Artık mecbur kalmadıkça otobüs kullanmayan ve okula yayan gidip gelen öğrenciler, Cuma günü ise yapılan zamlara tepki gösterdi. İskele Meydanında toplanan Öğrenci Konseyi Üyeleri yapılan zamlara isyan etti. Çanakkale Öğrenci Sendikası adına basın açıklaması yapan Doruk Ulaş Özdemir, krizin faturasının öğrencilere kesilmeyen çalışıldığını belirterek “Çanakkale Belediyesi’ne sesleniyoruz: Krizin faturası öğrencilere kesilemez, krizin yükü öğrencilerin sırtına bindirilemez! Ulaşım zamları geri alınsın” dedi.
Ocak ayında yapılan Ulaşım zammının ardından Çanakkale Belediyesi Nisan Ayında yeniden Zamlarla gündeme geldi. Akaryakıt ve diğer ulaşım belgelerine gelen zamların ardından özür dileyerek zam yapmak zorunda olduğunu belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın Ardından Oy Çokluğu ile kabul edilen Nisan Ayı zammında Ulaşımda tam 8 TL olurken Öğrenci biniş 4,50, Kampüs içi ulaşım ise 1 TL’ye çıkartıldı. Yapılan bu zamların ardından vatandaşlar adeta yayan kaldı. İşe gidiş dönüşlerin 16 TL’ye çıktığı bu zamların ardından vatandaşlar mecbur kalmadıkça ulaşımı tercih etmiyor. Nisan ayının başından beri gündemde olan ve vatandaşların kendi aralarında konuştuğu zamlarla ilgili ilk tepki de öğrencilerden geldi.
Zor Geçen Şartlar Ulaşım da Eklendi
İskele Meydanında gerçekleştirilen Basın açıklamasında Çanakkale Öğrenci Sendikası adına basın açıklaması yapan Doruk Ulaş Özdemir, “Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Çanakkale’de de nisan ayı Belediye Meclisi toplantısından ulaşıma zam kararı çıktı. Ağır geçim sıkıntısı yaşayan biz öğrencilerin, yoksul halkın, emekçilerin, işçi sınıfının, emeklilerin tek ulaşım aracı olan toplu taşımaya yapılan zamlarla yaşamlarımız daha da zorlaştırılıyor. Enflasyon ve hayat pahalığı ile beli kırılan ücretli çalışanlar ile biz öğrenciler bu taşıma ücretleri ile seyahat etmeye zorlanıyoruz. En doğal insan hakkı olan seyahat etme hakkımıza yapılan bu saldırıyı kabul etmiyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından iyi bir gelecek hayali ile geldiğimiz üniversitede ulaşım giderimiz 9 liraya yükseltilerek, okuma özgürlüğümüz de elimizden alınmak isteniyor. Türkiye genelinde hâlihazırda yaşanan geçim sıkıntısından en ağır biçimde etkilenen öğrenciler adına bu zam kararı, bir yandan okuyup bir yandan çalışarak geçimini sağlamaya çalışan binlerce öğrenciyi ve ailelerini derin bir endişeye sürüklemiştir. Bizlerin okuyabilmesi için her türlü ekonomik zorluk yaşayan ailelerimize ulaşım maliyeti ile daha fazla yük yüklemek istemiyoruz” dedi.
Krizin Faturası Öğrencilere Kesilemez
Bu karardan önce okullara ulaşımda günlük ortalamayla en az 6 lira harcayan bir öğrenci artık en az 9 lira harcamak durumundadır. Bu koşullar altında refahımız gözetilmeden öğrenim hayatlarımızı sürdürmemiz mümkün değildir. Öğrenci Sendikası olarak bu hayat pahalılığının bizleri, sıra arkadaşlarımızı sürüklediği çıkmazı görüyor ve bu durumun acilen tersine dönmesi için mücadele ediyoruz. Öğrencilere reva görülen gelecek kaygısını öngörerek ‘Geleceğimizi Kurtaralım’ çağrısı yapıyoruz. Artık bugünümüzü kurtarmak için bile sesimizi yükseltme ihtiyacı hissettiğimiz bir noktaya geldik. Çanakkale Belediyesi’ne sesleniyoruz: Krizin faturası öğrencilere kesilemez, krizin yükü öğrencilerin sırtına bindirilemez! Ulaşım zamları geri alınsın! Öğrenciler; yarınlarına ceplerindeki kuruşları nasıl yetiştireceklerini, mesaileriyle saatlerini nasıl uyduracaklarını düşünerek değil; hangi kitabı okuyacaklarını, kendilerini nasıl geliştireceklerini düşünerek ulaşmak için mücadeleyi sürdürecekler” dedi.
Cuma Deren