Törende Çanakkale’ye 19 yılda yapılan yatırımlara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 19 yılda toplam 27 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyledi.

Geçtiğimi yıl başta olmak üzere  bu yıl da yapımı tamamlanan 20’ye yakın yatırımın  toplu açılış töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile Biga İlçesinde düzenlenen toplu açılış töreni ile açılışları gerçekleştirildi. Bir çok eser daha önce hayata geçirilse de  resmi açılış töreni Hafta sonu Biga İlçesinde törenle gerçekleştirildi. Ayvacık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bayramiç İmam Hatip Lisesi’nin yurt ve spor salonu, Çanakkale  Onsekiz Mart Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi Uygulama Merkezi, Kız Öğrenci Yurdu,  Biga Meslek Yüksekokulu, Çan Devlet Hastanesi, Gökçeada ve Ezine ilçeleriyle Esenler ve Cevatpaşa mahallelerindeki aile ve toplum sağlığı merkezleri, Çanakkale Karasal Sayısal Yayın Kulesi, 239 afet konutu,  Ezine-Bayramiç yolu, Çan Pazar Köprüsü, Ezine Kültür Merkezi, Biga Ticaret Borsası, Gümüşçay Fatin Rüştü Zorlu Stadı, Yenice doğal gaz hattı başta olmak  üzere 35 eserin  açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile  gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanının yanı sıra Biga’da gerçekleştirilen görkemli toplu açılış törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Eski Başbakanı ve 28. Türkiye Büyük Millet Meclisi Eski Başkanı Binali Yıldırım, Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Eski Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ak Parti Genel Başkanvekili  Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Vedat Demiröz Ve Erkan Kandemir, Ak Parti Genel Sekreteri Ve Ankara Milletvekili Fatih Şahin, Ak Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan  katıldılar.
Biga’da 10 Kişi İle Başladık Şimdi 10 Binler Var
Törendeki konuşmasının başında Bigaya ilk gelişini anlatan ve ilk gelişinde kendisini sadece 10 kişinin karşıladığını belirten, bu nedenle Siyasi hayatında Biga’nın ayrı bir yeri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan  “Biga’nın meydanında, buraya geldiğimde karşımda sadece 10 kişi vardı. Hamdolsun Vehbi ağabeyimizle, rahmetli, burada onunla yola çıkmıştık. Bir mali müşavir, Rıdvan kardeşimle birlikteydik ve sayı 10 kişi. Ama şimdi hamdolsun 10 binler var. Nereden nereye” dedi.
35 Adet Yatırımın Bedeli Toplam 777 Milyon Lira
Açılışı yapılan projeler hakkında da bilgi vererek Çanakkale’ye yapılan yatırımlara da değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Açılışını yapacakları eserler arasında eğitimde, Ayvacık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bayramiç İmam Hatip Lisesi’nin yurt ve spor salonu ile 18 Mart Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi Uygulama Merkezi, kız öğrenci yurdu ve Biga Meslek Yüksekokulunun da bulunduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. İşte biz eserlerle konuşuyoruz. Sağlıkta, Çan Devlet Hastanesi, Gökçeada ve Ezine ilçeleriyle Esenler ve Cevatpaşa mahallelerindeki aile ve toplum sağlığı merkezlerini bugün resmen hizmete açıyoruz. Şehrimizin sembollerinden biri hâline gelen 72 milyon lira yatırım bedeli olan Çanakkale Karasal Sayısal Yayın Kulesi’nin açılışını yapıyoruz. Kıyı emniyetimize 124 milyon liralık yatırımla kazandırdığımız 2 adet 90 tonluk römorkör ile 3 adet kılavuz hizmet botunu resmen bugün hizmete veriyoruz. Enerjide, şehrimizin pek çok yerine daha kaliteli hizmet verilmesini sağlayacak altyapı yatırımlarını resmen hizmete açıyoruz. Ayvacık ve Ezine ilçelerimizde 151 milyon liralık yatırımla inşası tamamlanan 239 afet konutu ile altyapı tesislerinin açılışlarını buradan gerçekleştiriyoruz. Ezine-Bayramiç yolunu, Çan, Pazar Köprüsü’nü, Ezine Kültür Merkezi’ni, Biga Ticaret Borsasını, Gümüşçay Fatin Rüştü Zorlu Stadı’nı, çeşitli restorasyon çalışmalarını, Yenice doğal gaz hattını da hizmete açıyoruz. Kurumlarımıza ait hizmet binaları ile tamamlanan diğer eserlerin de resmî açılışlarını buradan yapıyoruz. Toplam 777 milyon liralık yatırım bedeli olan 35 adet yatırım projesinin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu eserlerimizi Çanakkale’mize kazandıran bakanlıklarımızı, kurumlarımızı, yüklenici firmaları, mühendisinden işçisine, herkesi tebrik ediyorum” dedi.
19 Yılda 27 Milyar Yatırım Yapıldı
Çanakkale’ye son 19 yılda toplam 27 milyar liralık yatırım yaptıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Eğitimde 1904 yeni derslik inşa ettik. Gençlik ve sporda 7 bin 404 kişi kapasiteli yüksek öğrenim yurt binalarının da olduğu 34 tesisi şehrimize kazandırdık. Sosyal yardımlarda ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 1,3 milyar liralık kaynak kullandık. Sağlıkta 500 yataklı Çanakkale Devlet Hastanemizle birlikte 11 hastanenin de dahil olduğu toplam 39 sağlık tesisini hizmete sunduk. Ayrıca 3 sağlık tesisimizin inşası, 11 sağlık tesisimizin proje ve arsa süreci devam ediyor. Çevre ve şehircilikte 3 bin 388 konutu tamamladık. 171 konutun sosyal donatı alanlarıyla birlikte inşasına devam ediyoruz. Ayrıca 500 konutluk bir diğer projemizin ihalesini de önümüzdeki ay yapıyoruz.”
Çanakkale’ye Yapılan Yatırımlar
Çanakkale’de 3 millet bahçesi projesinin bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ezine ve Biga millet bahçelerinin yapımlarının sürdüğünü, Lapseki’deki millet bahçesinin ihalesinin eylül ayında gerçekleştirildiğini, ulaştırmada 14 kilometrede devraldıkları bölünmüş yol uzunluğunu 338 kilometreye çıkarttıklarını anlattı.  Kınalı, Tekirdağ, Çanakkale, Savaştepe otoyolunun 101 kilometrelik Balkara, Çanakkale arası inşasının sürdüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu projenin bir parçası olan Gelibolu ile Lapseki arasındaki dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü 1915 Çanakkale Köprüsü’nün son tabliyesini de bugün yerleştirdik. İnşallah köprümüzü ve otoyolumuzu önümüzdeki yıl açıyoruz. Bu otoyol ve köprü projesi, Türk ekonomisinin en gelişmiş bölgeleri olan ve nüfusun önemli bir bölümünün yaşadığı Marmara ve Ege’nin ulaşım sistemlerini birbirleriyle entegre edecektir. Behramkale ve Mıhlı tarihî köprülerini restorasyonlarını yaptık. İnşası süren Gelibolu-Eceabat yolunu seneye açıyoruz. Bayramiç-Etili-Çan ayrımı yolunu, Ayvacık-Küçükkuyu tünel geçişinin kalan kesimlerini, Yenice-Balya yolunu ve Çanakkale-Çan yolundaki çalışmaları da birkaç yıla kadar tamamlıyoruz. Çanakkale limanının üstyapı tesislerini yaptık. Gökçeada, Kaleköy ve Babakale’ye balıkçı barınakları kazandırdık. Tarım ve ormanda Çanakkale’ye 19 baraj ve 8 gölet inşa ettik. 5 baraj ve 3 gölet daha yapıyoruz. Tamamladığımız projelerle Çanakkale’de 441 bin dekar ziraiyi sulamaya açtık. Yapımı devam eden 4 adet sulama tesisiyle 96 bin dekar zirai araziyi daha suyla buluşturacağız.”

Çanakkale’yi Daha Büyük Eserlerle  Hizmetle Buluşturacağız
Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı, tarım ve sanayide yapılan yatırımlar ve verilen desteklere de değinen  Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Şehitliklerimizi, istiklalimiz uğruna canlarını feda eden şehitlerimize yakışır şekilde ihya ediyoruz. Gelibolu Mevlevihanesi’nden Kadı İskelesi Camisi’ne, Aynalı Çarşı’dan Kilitbahir Cahide Sultan Cami ve Türbesi’ne kadar Çanakkale’deki ecdat yadigârı eserlerimizin restorasyonunu yaptık. Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nı milletimizle buluşturduk. Çanakkaleli çiftçilerimize 2 milyar lira tutarında tarımsal destek ödedik. Sanayide Çanakkale’ye yeni organize sanayi bölgesi, bir teknopark ve iki araştırma geliştirme merkezini kurduk. Şehrimizdeki işverenlerimize bir milyar lira tutarında prim teşviki verdik. Çanakkale, Ezine, Bayramiç, Çan, Çardak, Biga, Lapseki, Dardanos, Gümüşçay, Yenice ve Güzelyalı’ya doğalgaz arzını sağladık. Gelibolu’ya Karabiga’ya ve Geyikli’ye seneye, Ayvacık’a 2023 yılında, Eceabat ve Evreşe’ye de daha sonraki yıllarda doğalgaz arzını sağlıyoruz. İnşallah önümüzdeki senelerde Çanakkale’yi tüm ilçeleriyle birlikte daha büyük eser ve hizmetlerle buluşturacağız.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından, alandaki bazı çocukları da yanına alarak, beraberindekilerle kurdele kesti ve hizmete alınan eserlerin toplu açılışını yaptı.
 
Cuma Deren