İşgal altındaki Anadolu topraklarında yaktığı Cumhuriyet Meşalesi ile Türkiye Cumhuriyetinin yolunu aydınlatırken, Savaştan çıkmış yorgun bir milletin yeniden dirilmesi için yaptığı inkılaplar, getirdiği yenilikler, yaptığı devrimlerle sadece ülkemizde değil dünyada da anılan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 83’üncü yıldönümünde  törenle anıldı.10 Kasım 1938 yılında saat 09:05’te hayata gözlerini yuman Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün özlemi 83 yıldır Türk Vatandaşlarının gönlünde dinmiyor. Ata’nın ebediyete intikalinin 83. Yıldönümü dolayısı ile  Tüm ülkede olduğu gibi  Çanakkale’de de anma töreni düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı’nda saat 09.00’da başlayan törene, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile siyasi parti temsilcileri, askerler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Vali İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Saat 09.05’i gösterdiğinde ise 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bando eşliğinde İstiklal Marşı okunarak, bayrak göndere çekildi ve daha sonra yarıya indirildi.

Çanakkale’de Hayat Durdu
Atatürk’ün Ebediyete intikalinin 83. Yıldönümü dolayısı ile gerçekleştirilen tören kapsamında 2 dakikalık saygı duruşu esnasında sirenler çalındı. Sirenlerin çalınması ile birlikte Çanakkale’de adeta hayat durdu.  Esnaflar, sokakta gezen vatandaşlar  ve caddede araçlarını durduran sürücüler iki dakikalık saygı duruşunda bulundular.
 
Cuma Deren – Şerife Erdem