Ayvacıklının dilinde, yanıtı aranan şu soru kulaktan kulağa yayılıyor;
"Ne Oldu Bizim Proje?"
Ayvacık ilçesinin Tuzla bölgesinde 'Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi' (TDİOSB) kurulması için ilk adım yaklaşık iki yıl önce atılmıştı.
Projeye ilişkin detaylı anlatımlar arasında; "İstanbul’a ve bölgede bulunan Edirne, Tekirdağ, Balıkesir ve Bursa illerine yakın olması avantajlarıyla, Çanakkale Tarım ve ticaretinin gelişmesine büyük katkılar sağlar" görüşünün savunulduğu ididalı cümle, sık kullanılmıştı.
HABERLERİ ÇOK YAPILDI,
BİR TEK ADI KALDI,
'TERMAL SERA'
Tarım ve Orman Bakanlığı' nca, tedaylı bilglieri bir süre önce kamuoyuna sunulan Projenin akıbetini, Ayvacık ve yöresinde yaşayanların sorgulamaya başladığı gözleniyor.
İki yıl kadar önce; proje dile geldiğinde, Termal Sera heyacanı adeta tüm bölgeyi sarmıştı.
Ayvacık ilçesinin Tuzla bölgesinde 'Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi' (TDİOSB) kurulması için ilk adım yaklaşık iki yıl önce atılmıştı.
Projeye ilişkin detaylı anlatımlar arasında; "İstanbul’a ve bölgede bulunan Edirne, Tekirdağ, Balıkesir ve Bursa illerine yakın olması avantajlarıyla, Çanakkale Tarım ve ticaretinin gelişmesine büyük katkılar sağlar" görüşünün savunulduğu ididalı cümle, sık kullanılmıştı.
Ticaretin gelişmesi bir yana,kapsama alanındaki bölgelerde, katma değeri yüksek ürünler ile bölge ihtiyaçlarına yönelik üretim yapması da amaçlanan, Jeotermal kaynaklı Sera TDİOSB, proje dile geldiğinde yöre yaşayanlarından tam not almış, bölge için muazzam bir fırsat yorumlarını toplamıştı.
Alınan bilgiye göre; Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi öncülüğünde çalışmaları iki yıl kadar önce başlatılan ve kurucu ortakları İl Özel İdaresi, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Ticaret Borsası ve Ayvacık Belediyesi olan, Ayvacık ilçesinde uygulanacak Jeotermal Kaynaklı Sera (TDİOSB) Başvuru Projesi onaylandı.
Uzunca süredir projeye yönelik, kamuoyuna yeni bir duyuru yapılmamasının, Ayvacık yöresinde yanıtı merak konusu soruları dile getirmeye başladığı gözleniyor.
DETAYLAR ÇOK, GELİŞME YOK
Ayvacık ve Projenin uygulanacağı özellikle Tuzla bölgesinde"Ne oldu bizim projeye' sorusu günden bir süredir dillendi, adeta kulaktan kulağa yayılmaya başladı.
Tuzla bölgesi yaşayanları; "Ön İnceleme Etüt Çalışması tamamlandı." şekilnde, sektöra dair haberlerin yayımlanıdğı haber sitelerinden bir süredir gözlerini alamadıklarnı, ancak meraklarını gidecek gelişmelere de rastlamadıkamırnıı söylediler.
ONAY ALAN PROJEDEN DETAYLAR..
2 bin 423 dekarlık alanda kurulması planlanan, Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB’nin ısıtmada kullanılacak enerji ihtiyacı başta, çevresinde bulunan jeotermal elektrik santrallerinden sağlanacak sıcak su ve yeni açılacak jeotermal kuyulardan karşılanacağı bilgisi, kamuyuna sunulanlardandı.
Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera nın, sera işletmelerinin kurulacağı büyüklüğü 25 dekardan başlayan en az 48 adet sera parseli ve üretilen ürünlerin işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin kurulacağı, en az 19 adet sanayi parselinden oluşacağı da, dile getirile bilglierdendi.
Projenin, faaliyete geçtiğinde yıllık 65 bin ton yaş meyve ve sebze üretimi ile Çanakkale bölgesinin üretim üssü haline getirilmesi aw-hedefleniyordu.
Projeye ilişkin kamuoyuna sunulan bilglier arasınad; Üretilecek ürünlerin daha uygun fiyatla ve daha kısa sürede bölgedeki tüketicilere sunulmasının sağlanması ve Çanakkale ilinde üretilen tarım ürünlerinin, ihracatına ivme kazandırmasının hedeflendiği, yapılan açıklamalarda yer bulmuştu.
DETAYLAR ÇOK...
TDİOSB içindeki sera parsellerinde, ihtisas konusuna uygun ısıtma, sulama, gübreleme, otomasyon ve dezenfeksiyon ünitelerinin yer alacağı modern teknolojik sera işletmeleri, sanayi parsellerinde ise ürün işleme ve kurutma tesisleri ile birlikte ürün tasnif, ambalaj ve paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, sıvı karbondioksit ve kuru buz üretme tesisleri tesislerinin yer alması planlanmıştı.
Projenini hapata geçmesi ile; planlı üretim sayesinde rekabet avantajı ve marka değeri katma değeri yüksek yaş meyve, sebze üretimi yapılması öngörülüyordu.
Tuzla' da heyecan yaratan projede; Yüzde 90’ı kadın olmak üzere doğrudan 2 bin 500 kişiye istihdam olanağı sağlanacağı bilgisi, kısa üsrede yayılmış, Tuzlalılar o günleri bekler olmuştu.
Yılın 11 ayında üretim faaliyeti yapılması ile TDİOSB alanındaki seralarda yıllık olarak üretilecek olan 65.000 ton kaliteli yaş meyve sebze öncelikle Çanakkale ili ve bölgedeki illerin tüketimine sunulması , hedeflenenler arasındaydı.
Erdem Sürek