“ÇOCUK KARDİYOLOJİ POLİKLİNİĞİ, Resmen Hizmette”
Bu güne değin, Çanakkale’deki Sağlık sektörünün büyük eksiği olarak değerlendirilen ‘Çocuk Kardiyolojisi’ sorunu adeta tarih oldu.
Yapılan yazılı açıklama ile kamuoyuna iletilen detaylarda;
“Uzm. Dr. Hasan Tahsin Tola’ nın gözetiminde, Bahattin-Huriye Demircioğlu Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ek binasında Çocuk Kardiyoloji polikliniği bünyesinde hasta kabulüne başlandı” denildi.
Sağlık’ ta Bir İlk Daha…!
Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, hizmete girdiğini duyurduğu yeni üniteyle çocuk sahibi anne-babaların içini rahatlattı.
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Çanakkale Devlet Hastanesi ‘Bahattin-Huriye Demircioğlu Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin ek binasında ‘Çocuk Kardiyoloji Polikliniği’ kuruldu ve hasta kabulüne başladı diyerek, kentin önemli eksiğinin giderildiğini müjdeledi.
Çanakkale sağlık sektörünün eksik olarak değerlendirilen bir çok kaleminde önemli atağa geçilen Çanakkale’ de, son olarak anne-babaların yüreğine su serpen hizmet Çocuk kardiyolojisi olarak ön plana çıktı.
Doğuştan ya da ilerleyen yaşlarda görülen kalp rahatsızlıklarına ilişkin, Çanakkale çocuklarına şifa dağıtacak merkezin, 14 Aralık tarihi itibariyle resmen açıldığına ilişkin gelen bilgi, dün kent kamuoyunda gündemi adeta renklendirdi.
Bir süredir çalışmaları yapılan ve hala devam eden Çocuk Kardiyolojisi polikliniğinde, Pediatrik Kardiyolog Uzm. Dr. Hasan Tahsin Tola’ nın hasta kabulüne başladığı müjdesini veren Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr Kerim Yeşildağ,
“Yeni doğan döneminden, erişkin yaşa kadar çocukluk çağının tüm kalp hastalıklarının tanı ve tedavisi ile uğraşan bir bilim dalı olan çocuk kardiyolojisi biriminin Çanakkale Devlet Hastanesinde ilk kez açılacak olmasından dolayı mutluluğumuz bir başkadır” diyerek yeni hizmeti değerlendirdi.
Çanakkale’ nin bu yeni bölüm ile, tek çocuk kardiyoloji uzmanına sahip olması dikkat çeken bir detay olarak ön plana çıkarken, Genel Sekreter Uzm. Dr. Yeşildağ; “Amacımız halkımıza en iyi hizmeti sunmak” dedi.
Uzm. Dr. Yeşildağ; “Çocuk kardiyoloji polikliniğimizin açılması ile ilimizde büyük bir eksiklik giderilmiş oldu. Hekimimize yeni görev yerinde başarılar diliyor, ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Çanakkale’ nin ilki olan Pediatrik Kardiyolog Uzm. Dr. Hasan Tahsin Tola, Çocuk Kardiyolojisi bölümünde anne karnındaki bebeğin kalbinden başlayarak, 18 yaş bitimine kadar olan fetüs, bebek, çocuk ve ergen kalp hastalıklarının tanı ve takibinin yapılacağını belirtti.
Uzm. Dr. Tola; “Bu hastalıklar arasında daha çok doğuştan kalp hastalıkları (delikler, darlıklar), sonradan gelişen kalp hastalıkları (romatizmal kapak hastalıkları, enfeksiyöz hastalıklar) ve kalp ritmi bozuklukları bulunmakta.
Polikliniğimiz, Hastalarımızın sıklıkla kalpte üfürüm duyulması, morarma, çabuk yorulma, göğüs ağrısı, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma (senkop) ya da yüksek tansiyon gibi yakınmalarına çare olacak şekilde hizmet verecek” diye bilgi verdi.
Sağlık Bakanlığı’ da, Çocuk kardiyolojisine ilişkin bilgilendirmelerinde, Bakanlığa ait hastanelerde kurulu polikliniklerde, Hastaların büyük kısmında elektrokardiyografi (EKG), telekardiyografi ve ekokardiyografi (EKO) gibi yöntemlerle tanı konulabildiğini duyuruyordu.
Bakanlığın, bu duyurular arasına alıp bilgi aktarmaya başladığı bir merkezi de Çanakkale oldu.
Çanakkale’ nin lik Pediatrik Kardiyolog Uzmanı olan Uzm. Dr. Hasan Tahsin Tola,polikiliniğe ilişkin bilgi verirken şunları söyledi;
“Merkezimizde, Ekokardiyografi yani; Kalbin yapısı, kasılması, varsa yapısal anomalileri saptanır. Kalp kapakları ve büyük damarlardaki darlıklar ya da kapak yetersizlikleri belirlenir. Güvenli, zararsız, ağrısız bir testtir. Hastanın yaklaşık yarım saat kadar yatar pozisyonda sakin bir şekilde durması gerekir. Huzursuz ve ağlayan çocukları sakinleştirmek için oyuncaklar, değişik renkli objeler kullanılmaktadır. Buna rağmen sakinleştirilemeyen hastalara ağızdan az miktarda sakinleştirici ilaçlar verilebilir”
Holter Monitorizasyon kullanılarak, Kalbin, 24 saat süre ile elektriksel aktivitesinin kaydedilmesinin de gerçekleştirilebileceği poliklinik’ e ilişkin ayrıca, Ritm bozukluğu ve ekstra atımlar ile iskemi bulguların böylece saptanıldığına da vurgu yapıldı.
Kalp kateterizasyonu ya da ameliyat gerektiren durumlardaki çocuk hastaların, uygun merkezlere yönlendirilebileceğini; buradaki önemli noktanın rahatsızılğın erkin teşhisinin kentte yapılacak olması olduğu da verilen bilgilerde öne çıkan detaylardan oldu.
Kaynak: Haber Merkezi