2019 yılında kurulan Kepez Kent Konseyi, sorunlara çoğunluklu katılım ve paydaşlarla yaptığı fikir alışverişi ile çözüm arıyor. Çanakkale’nin sorunlarını vatandaşlarla birlikte çözmek amacı ile  çözüm yolları arayan Kepez Kent Konseyi ev sahipliğinde, Çanakkale Kent Konseyleri Birliği, düzenlediği toplantılarla vatandaşın fikirleri alınırken, yapılan çalıştaylar ile de bilimsel yollarla çözüm arıyor. Sorunların çözümüne yönelik iki çalıştay gerçekleştiren Kent Konseyleri Birliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin de katkıları ile  sorunlar bir bir tespit edildi. Sorunlara çözüm olacak çalıştay sonuçları ise kitapçık halinde yayınlanarak ilgili kurumlara sorunlar bildirilecek.

Kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma,
hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek amacı ile kurulan Kent Konseyleri, kent yaşamına büyük katkı sağlıyor. Bu amaçla 2019 yılında kurulan Kepez Kent Konseyi, kısa sürede Beldede önemli çalışmalara imza attı. Koronavirüs pansemisine rağmen kısa sürede önemli işler gerçekleştiren Kepez Kent Konseyi tarafından yapılan en önemli işlerden bir tanesi de eğitim, turizm, tarım ve doğal çevrenin korunması alanlarında fikir ortaya koyan Kent Konseyler Birliği Çalıştayının gerçekleştirilmiş olması oldu.

2019 yılında kurulan ve kısa sürede önemli çalışmalar gerçekleştiren Kepez Kent Konseyinin yapılaşma ve çalışma süreçleri hakkında bilgiler veren Kepez Kent Konseyi Başkanı Orhan Sönmez, Kent Konseyinin özellikle, Kepez halkının öncelikli sorunlarının çözümü için çalışmalar gerçekleştirdiğini belirtti. Pandemi dolayısı ile henüz tam bir çalışma gerçekleştiremediklerini dile getiren Başkan Sönmez,  buna rağmen Çanakkale’nin temel sorunlarının başında gelen Tarım, Turizm, eğitim ve çevre konuşları başta olmak üzere,  bir çok konuda çözümlerin belirlendiği Kent Konseyleri Birliği Çalıştayında masaya yatırdıklarını belirtti.

Kepez başta olmak üzere  Çanakkale’nin eğitim, turizm, tarım ve doğal çevrenin geleceğinin masaya yatırıldığı birinci çalıştay ile ilgili bilgiler veren Kepez Kent Konseyi Başkanı  Orhan Sönmez  “Çanakkale’nin gelecekte eğitim, turizm, tarım ve doğal çevrenin korunması alanlarında gelişimini yönlendirmek amacıyla Çanakkale Kent Konseyleri Birliği tarafından planlanan bu çalıştayda kentin ileri gelenleri, yöneticiler ve siyasiler ile üniversitelerden alan uzmanlarının, devlet millet elele anlayışıyla, bilgi paylaşımı için bir araya getirilmesini hedefledik.  Özellikle siyasi görüş ayırmadan bölgede toplumun yararına pratik uygulamalara dönüşebilecek bilim ve teknoloji temelli gelişme yolları sunulacak, tartışılacak ve kafalarda oluşan soru ve sorunlara çözüm önerileri getireceğine inandık ve çalıştayımızı  Kepez Kent Konseyi  ev sahipliğinde geniş bir katılımla gerçekleştirdik. 2020 yılında Kepez özelinde yapılan ilk çalıştayda Kepez’in imar gelişimi, kent estetiği, depremsellik, su arıtması, atıklar ve sağlık sorunları, ulaşım, enerji kullanımı, tarım alanları ve kırsal kalkınma konularında ciddi fikir alışverişleri yaptık” dedi.

Kentler Doğal Afetler ve Depreme Hazırlıklı Değil
Kent Konseyleri Birliği tarafından Kepez Kent Konseyi ev sahipliğinde gerçekleştirilen birinci çalıştayda dikkat çeken detay Doğal Afetlere yönelik olan yapılan çalışma olmuştu. Özellikle deprem kuşağında yer alan Çanakkale’de tüm çabalara rağmen, verilen eğitimler, yapılan çalışmalara rağmen hala doğal afetlere ve depreme hazırlıklı olmadığı belirtildi. Çaşıştayda Çanakkale’nin sağlık, altyapı, ulaşım, barınma, ısınma, eğitim, kültür ve benzeri bir çok konularda sıkıntı yaşadığı belirtilmişti.  Diğer yandan yapılan çalıştayda Çanakkale’nin özellikle deprem, sel, heyelan, yangın gibi afetler hazırlıklı olmadığı  vurgulandı.

Birlikte Yanıt Arıyoruz
Kepez Kent Konseyi olarak Kentin sorunlarını halka sorarak, vatandaşlarla birlikte karar aldıklarını belirten Kepez Kent Konseyi Başkanı Orhan Sönmez “Kent sorunlarına ilişkin olarak son yıllarda merkezi otorite yerel yönetimler, kamu kaynaklarının dağılımı, afetler, çevre altyapısı, hava, su, ulaşım kunut, turizm, tarım, kent ve kentsel dönüşüm temalarında sorun tespitlerini ve çözüm önerilerini kamuoyuna sunmak bizim görevimizdir.  Bu etkinliğimizde kentin mevcut durum tespitleri  yapılırken aynı zamanda bu tespitten yola çıkarak ‘Nasıl bir kent istiyorum’ sorusuna da kentte yaşayanlarla birlikte yanıt arıyoruz” dedi.

İkinci Çalıştayda Yine Sorunları için Çözüm Aranacak
2020 yılında yaşanan Koronavirüs pandemisi ile ekonom başta olmak üzere, eğitim, tarım ve Turizm sektörleri başta olmak üzere ağır yara alan sektörlerin sorunlarının yer alacağı ikinci bir çalıştay için hazırlıklar yapılıyor.  Taslak programının bile hazır olduğu İkinci Çalıştayda yapılacak çalışmalar hakkında da bilgiler veren Kepez Kent Konseyi Başkanı Orhan Sönmez “İlk çalıştayımızda yapamadıklarımızı, yapılması düşünülen ikinci  çalıştayda gerçekleştireceğiz. Tüm Çanakkale kapsamına genişletilen ve düzenlenmesi Çanakkale Kent Konseyleri Birliğince ele alınan bu ikinci çalıştayın içeriğine yöre için oldukça önemli ve güncel konular alındı” dedi. 

ÇOMÜ’nün Desteği İle İkinci Çalıştayda Eğitim, Turizm, Tarım  Çevre Tartışıldı
Çanakkale Kent Konseyleri Birliği’nin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ortaklığında gerçekleştirdiği ikinci çalıştayda da İlk Çalıştayda olduğu gibi, pandemide en büyük darbeyi alan tarım, turizm ve eğitime  ayrıldı. Akademisyenlerin de katılım gösterdiği İkinci Çalıştay ile ilgili de bilgiler veren kepez Kent Konseyi Başkanı Orhan Sönmez “Eğitim alanında, Pandemi nedeniyle büyük ölçüde uygulama  şekli değişen, uzaktan eğitime dönüşen ve uygulamada aksaklıklar yaşanan her düzeyde eğitim masaya yatırıldı ve yaşanan sorunlara çözüm önerileri belirlendi. Turizm,  Çanakkale’nin cografik konumu nedeniyle önemli bir turizm destinasyonu olması gerekirken, yörede turizmden beklenenin gerçekleşmemesi ve beklentilerin çok gerilerinde kalınmasının nedenleri ve çözüm önerileri farklı bakış açılarıyla ikinci çalıştayımızda  bir kez daha tartışmaya açtık ve Çalıştayımıza katılan Turizmcilerimizle birlikte çözüm önerilerini aldık. Doğal çevrenin korunmasında,  Kazdağlan’nın ve Çanakale Boğazı’nın varlığıyla bölgede hala zengin görünen su kaynakları ve orman varlığının korunması, geliştirilmesi ve özellikle yörede madencilik faaliyetlerinin çevreye verdiği zararlar gündeme getirilecek, doğal çevrenin canlı yaşamı ekosistem için önemi farklı bakış açılarıyla vurguladık ve akademisyenlerimizin de desteği ile sorunlara bilimsel çözüm önerileri getirdik.  Çanakkale,  verimli topraklarıyla bir tarım kenti olduğu ancak ürünün pazarlanması sorunu dahil yaşanan birçok sorun nedeniyle tarım arazilerinin hızla elden çıkarıldığı, tarımdan vazgeçildiği belirlenen çalıştayımıda tarımsal sorunları konuştuk” dedi.
 
Yapılan birinci çalıştayın Koronavirüs pandemisine takılmasının aksine, İkinci Çalıştayda elde edilen sonuçların bir kitapçık halinde basılacağını da belirten Kepez Kent Konseyi Başkanı Orhan Sönmez, bu kitapçıkların da ilgili yetkililere çözüm önerisi olarak sunacaklarını belirtti.
 
Cuma Deren