Eceabat İlçesi'nin turizmdeki yeri, turizmde izlenmesi gereken yeni arayışlar, yeni yatırımlar, yapılması ve izlenmesi gereken yollar görüşüldü.Uluslararası kalite ödüllerine sahip şarap ve zeytinyağı markalarının bulunmasına rağmen yeterince tanıtılamadığı anlatıldı.
 
 turizmin gelişmesi için adeta beyin fırtınası yapıldı
 
Deniz turizminin 3 ay, yakın tarih savaş alanları turizminin 4, 5 ay sürdüğü, ancak arkeoloji, tarımsal endüstriyel gastronomi turizminin 12 ay sürdüğü görüşü ortaya çıktı. Çanakkale Köprüsü ve otoyolların, Eceabat için bir avantaja dönüştüğü, transit geçişe bağlı ticaret yerine, konaklamalı ve cazibe merkezi haline gelmiş tarihi, arkeolojik, tarımsal, endüstriyel gastromik değerleri olan Eceabat'ın ve yaşayanların daha çok gelir elde edeceği görüşü de öne çıkanlardandı.

İlçede öne çıkarılması gereken konular arasında nitelikli, sürdürülebilir tarımsal ve endüstriyel gastronomi turizmi,  uluslararası ve ulusal tanıtımın gerekliliği, bağ bozumu, zeytin hasadı, gastronomi festivalleri ile ulusal müzik konserleri, bölgenin tanıtımına katkı sağlayacak sinema filmi, kite sörfü, bisiklet yolları, trekking güzergahları, off-road yarışmaları, nitelikli turizm tesislerinin artırılması,  turizm sektöründe nitelikli personelin yetiştirilmesi, tarihsel zeytinyağı, şarap üretiminin canlandırıldığı müze oluşturulması, Cittaslow şehirler arasında yer alınması, üzüm, zeytin, pamuk, susamın coğrafi işaret Belgesi alınması öne çıktı. Çalışma grupları oluşturularak, yapılacak toplantılarda Eceabat'ın turizmde arzulanan ivmeyi yakalayacağı görüşüne varıldı.
Toplantıya Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Gelibolu Yarımadası Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli, Maydos Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Göksel Sazcı, Devrim Çalış Sazcı, Çanakkale Gastronomi Derneği Başkanı Kubilay Özben ve bağcılık, zeytincilik, turizm sektörü yatırımcıları, sanayici, iş insanları ve yöneticileri katıldı. 
 
 
Şerife ERDEM