti artırıyor.”

NİLÜFER’DEN ÖNCE GÜNAYDIN, SONRA DA GÖLE DAVET…
AK Parti Kurmayı Turan'ın davetlisi olarak, iki günlük Çanakkale programına katılan Çevre ve Orman Bakanı Dr. Pakdemirli, yeni günün ilk sözünü, Şehitler coğrafyasının tüm yaşayanlarına etti.
Birlikte edilen sözleri, AK parti kurmayı Turan sosyal medya hesabından paylaştı. Turan’ ın paylaşımında ayrıca Nilüfer gölüne davet de vardı. Turan, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Günaydın Çanakkale. Sayın Bakanımızla güne Bigamızın doğa harikası Nilüfer Gölü'nde yürüyüş yaparak başladık.
Yeni çevre düzenlemesiyle, yürüyüş yolları ve mesire alanıyla harika bir görsel şölen sunan Nilüfer Gölü' ne siz de mutlaka uğrayın.”

Cuma Deren