4 Farklı ilde 15 bin öğrenciye ‘Atık ve Geri Dönüşüm’ ile ‘Cinsiyet Eşitsizliğine Dayalı Akran Zorbalığı’ eğitimlerinin verileceği projede 2 Haftada bin öğrenciye ulaşıldı.
Çocukların kendileri ve çevreleri ile olan iletişimleri ile arkadaşlık ilişkilerinde duyarlılıklarının artmasını amaçlayan, öğrencileri topluma daha hızlı adapte etmek ve geleceğe hazırlamak amacı ile Akçansa’nın desteği ile TOÇEV tarafından hazırlanan Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından da desteklenen Benim Mahallem projesi, Ezine’de başladı. Projenin start verdiği Ezine Gazi İlkokulundaki programa Vali İlhami Aktaş, Ezine Kaymakamı Yunus Kızılgüneş, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Akçansa Genel Müdürü M. Zeki Kanadıkırık, TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Sosyal sorumluluk çalışmalarını ‘iyi bir komşu olmak’ anlayışı etrafında sürdüren Akçansa, bu yıl 6. yılına giren ‘Benim Mahallem’ projesinin ilk ayağını Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) ve Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde Çanakkale’de tamamladı. 23 Mayıs – 6 Haziran tarihleri arasında Ezine’deki ilk ve orta okullarda 6-14 yaş grubu bin öğrenciye ‘Atık ve Geri Dönüşüm’ ile ‘Cinsiyet Eşitsizliğine Dayalı Akran Zorbalığı’ konularında eğitim verildi. proje kapsamında Çanakkale, İstanbul, Samsun ve İzmir’de yapılacak eğitimler ile 15 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Eğitim içerikleri öğrencilerin çevre duyarlılığı ile ilgili farkındalıklarını artıran, arkadaş ilişkilerinde hangi olumlu davranışların yararlı hangi davranışların zorbalık olarak nitelendirileceği ile ilgili çocuklara iç görü kazandıran oyunlardan ve değerlendirmelerin yer aldığı psikodrama çalışmalarından oluşan projenin Çanakkale ayağı kapanışı ve tanıtımı gerçekleştirildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından gerçekleştirilen programda bilgilendirme konuşmaları gerçekleştirildi.
‘Benim Mahallem’ İlham Veren Bir Proje
Eğitimden, spor ve kültür sanata, geniş yelpazede insan ve toplum hayatına sürdürülebilir destek sağlama prensibiyle çalışmaya gayret ettiklerini belirten Akçansa Genel Müdürü M. Zeki Kanadıkırık, Benim Mahallem projesini Çanakkale’de başarıyla tamamlamaktan duydukları mutluluğu belirtti. Kanadıkırık; “Biz Çanakkaleliyiz ve Çanakkaleli olmaktan da her zaman kıvanç duyan bir şirketiz. Bu kapsamda sorunları yüreğimizde hissederek bir çok insanımıza sosyal sorumluluk projeleri kapsamında hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Dahası Türkiye’de bir çok projeye de Akçansa olarak katkı veriyoruz. Bilindiği üzere Tamamlanan Çanakkale Köprümüzün temelinde Akçansa’nın özel geliştirdiği betonlar var. Dolayısı ile Mega projelerde imzamızın olmasından büyük gurur duyuyoruz. Eğitimden kültür ve sanata çok geniş yelpazede insan ve tolum hayatını sürdürülebilir katkı sunan bir şirketiz. Bu kapsamda Çsnakkalemizin ihtiyaç doyduğu bütün sosyal sorumluluk projelerine destek olmaya devam ediyoruz. Tüm sosyal sorumluluk paydaşlarımın ardında ise her zaman ortak akıl yer almaktadır. Ortak aklı referans alarak Çanakkale’de çocuklarımız, gençlerimiz için güzel projeler hayata geçiriyoruz. Benim Mahallem’de tam da bu ruhu taşaıyan bir proje olarak hayata geçti. Ülkemizzin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu yarının yüzü olarak yetiştirmek hepimizin görevidir’ sözlerini miras aldığımız bir coğrafyada genlçlerin eğitimleri için çalışmaya devam edeceğiz. Akçansa olarak 2030 Sürdürülebilirlik Hedeflerimizin sosyal boyutunda hem çalışanlarımız hem de bir parçası olduğumuz topluma yönelik önemli hedeflerimiz var. Bu doğrultuda da Benim Mahallaem Peojesi de Akçansa’nın göğsünü kabartan sosyal sorumluluk projelerin başında geliyor” dedi.
Hedef 4 İlde 15 Bin Kişiye Ulaşmak
Projenin çalışmaları ve hedefleri hakkında da bilgiler veren Akçansa Genel Müdürü M. Zeki Kanadıkırık “Benim Mahallem projesinin 6. Yılındayız. Bu proje ile ilgili 4 tane ödül almış durumdayız. 23 Mayıs-6 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan projede yaptığımız eğitimlerle Ezine Bölgesinde bin kadar gencimize ulaşmış durumdayız. Bunlar 6-12 yaş arası ilkokul ve ortaokul öğrencilerini kapsamaktadır. Eğitimlerimiz ağırlıklı olarak atık ve geri dönüşüm. Aynı zamanda cinsiyet eşitsizliğine dayalı akran bozuklukları eğitimleri de gerçekleştirildi. Öğrencilerin hem kendileri, çevreleri hem de arkadaşlık ilişkilerinde arttırmayı sağlamak adını bu projeyi yaptık. Bundan sonra da 4 ilde 35 okulda 15 bin öğrenciye ulaşma hedefiyle projemize devam edeceğiz. Çanakkale’den sonra İstanbul, Samsun ve İzmir İllerimizde de eğitimler vereceğiz. Bu vesile ile emeği geçen herkese tekrar teşekkür ederim” dedi.
‘İyi Bir Komşu Olmak’ Temamızla Yola Çıkıyoruz
TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun ise şunları kaydetti; “TOÇEV olarak 28 yıl önce ‘Okumak Her Çocuğun Hakkıdır’ diyerek yola çıktık. Çocukların eşit koşullar içinde eğitim almalarını ve eşit haklara sahip olmalarını amaç edindik. 28 yıldır bu amaçla birlikte, farklı konularda projeler üreterek çocuklarımıza hizmet etmeye gayret ediyoruz. Akçansa ile 2015 yılında başlayan yolculuğumuzda birçok farklı tema ile çocuklarımıza ulaştık. Bu yıl ‘İyi bir komşu olmak’ mottosunu hedefleyen Akçansa ile projemize Çanakkale’de başlıyoruz. Eğitim tırımız içinde gerçekleştirdiğimiz bu eğitimleri çocuklarımız için uygulamalı ve eğlenceli hale getirmek bizler için çok önemli. Uzman psikoloğumuzla birlikte çocukların gerekli biliş düzeylerine ulaşmalarını sağlamak istiyoruz. Projemizdeki hedefimiz, İlkokul-ortaokul çağındaki öğrencilerin kendilerine, çevrelerine ve arkadaşlık ilişkilerine karşı duyarlılıklarını arttırmak ve psiko-sosyal gelişimlerini olumlu yönde desteklemektir”.
Yapılan konuşmaların ardından Proje kapsamında eğitimci psikologlar, ilkokul ve ortaokul öğrencileri ile 10’ar kişilik gruplar halinde çalışmalar gerçekleştirdi.
Cuma Deren