“Mustafa Kemal Hıristiyan mıydı?” ve “Enver Paşa’da mı?” şeklindeki suallerin Şehitler Coğrafyasını ziyarete gelen minikler tarafından kafileye başkanlık eden öğretmenlerine yöneltildiğinde yanıt verilmediği öğrenildi. Bu soru bir türlü yanıtı verilemeyen bir muammaya dönüştü.
Son olarak önceki Cumartesi (iki hafta önce) Şanlıurfa Valiliği’nin himayelerinde gerçekleşen “Şanlıurfa’dan Şanlı Çanakkale’ye Ecdadın İzinde” gezisine katılan beş otobüslük kafilenin de dikkatinden kaçmayan bir ayrıntı akıllara ‘Gamalı Haç’ da nereden çıktı? sorusunu getirmeye yetti.
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde balmumu heykellerde yer alan ‘Gamalı Haç’ ayrıntısı Şehitler Coğrafyasında ‘Hilal’ mi, ‘Haç’ mı? şekline dönüştü.
Alan Başkanlığı’nda yapılan görev değişikliğine bu önemli ayrıntının neden olduğu iddiası ise Eceabat ilçesinde en çok konuşulan konuya dönüştüğü öğrenildi.
---
‘ÇANAKKALE RUHU’NA YAKIŞMIYOR..!
Osmanlı Devleti’nin Genel Kurmay Başkanı Enver Paşa’nın da, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal’in de balmumu heykelinde yer alan ‘Gamalı Haç’ ecdadını ziyarete koşanların kafasında koskocaman bir soru işareti bırakıyor.
Çanakkale Zaferi’nin 101’nci yılında kahramanlıklara gölge düşüren bir ayrıntı ‘Gamalı Haç’ olarak göze çarptı. Açılışını geçtiğimiz yıllarda dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde ziyaretçilerin dikkatinden kaçmayan ayrıntıya yönelik sorulara yanıt bulunamadığı gözlendi.
Çanakkale Savaşları sırasında orduyu kumanda eden Alman Amiral Otto Liman Von Sanders’in de üniformasında rastlanılan bir Alman nişanesi olan ‘Gamalı Haç’ın Osmanlı’nın Genel Kurmay Başkanı sayılan Enver Paşa’nın da, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal’in de üniformasında yer bulması milyonlarca lira harcanarak inşa edilen Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nin müze kısmında en çok göze çarpan detaylardan oldu.
Çanakkale Savaşlarından göğüs göğse mücadelelerin anlatıldığı, balmumu heykellerle ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkaran simülasyon merkezinde hem Enver Paşa’nın, hem de Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal’in üniformalarına takılan ‘Gamalı Haç’lar akıllara ‘Çanakkale Ruhu’nu zedelenemez mi? Sorusunu getirmeye de yetti.
Osmanlı Ordusu’na Çanakkale Cephesi’nde komuta eden Alman Amiral Otto Liman Von Sanders’in üniformasında yer bulan ‘Gamalı Haç’ın simülasyon merkezinde bulunan Balmumu Heykellerde hem Mustafa Kemal’in, hem de Enver Paşa’nın üniformalarında yer verilmesi ziyaretçilere ‘Osmanlı Haç’ı korumak için mi savaştı, uğruna şehit düşülen ‘Hilal’ nerede? Sorusunu tekrarlattığı gözlendi.
Çanakkale Cephesi’ne ait hiçbir fotoğrafında Mustafa Kemal Atatürk’ün üzerinde görülmeyen ‘Gamalı Haç’ın müzeyi renklendiren balmumu heykelinde yer bulmasında hem ziyaretçiler, hem de kafile başkanları anlam bulamadıklarını dile getirdiler. Alınan bilgileye göre Çanakkale Kara Savaşlarını komuta eden Alman Amiral’in cephedeki Türk subaylarına nişane olarak sunduğu ‘Gamalı Haç’lardan bahsedilirken, cephede hiçbir Osmanlı Subayı’nın bu nişane ile boy gösterdiği bilgisine rastlanmadı.
“Şanlıurfa’dan Şanlı Çanakkale’ye Ecdadın İzinde” gezileri kapsamında iki hafta önce Çanakkale’ye gelen bir çok öğrencinin de dikkatinden kaçmayan ‘Gamalı Haç’ ayrıntısına yönelik geziye katılan Şanlıurfa bürokrasisinden isimler kendilerine yöneltilen ‘neden?’ sualine yanıt veremedikleri edinilen bilgiler arasında yer aldı.
Çanakkale Eski Valisi Güngör Azim Tuna’nın da katıldığı bu anlamlı geziye ilişkin Vali Tuna’nın görev yaptığı Şanlıurfa Valiliği’nin resmi internet sitesinde gezinin amacı şöyle aktarıldı:
“Burada büyük bir buluşmayı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Burada, hem Şanlıurfa’nın 393 Çanakkale şehidini, hem de ülkemizin dört bir tarafından hatta sınırlarımızın ötesinden buraya kadar gelip savaşan şehitlerimizi ziyaret ettik. Onların şehit düştüğü topraklarda ruhlarına Fatiha okuduk. Buradaki topraklar; Urfalının, Sinoplu’nun, Karslı’nın yani hepimizin ortak vatanı. Neden? Çünkü burada bizim dedelerimiz savaşmış, şehit düşmüş ve bedel ödemişler. Aynı şekilde Kafkas cephesinde, aynı şekilde Ortadoğu’da… Bu ülkede yaşayan insanlar olarak hepimizin ortak paydası kesinlikle Çanakkale’dir. Çanakkale ruhu, bizi biz yapan değerlerdir. Milletimiz, 100 yıl önce birlikte nasıl mücadele ettiyse, şehitler vererek onları geri püskürttüyse, yine aynını 15 Temmuz’da bu ülkeyi işgal etmek isteyenlere fırsat vermeyerek, genci yaşlısıyla sokaklara dökülerek, kendi milli iradesine sahip çıkarak, aynı ruhu ortaya koymuştur. Böyle şanlı bir ecdadın torunları olarak bizlerde üzerimize düşeni inşallah yapacağız. Onların emanetini daha iyi bir noktaya taşımak için, bu ülkeyi Dünya’nın en gelişmiş ülkeleri arasına sokacağız ve çocuklarımıza da bu ruhu aşılayacağız.”
‘GAMALI HAÇ’I KİM KULLANDI?
253 bin şehidin kanlarıyla sulanmış Gelibolu Yarımadası’nda 101 yıl önce dünyanın en kanlı savaşları yaşanmıştı. Cephede Osmanlı Ordusu’na komuta eden Alman Amiral Otto Liman Von Sanders ve kurmayları dışında Alman Nişanesi olan ‘Gamalı Haç’ Mehmetçiklerin göğsünde ya da kahraman Türk subaylarının üniformalarında gözlenmemişti.
Alman Amiral Otto Liman Von Sanders Kimdir?
1915’te, Çanakkale Savaşlarında Osmanlı kuvvetlerini yöneten Alman Deniz Generalidir.
Çanakkale'yi savunan Osmanlı 5. Ordu Komutanı Mareşal Liman Von Sanders Osmanlı Devleti'ndeki Alman Danışma Kurulu Başkanıydı.
Bakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı makamlarından sonra, cephe içerisindeki en yetkili komutandı.
Bu yönden bakıldığında Çanakkale Savaşında Başkomutandı.
Erdem SÜREK
Kaynak: Haber Merkezi