1915 Çanakkale Köprüsü’nü yönelik Avrupa yakasında CHP’ li Gelibolu, Anadolu yakasında ise AK Partili Lapseki belediye Başkanları olumlu sözlerle dev projenin hayata geçecek olmasına sevindiklerini söyledi.
CHP’ li Başkan Gökhan’ da olumlu konuşup bir de çağrı yapan isim oldu. Çanakkale esnafına seslenen Gökhan;  “Önemli bir kapıya, Hazırlıklı olun” dedi.
Çanakkale’ nin CHP’ li Belediye Gökhan, Esnaflarla her ay yapılan rutine dönüşen görüşmede; 1915 Çanakkale köprüsünün esnaflar için de önemli bir kapı olacağını ve esnafların hazırlıklı olması gerektiğini hatırlattı ve “Esnaf Hazır Olsun Köprü Geliyor” dedi.
Lapseki’ nin AK Partili Belediye Başkanı Yüksel; “Çanakkale’nin 30 yıllık hayali Gerçek oluyor” derken;

“Hatırlayın, ilk köprü sözü edildiğinde on binlerce Çanakkaleli henüz çocuktu. Onlar büyüdü. Evlendi hepsi de çocuk sahibi oldu. Hayal edilen o yatırımı şimdi o insanlarımızın çocukları da görecek” sözleri ile dikkat çekti. 

Gelibolu’ nun CHP’ li Belediye Başkanı Özacar ise, Projeye olumlu baktıklarını aktararak mevcut hayvancılık faaliyetlerinin sürdürüldüğü alanlarda gürültü kirliğinin önüne geçilebilmesi açısından gerekli önlemlerin alınmasının yerinde olacağını söyledi.

İhale Tarihi Gündem Oldu,
İktidar ve Muhalefet Olumlu Konuştu…!
CHP’ li Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan; “Esnafımız toparlanma, yenilenme sürecine giriyor.
Mali yapılanmalar 25 Kasıma kadar uzatıldı. Biz de Belediye olarak yapılandırma yapıyoruz” dedi ve köprü müjdesini değerlendirdi.

Çanakkale’ nin iki yakasını bir araya getirecek ‘1915 Köprüsü’nden önce, Siyasi söylemlerde birliktelik ortaya çıktı.
Son olarak Resmi Gazetede yayımlanarak ihale tarihi belli olan ve temelinin 18 Mart 2017 tarihinde atılması için hazırlıkları süren 1915 Çanakkale Köprüsüne ilişkin olumlu açıklamalar da birbirini kovaladı.
Köprünün ayaklarının basacağı Avrupa yakasında Gelibolu ve Anadolu yakasında Lapseki ilçelerinde bayram ettiren sıcak gelişme İhale Tarihinin kesinleşmesi, karşı kıyılardan olumlu sözlerle sürecin değerlendirmesine yol açtı.
Gelibolu ilçesinin CHP’ li belediye Başkanı Mustafa Özacar, geçtiğimiz Eylül ayında Başkent Ankara’ da Boğaz geçişi projesine ilişkin yapılan değerlendirme toplantısında dile getirdiği görüşünü tekrarladı.
CHP’ li Başkan Özacar, temeli 2017 yılı Mart ayında atılması planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü'nün güzergahı içerisinde yer alan Karayolları Genel Müdürlüğü’nce yapılacak Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe 1. ve 2. kesim otoyol projesi için Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca düzenlenen inceleme değerlendirme komisyon toplantısına bizzat katıldığında, yatırıma ilişkin olumlu düşüncelerini dile getirdiği gibi,  endişelendikleri konuların da altını çizmişti.

CHP’ li Başkan Özacar köprü projesine ilişkin; “Silivri, Tekirdağ, Marmara Ereğlisi, Çorlu, Süleymanpaşa, Malkara, Çanakkale, Gelibolu, Lapseki, Çan, Yenice ve Balıkesir’in yer aldığı proje kapsamında Kurum görüşümüzü Başkentte aktarmıştık. 

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe 1. ve 2. kesim otoyol projesi, Gelibolu şehir içi trafik yoğunluğunu azaltacak ve ilçemiz olumlu yönde etkilenecek.

Bunun yanı sıra tarım alanlarında, özellikle arı geçişlerinin tarım açısından önemi göz önünde bulundurulduğunda bahsi geçen projenin etkilerinin neler olabileceği konuları araştırılmalı. Ayrıca mevcut hayvancılık faaliyetlerinin sürdürüldüğü alanlarda gürültü kirliğinin önüne geçilebilmesi açısından gerekli önlemlerin alınmasın yerinde olacak” diyerek, dev projeye genel anlamda olumlu baktıklarını tekrarladı.

Anadolu Yakası Uçuşa Geçti…

Köprüye ilişkin olumlu gelişmeler ve son olarak da temel atış tarihi ve ihale sürecinin kesinleşmesi ile Yatırımcının göz bebeği haline dönüşen Lapseki ilçesi ve ilçeye bağlı Umurbey beldesinde yüzlerin gülmeye devam ettiği gözlendi.

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe otoyolu projesinin ihale tarihinin Resmi gazetede yayımlanmasına ilişkin gelişmeyi değerlendiren köprünün ayaklarının basacağı Anadolu yakasındaki Lapseki ilçesi’ nin AK partili belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, “Çanakkale’ nin 30 yıllık hayali gerçek oluyor. Daha ne olsun” dedi.

Köprü ve otoyol güzergahında arsa fiyatlarının kat kat arttığına değinen Başkan Yılmaz; . 

“Lapseki'nin Şekerkaya mevkii ile Gelibolu'nun Sütlüce mevkii arasında kurulacak olan Boğaz köprüsünün ankrajlar arası toplam uzunluğu 4 bin 23 metre olacak. Köprünün orta açıklığı ise cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle 2 bin 23 metre olarak planlandı. 

Yan açıklıkları biner metre olacak. 2x3 şeritlik karayolu olacak köprünün tabliye genişliği 36 metre, tabliye yüksekliği ise 5 metre olacak. 

Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olacak olan Çanakkale 1915 köprüsünün temeli 18 Mart 2017 tarihinde atılacak. Projenin 2023 yılına kadar bitirilmesi planlanıyor” bilgisini paylaştı.

Lapseki’ nin AK Partili Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, köprünün, Çanakkale’nin 30 yıllık hayali olduğunu ve iktidarları döneminde bu hayalin gerçekleştiğine bir kez daha dikkat çekip;
“Cumhurbaşkanımız bunu ilan ettikten sonra zaten süreç başlamış oldu. Salı günü itibariyle de başbakanımızın yaptığı açıklamayla süreç en olumlu şekliyle ilerledi.
 
Önümüzdeki 27 Ocak'ta inşallah ihalesi de yapılacak ve temel Deniz Zaferimizin 101. Yılında,  18 Mart'ta da  atılacak diye düşünüyoruz. 
Bu geçen zamanda az şeyler yaşamadık.  Bölgede heyecan hat safhada.
Cumhurbaşkanımız temel atım tarihini açıklar açıklamaz, haklı heyecanı 7’ den 70’e Çanakkale hissetti.

Biz otuz yıldır Çanakkale boğaz köprüsü yapılacak diye bekliyoruz. Şimdi vakit geldi. 18 Mart'ta hep beraber temelini atacağız. 

Cumhurbaşkanımız ve başbakanımız olmak üzere herkese çok teşekkür ediyoruz. Bizim bölgemiz için çok önemli mega bir proje. Hepsinden önemlisi Türkiye’ miz için çok önemli bir proje” dedi.

CHP’ li Çanakkale belediyesinden de olumlu çıkış…
Çanakkale belediye Başkanı Ülgür Gökhan, her ay gerçekleştirilen Esnaf buluşmasında köprü projesine ilişkin dikkat çeken sözlerle esnaflara seslendi.
“Esnafımız da toparlanma, yenilenme sürecine giriyor. O bakımdan önemli. Mali yapılanmalar  25 Kasıma kadar uzatıldı. Bu da önemli ve bu fırsattan da yararlanmakta fayda var.  Dolayısı ile bu konu esnaf açısından da önemli bir konu. Biz de Belediye olarak yapılandırma yapıyoruz” dedi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odası yönetimiyle bir araya gelen CHP’ li Başkan Gökhan, esnafların soruları ve çözüm önerileri hakkında görüş alış-verişinde bulunduğu toplantıda,
“ 26 Ocak 2017 tarihinde ihalesi gerçekleştirilecek 1915 Çanakkale köprüsünün esnaflar için de önemli bir kapı” dedi ve şöyle devam etti;
“Esnaf Hazır Olsun Köprü Geliyor…”
“Çanakkale köprüsünün süreci resmen başladı. Köprü, Çanakkale açısından şu öneme sahip; Elbette ki, buradaki insanları ilgilendirebilir, esnaflarımızı ilgilendirebilir. Köprünün getireceği artılardan dolayı, esnafımızın da hazırlıklı olması lazım. 
Çünkü Köprü ulaşım trafiğini getireceği için insanlar daha çok Çanakkale'ye gelmeyi, Çanakkale'de kalmayı ve Çanakkale'de daha fazla oyalanmayı tercih edebilir.  
Bu bağlamda esnafımızın da hazırlıklı olması gerektiği kanaatindeyim.  Yani mekanlarını, durumlarını düzeltmeleri gerekiyor”
Cuma Deren


Kaynak: Haber Merkezi