Kaziların sürdüğü bir bölüm hakkında bilgi veren Prof.Dr. Arslan, “Kentin en önemli kamusal binalarından biri olan Gymnasium.
Orada şunu gördük. Helenistik döneminde inşa edilmiş olan ve daha sonra Bizans döneminde bir kiliseye dönüştürülmesi sonrasında mekanların tamamen dolduraraktan konut alanı olarak kullanıldığını gördük.” ifadesini kulandı.
KAZILAR 12 AY SÜRÜYOR, HER GÜN AYRI BİR TARİH ÇIKIYOR
7 BİN YIL ÖNCEY, KUŞ BAKIŞI!...
Herkes tatilde iken, onlar Tarihin izlerini gün yüzüne çıkarma çabası veriyor.
12 ay, 365 gün aralıksız devam eden kazılarda görevli ekip,7 bin yıl öncesinin izlerini günümüsle buluşturuyor.
Tatil denince akla gelen ilk adres Assos’da , 25 kişilik kazı ekibi ile 7 bin yıllık geçmişin izini süren Prof. Dr. Arslan, Assos Ören Yeri’nde bu yıl Helenistik Çağ’da inşa edilen Agora ve Gymnasium Bizans Dönemi Ksenedochion (Misafirhane) yapılarında kazı çalışmalarına devam edildiği bilgisini kamuoyu ile paylaştı.
------------------------------
KAZILAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR,
TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
--------------------------------
Tarih Severlerin Gözdesi, Kuzey Ege’ nin incisi Assos için; ‘Hep Geçerli İkilisi’ diye dile gelen tarifinde; “Aristo’ nun Felsefesi, Assos’ un Eşsiz Tarihi” vurgusu son yllarda çok yapılır oldu.
7 Bin Yıl Öncesinin izlerİ, 12 ay aralıksız süren kazılar ile sürülüyor.
Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyündeki 7 bin yıllık geçmişe sahip Assos Ören Yeri'nde yılın 12 devam eden kazılar ile ilgili bilgi veren isim, Kazı heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan oldu
Arslan, 12 ay aralıksız süren çalışmalar ile tarihi gün yüzüne çıkarma uğraşı verdiklerini anlattı.
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, 25 kişilik ekiple devam eden. Assos Ören Yeri’nde bu yıl Helenistik Çağ’da inşa edilen Agora ve Gymnasium Bizans Dönemi Ksenedochion (Misafirhane) yapılarında kazı çalışmalarına devam edildiğini söyledi.
Kazıların, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve bir firma tarafından desteklendiğini hatırlatan Prof. Dr. Arslan, kazılarda, çeşitli üniversitelerden akademisyen ve öğrenciler yer aldığını da belirtti.
Assos’ un 2022 yılı kazı döneminden söz eden Kazı heyeti Başkanı Arslan, bu yılki çalışmaların farklı noktalarda sürdürüldüğüne dikkat çekti
Prof. Dr. Arslan, “İlk çalışma alanlarımızdan bir tanesi batı kapısının gerisindeki bir han olarak adlandırdığımız yapıda.
Bu yapı Bizans dönemine ait bir kalıntıydı. Orada çalışmalarımız devam etti. Çok büyük bir yapı olduğu için de önümüzdeki yıllar bu yapının diğer mekanlarını da açığa çıkartacağız. İşlevlerinin belirlenmesine devam edilecek.
ASSOS’ UN EN ÖNEMLİ KAMUSAL BİNASI
KONUT ALANI OLMUŞ
Kentin en önemli kamusal binalarından biri olan Gymnasium'da bizim bu ilkeyi araştırdığımız mekanlardan bir tanesi.
Orada da çalışmalar devam edildi ve orada şunu gördük. Helenistik döneminde inşa edilmiş olan ve daha sonra Bizans döneminde bir kiliseye dönüştürülmesi sonrasında mekanların tamamen dolduraraktan konut alanı olarak kullanıldığını gördük. Bu alanda da dediğim gibi yapının büyüklüğü nedeniyle çalışmalar hala devam etmekte” ifadesini kulandı.
Haber: Burcu Erdal
Fotoğraflar: Boğaz Haber Ajansı