Cumhuriyetin 98’inci Kuruluş yıldönümü dolayısı ile Cumhuriyet Meydanında düzenlenen resmi törenlerin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından gerçekleştirilen Alternatif çelenk töreni ile Siyasi Partiler ve Sivil Toplum Kuruluşları da Atatürk büstüne çelenk bırakarak Cumhuriyet Bayramı coşkusuna ortak oldular.

Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim her yıl coşku ile kutlanırken, tüm yurtta olduğu gibi Çanakkale’de de törenler gerçekleştirildi. Çanakkale valiliği tarafından gerçekleştirilen resmi törenin ardından Çanakkale’deki Siyasi
Partiler ve Sivil Toplum Kuruluşlarının da katılımı ile  Cumhuriyet Halk Partisi tarafından alternatif Çelenk Koyma programı gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen Alternatif Törene Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, İYİ Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar,  DEVA Partisi İl Başkanı Berkan Karaca, Gelecek Partisi İl Başkanı Yiğit Akkoyun, siyasi parti temsilcileri ve Çanakkale’de faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşu Başkan ve temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Alternatif törende Siyasi partiler ve STK temsilcileri Atatürk büstüne çelenk bıraktılar.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği öğrencileri şiiri okudu. Şiirlerin okunmasının ardından günün anlam ve önemine binaen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Metin Ümit Ural bir konuşma yaptı. Ural yaptığı konuşmada “ Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesiyle perçinlediği, Türkiye Cumhuriyetimizin 98’inci yaşı kutlu olsun! Ülkemiz, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde ve eşsiz iradesiyle Milli Kurtuluş Savaşı’nı başarıyla tamamlamış ve ardından ‘Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırma’ mücadelesini de hep ileriye gidecek şekilde sürdürmüştür. Son yıllarda içinden geçmekte olduğumuz demokrasimizdeki gerileme, maalesef ülkemizin dünyadaki itibarından, vatandaşlarımızın refahından çalmıştır. Fakat Cumhuriyeti kurmuş olan Ülkemiz, bugün de içinde bulunduğu zor koşulları ortadan kaldıracak birikime sahiptir. Türkiye’miz, Cumhuriyete ve Demokrasiye kalpten bağlı milletimizin verdiği güçle büyük ve kalıcı hedeflerine mutlaka ulaşacaktır. Vatandaşlarımızın kalıcı huzur ve adalet talebine ancak Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırdığımızda ulaşılabilecektir. Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği gibi, ‘Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar ekonomik zaferlerle taçlandırılmazsa, kazanılan zaferler kalıcı olmaz’  Bu uyarı, bugün de halen güncelliğini korumakta; özgürlük ve bağımsızlığımızın yol haritası niteliğindedir. Ülkemizin ekonomisinin bugün içinde bulunduğu tablo, bu uyarının aksine üretmeyen, savurgan, liyakatsiz, yandaşları koruyan ekonomi politikaları izlenilmesinin sonucudur. Tüm vatandaşlarımız, geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüz gençlerimiz, bu ekonomi politikasının getirdiği ağır yükün altında ezilmektedir” dedi.

Koşulların Farkındayız
CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, Yaşananları sadece haberlerden izlemediklerini, yaşanan sıkıntıların farkında olduklarını belirterek “Türk lirası her dakika değer kaybetmeye devam ediyor. Yanlış ve bir kişinin keyfine göre belirlenen akıl almaz, izahı olmayan, mantık dışı ekonomi politikaları ile paramız pul oluyor. Enflasyon, üreticimizi ayrı, tüketicimizi ayrı vuruyor. İçimiz yanıyor. Sanmayın ki bunları haber bültenlerinden takip edip de konuşuyoruz. Bizim için ekonomi rakamlardan ibaret değil. Her insan bir dünya. Ülkemizin geldiği halin, vatandaşlarımıza hayatı yaşanmaz hale getiren koşulların, ev ev, sokak sokak farkındayız. Havalar soğudu evlerde yüreklere düşen doğal gaz faturası tedirginliği, sobasında yakacak odun bulamayan kardeşlerimizin çaresizliği, pazara gidip eli boş dönen vatandaşlarımızın hali ortada. Yüreğimizde hissediyoruz, isyan ediyoruz. Anneanneler, babaanneler pul olmuş emekli maaşlarıyla kendileri geçinemezken; bir de işsiz kalan çocuklarına, torunlarına bakmaya çalışıyor. Hakkı çalınan gencimizden, yurt bulamadığı için üniversite eğitimini bırakıp memleketine dönen öğrencilerimizden, hastane randevusu bulamadığı için muayene olamayan hastalarımıza, yaşlılarımıza kadar; hep beraber içinden geçtiğimiz kara girdabın nelere mal olduğunu çok yakından takip ediyoruz. Hepsini biliyoruz. Çözümü de biliyoruz. Her bir vatandaşımızın hak ettiği refahı sağlayacak gücümüz kudretimiz var. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz: Cumhuriyet umuttur. Kimsesizlerin kimsesidir. Cumhuriyet, geleceğe güvenle bakmaktır. Cumhuriyet, bir günlük bayram değil; her günü bayram kılabilmektir. Şunu da biliyoruz: Toplumumuz tek adam rejiminden yana değil, Cumhuriyetten yana. Güçlü bir demokrasiden yana. Cumhuriyetin coşkusundan, geleceğe güvenle bakmaktan yana. Az kaldı; Milletimizin iradesiyle, Cumhuriyetimizi yeniden demokrasi ile taçlandıracağız. Adaleti, liyakati, hakkı, hukuku getireceğiz.

Gençlerin Gözünde Coşkuyu Göreceğiz
Ural “Gençlerimizin gözlerinde kaygı değil; umudu, heyecanı, coşkuyu göreceğiz. Güzel ülkemizde gençlerimiz özgürce, hep birlikte hayallerini gerçekleştirmenin sevincini yaşayacaklar. İşte o gün, güzel Ülkemizin her bir vatandaşı, her gününü Cumhuriyetimizin coşkusuyla yaşayacak! Bu duygu ve inançla, 98’inci yaşını kutladığımız Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve ülkemizin kurtuluş mücadelesinde şehit olan kahramanlarımızı rahmetle anıyor; gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Şerife Erdem