Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Halkla İlişkiler ve Tanıtım programı öğrencileri, albinizme yönelik farkındalık etkinlikleri gerçekleştirildi. Sosyal sorumluluk kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte Meslek Yüksekokulunda albinizm paneli düzenlenirken, 17 Burda Alışveriş Merkezi’nde de konser düzenlendi.
Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri; İlayda Yegen, Zeynep Yaren Yıldırım, Tuğçe Semerci, Aleyna Yıldız, Mervenur Demirbağ; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğrencilerinin ‘En iyi uyum farklılıktır’ Ay Işığı sosyal sorumluluk projesi kapsamında Albinizm Farkındalık Projesi gerçekleştirdi. Proje kapsamında ilk olarak Albinizm Derneği yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda panel düzenledi.
Panele katılan konuşmacılar albinizm hakkında bilgiler verdi. Albinizmin bulaşıcı olamyan ve nadir görülen bir genetik hastalık olduğunu anlatan albinizm derneği yönetim kurulu üyeleri, görme sorunlarına ilişkin yaşadıklarını anlattılar. Toplumdan beklentilerine ilişkin bilgiler veren albinizmliler, öğrencileri ve toplumu bilinçlendirmeye çalıştı.
Pandeminin başından bu yana böyle bir etkinliğe katılmadıklarına ifade eden Albinizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Özorman, “Gerçekten çok güzel bir kitle ile karşılaştık. Sizin karşınızda çok heyecanlıyım ve böyle bir kitleye kitap etmekten dolayı gerçekten çok mutluyum. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, tüm canlılarda Albinizm görülme olasılığı var. Dünyaya baktığımızda Albinizm 17 binde bir görülme özelliğine sahip bu veri Albinizmin nadir hastalıklar kapsamı içerisinde bulunduğunu gösteriyor.” İfadelerine yer verdi.
ALBİNİZM HAMİLELİK ÖNCESİ TESPİT EDİLEBİLİYOR
Albinizmli bireylere yönelik acıma beklemediklerini ifade eden panelistler, albinizmli bireylerin toplum ve eğitim hayatında karşılaştıkları sorulara da değindiler. Pek çok albinizm hastasının yüzde 5 ile yüzde 20 arasında gördüğüne vurgulanan panelde, bu durumun yarattığı sorunlar anlatıldı. Özellikle okullarda daha büyük puntolu kitaplar, ders notları gibi çözümlerle albinizmli bireylerin sorunsuz eğitime devam edebileceğine değinen panelistler, albinizm ve bir çok nadir hastalığın hamilelik öncesi testlerle anlaşılabildiğini aktardılar.
Derneğin çalışmalarına da yer verilen panelin başkanlığını psikolog Şeyma Yazar yaparken; kendileri de albino bireyler olan Emine Bora Atay, Asuman Şule Arapoğlu, Hakan Çalışkan, Alim Yılmaz ile Dernek Başkanı Serkan Özorman panele konuşmacı olarak katıldı. Günün anısına tüm katılımcılarla hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sora eren panelde Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Sena Erden Ayhün, panelistlere ve proje ekibine teşekkür sertifikası takdim etti.
AVM’DE ALBİNİZM KONSERİ DÜZENLENDİ
Panel sonrası kokteyl ile devam eden etkinliklerde Orman Bölge Müdürlüğünün projeye bağışladığı fidanlar, katılımcı öğrenci ve panelistlere hediye edildi. Albinizm farkındalığının okuldaki öğrencilerin yanı sıra Çanakkalelilere de duyurulması amacıyla Çanakkale 17Burda Alışveriş Merkezi’nde Albinizm Farkındalık konseri düzenlendi. ÇOMÜ Müzik Topluluğu’nun sahne aldığı konserde, alışveriş yapan insanlara albinizm ile ilgili bilgilendirme yapıldı.
Müzik ve eğlence ile sona eren albinizm etkinliğine alışveriş merkezindeki insanlar büyük ilgi gösterdi. Konserde Albinizm Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Çanakkale halkı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencilerine konuya duyarlılıklarından dolayı teşekkür ettiler.
Haber Merkezi