İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı sebebiyle ÇAFAD tarafından yapılan ve Çanakkale, Bursa, Kastamonu, Ankara, Antakya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilecek “Akif Dostu Şehirler” Projesinin Çanakkale ayağı gerçekleştirildi.

Çocukluğunun bir döneminin Bayramiç’te geçtiği Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u anlatan bir proje hazırlayan Çanakkale Folklor Araştırma Derneği’nin projesi  İçişleri Bakanlığı Proje Destek Sistemi (PRODES) tarafından kabul görmüştü. İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı sebebiyle ÇAFAD tarafından yapılan ve Çanakkale, Bursa, Kastamonu, Ankara, Antakya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilecek ‘Akif Dostu Şehirler’ Projesinin Çanakkale ayağı gerçekleştirildi. Akif Sohbetleri, Akif sergisi ve Akif Şiirlerinin yer aldığı proje Çanakkale İl Hak Kütüphanesinde gerçekleştirildi. Etkinliğe Çanakkale Vali İlhami Aktaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, HALKSAM Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şenol, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Akademisi Müdürü Erdinç Ertüzün, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Çanakkale Körfez Bölgesel Temsil Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) Başkanı Selim Yazan ve izleticiler katıldı. Proje kapsamında yapılan etkinlikte bir konuşma yapan ve projenin içeriği hakkında bilgiler veren  ÇAFAD Yönetim Kurulu Başkanı ve proje koordinatörü Selim Yazan “ Bu etkinliğimizde Mehmet Akif Ersoy’un Şiirlerinden derlenmiş bestelerin icrasını gerçekleştireceğiz. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un 12 eseri var. bu eserlerden birçoğu neoklasik seklinde bestelenmiş. Bizler değerli hocalarımız bestekarlarını bizzat arayarak notalarını isteyerek parçaları sizlere icra edecekler. Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’ un bestelerinden oluşmuş 4 eseri repartuarımıza aldık. Mehmet Akif Ersoy hayatında yer etmiş çok sevdiği birkaç parçamız yine burada icra edilecek. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy için çok önemli” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Akif Dostu Şehirler Projesinin Çanakkale ayağında ilk olarak Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kurtoğlu tarafından Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve çalışmaları ile ilgili söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşinin  ardından  Milli Şair Mehmet Akif Ersoy ‘un yaşama Boyunca güftesini (söz yazarı) yazdığı 12 parçadan bazıları Çanakkale İl Halk Kütüphanesinde seslendirildi. Çanakkale, Bursa, Kastamonu, Ankara, Antakya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilecek bu projenin ilk ayağı ise gerçekleştirilmiş oldu.
 
Şerife Erdem