Alkollü araç sürme, aşırı hız, dikkatsizlik başta olmak üzere her yıl aramızdan bir can giderken, trafiğe bağlı artan kazaları önlemek, yaya geçiş üstünlüğü bilincini kazandırmak amacı ile İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen projelerle vatandaşlar ve sürücüler her geçen gün bilinçleniyor. Çanakkale Belediyesi Youtube kanalında gerçekleş ‘Trafik İhlal Kabul Etmez’ programına katılan Çanakkale İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yasin Pala, Trafik çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Pala Trafikte yaşanan olumsuzluklara karşı yapılan çalışmalarla her geçen gün Çanakkalelilerin daha da bilinçlendiğini belirten, Çanakkalelilerin %80’ının kurallara artık uyduğunu söyledi.
Çanakkale İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yasin Pala, Çanakkale Belediyesi Youtube kanalında gerçekleş ‘Trafik İhlal Kabul Etmez’ programına katıldı. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen projelerle, gerçekleştirilen bilinçlendirme çalışmaları, trafik kurallarında yapılan yanlışlıklar, kazalar ve sürücü hataları hakkında bilgiler verdi. Çanakkale İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yasin Pala yaptığı açıklamada “Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü, Trafik kazalarını artık insan sağlığına tehdit olarak algılıyor. Yani bir doğal afet, savaş gibi çok kötü olaylarla beraber algılanıyor. Biz de 2011-2020 yılları arasında Birleşmiş Milletler nezdinde devletimiz, ölümlü kazaların %50 azaltılması anlaşması vardı. Bizim devletimiz de buna müdahil oldu ve 2020 yılına kadar kaza sonucu yaşanan ölümleri %50 azaltacak çözümler devreye girmiştir. 2020 yılında açıklanan sonuçlara da bakıyoruz ki 7 bin 508 civarında olan kaza mahallinde olan ölümlerin 4 bin 900’lere düştüğünü görüyoruz. Bunu da dünya sıralamasında başaran iki ülkeden biriyiz. Biz 83 Milyon insanımızla, devletimizle, polisimizle hep birlikte başardık. 8 bin nüfus ne demek, Eceabat, Yenice gibi bir ilçemizin her yıl kaza mahallinde ölen insanlarımızı kaybetmemi demek. Ya da küçük bir futbol sahasındaki tribündeki taraftar kadar insanı her yıl kazalarda kaybediyorduk. Bunu 4 bin 900’lere kadar indirdik ama bu da yetmez. Şimdi İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğümüzün 2021-2030 Kara Yolları Trafik Güvenlik Eylem Planına bir programı var. Bu programın en önemli ayağı vizyon sıfır. Belki de ilk defa duyuyorsunuz am bu ne demek? Vizyon Sıfır, Kaza mahallinde ölümlerin sıfır olması demek. 1 sayısı bile Trafikte bizim için çok önemli. Bir kişiyi bile kaybedersek bu bizim için başarısızlıktı. 2030’a kadar sıfır noktasına ulaşabilmek için var gücümüzle çalışacağız” dedi.
Çanakkale %80 Kurallara Uyuyor
İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen projeler kapsamında sürücü ve yayaların ne kadar kurallara uyduğu hakkında da bilgiler vererek, projelerin sonuçlarını değerlendiren Çanakkale İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yasin Pala “İçişleri Bakanlığımızın ve Emniyet Genel Müdürlüğümüzün ortaklaşa yaptığı projeler var. Bunlardan bir tanesi ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ Bu da çok güzel bir proje. Filmlerde hep görürdük, diğer ülkelerde yaya adımını yola attığı zaman trafik dururdu. Şimdi ben Çanakkale’de görüyorum. Bazen bize olumsuz tepkiler geliyor ama ben sürekli trafiğin içindeyim ve %80 vatandaşlarımız ve sürücülerimiz bu kurala uyuyor. Çanakkale bu konuda diğer illere göre daha üst seviyelerde. Diğer bir proje ise ‘Hatalı Sürücüye Kırmızı Düdük’ projesi. Çocuklara kırmızı düdük dağıttık. Bundan da çok güzel dönüşler aldık. Düdük verdiğimiz aileleri bazen görüyoruz ve diyorlar ki ‘Araçta cep telefonu ile konuştuğumuz zaman düdükle çocuğumuz bizi uyarıyor’ diyorlar. Bu projelere bağlı olarak ülke genelinde %20’lik bir oranda ölümlü kazaların azaldığını görmeye başladık. Dolayısı ile projelerimizin meyvelerini toplamaya başladık” dedi.
En Çok Kazaya Alkol ve Dikkatsizlik Neden Oluyor
Ülkemizde yaşanan kazaların en çok Alkolden ve dikkatsizlikten kaynaklandığını belirten Çanakkale İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yasin Pala “Sürücülerin kendine güvenmesi, araca güvenmesi çok yüksek. Oysa ki alkollüyken de yüksek hızda da sürücüler algılama yeteneklerini kaybediyorlar. Sürücüler cep telefonu ile oynuyor, alkollü oluyor ve en ufak bir hata kazaya neden oluyor. Klima ile oynarken bile direksiyon hakimiyeti kaybetmesi sonucu yaşanan kazalarda hele hele emniyet kemeri takılı değilse çok önemli kazalara neden olabiliyor. Şu anda yollarımız genelde bölünmüş yol. Eskiden kafa kafaya dediğimiz hatalı sollamalar nedeni ile yaşanan kazalar vardı. Şimdi böyle kazalar yaşanmıyor. Şimdiki kazalar ise hep yoldan çıkma, ya da yanındaki, önündeki araçlara çarpmalardan dolayı meydana geliyor. Bunların da en büyük sebepleri alkollü araç kullanmak veya cep telefonu ile uğraşmak” dedi.
Kazaları Görseler O Pedala O Kadar Basmazlar
Can alıcı kazalar geride acı ve maddi hasar bıraktığını da belirten Çanakkale İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yasin Pala, vatandaşların o kazaları görse gaz pedalına daha yavaş basacağını belirterek “Kaza yerine ilk biz gittiğimi için olay yerinde biz daha kötü oluyoruz. Malumunuz Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü hem Çanakkale’deki yoğun bir trafikten sorumlu, hem de Bandırma-Küçükkuyu-Çanakkale-Keşan istikametinde ki Karayollarından sorumlu. Yani Çanakkale’deki Karayolunun %90’ına tekabül ediyor. Ekiplerimizle hep görünür olmaya çalışıyoruz. Mümkün olduğunca denetleme ve denetlemenin yanında da bilgilendirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Trafikteki görevlilerimiz sürücülere sürekli Emniyet kemerlerini takmalarını, trafikte cep telefonunu kullanmanın zararlarını anlatıyor. Bunlar ne için? Bunlar hep bir hayatı kurtarmak için. Ölenlerin arkasında sevenleri çok büyük acılar yaşıyor, maddi hasarlar oluyor , sakat kalanlar oluyor, ömür boyu bakıma muhtaç kalanlar oluyor, yani bizim gördüklerimizi görseler , ya da trafik kazası yaşamış birisi ile tanıştırsak o pedala o kadar basmazlar” dedi.
Cuma Deren