Çanakkale’ li Prof. Dr. Süleyman Yalçın, Aydınlar Ocağı kurucularındandı.
Çoklu organ yetmezliği nedeniyle 90 yaşında yaşamını yitiren Hemşehrimiz Prof. Dr. Yalçın' ın çocukları Sinan ve Selim Yalçın'a taziye dileklerini ileten bir isim de 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu.
Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan' ın yanı sıra TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ da katıldı.
90’ lık Çınar’a Son Görev, Cumhurbaşkanı ve kabine Üyelerinden
Şehitler Coğrafyasında Yas…
Aydınlar Ocağı’ nın kurucularından hemşehrimiz Büyük Anafarta’ lı Prof. Dr. Süleyman Yalçın, çoklu organ yetmezliğine yenik düştü.
Merhum Prof. Dr. Süleyman Yalçın için İstanbul Fatih camiinde tören düzenlendi.
Yalçın ailesini acı günlerinde yalnız bırakmayan isimler ise Başta 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu.
İstanbul Fatih caminde düzenlenen cenaze töreninde, Cumhurbaşkanı Erdoğan' ın yanı sıra TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir birlikte saf tuttu.
Merhum Prof. Dr. Yalçın'ın tabutuna omuz veren 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yakınları ve çok sayıda İstanbullu katıldığı törende aileye taziyelerini sundu.
Aydınlar Ocağı Kurucularından hemşehrimiz merhum Prof. Dr. Yalçın’ ın, bu gün memleketi Eceabat ilçesine bağlı Büyük Anafarta köyünde, bu gün (20 Aralık Salı) öğle namazına mütakip toprağa verileceği öğrenildi.
Hemşehrimiz merhum Prof Dr. Yalçın, önceki gün bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirmişti.
Edebiyat ve düşünce yazılarıyla tanınan Aydınlar Ocağı kurucularından Prof. Dr. Süleyman Yalçın’ dan gelen acı haber, memleketi Büyük Anafarta köyünde adeta yas ilan ettirdi.
Prof. Dr. Yalçın Kimdir?
Çanakkaleli hemşehrimiz Prof. Dr. Yalçın’ ın öz geçmişi bir çok kaynakta ta geçtiği üzere şöyle dile getirilmekte;
“Süleyman Yalçın 1926 yılında Çanakkale'nin Büyük Anafartalar Köyünde İslami ve milli değerlere son derece bağlı bir ailede dünyaya gelir. Anne tarafı Karesi Türklerindendir. Annesinin babası Hamit Sabri, Osmanlı ordusunda görevli, Çanakkale, Balkanlar gibi birçok yerde görev yapmış bir askerdir.
Baba tarafıysa Kırcaali'nin Mestanlı köyündendir. Babasının dedesi 1860'lı yıllarda Rus mezaliminden kaçarak iki arkadaşıyla birlikte Büyük Anafartalar köyüne yerleşmiştir. Ayrıca babasının anne tarafı da Çerkez kökenlidir. Bunca insanı, farklı coğrafyalardan kopup gelseler de, bir arada tutan tutkal dindir, İslam'dır.
"Kasım"dan cevval ve asabi "Süleyman"a
Süleyman Yalçın bir Kasım ayında dünyaya geldiği için ailesi adını 'Kasım' koymaya karar verir. Belli ki adaklarını unutmuş gibidirler:
Evliliklerinin ilk üç yılında çocukları olmadığı için annesi, Bolayır'da medfun bulunan ve oralarda evliya telakki edilen Gazi Süleyman Paşa'nın türbesine giderek dua eder. Bu duadan yaklaşık bir yıl sonra genç kadının bir oğlu dünyaya gelir. Çocuğa doğduğu ay dolayısıyla Kasım adını verecekken Büyük Anafartalar köyünden büyük bir zat, adaklarına uymalarını, çocuğun adını Süleyman koymalarını söyler. Ancak bir uyarı yapmaktan da geri durmaz: Haberiniz olsun, Gazi Süleyman Paşa'ya adanan ve adını ondan alan çocuklar biraz asabi olur.
Süleyman Yalçın'ın hayatı yedi yaşına kadar Büyük Anafartalar köyünde geçer. Bu dönemde dedesi hayatında güçlü bir figür olarak yer alır. Dede Ethem Bey özü sözü bir, doğruları söylemekten çekinmeyen, biraz sert bir adamdır. Hafızdır ve dinine son derece bağlıdır. İki katlı köy evinde Kelam-ı Kadim'in ayrı bir yeri vardır. Müstesna bir köşede duran Kur'an-ı Kerim sık sık açılmakta ve okunmaktadır”
Kaynak: İHA