7 bin yıllık geçmişe sahip Assos' da rastlanılan bu izler şöyle dedirtti;
MEDENİYET ESKİ DE OLSA, İHTİYAÇ GÜNCEL. ASSOS' DA, 23 ASIRLIK ÇEŞME YAPISI
Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığında, 25 kişilik ekiple devam eden kazılar, Assos Ören Yeri’nde bu yıl Helenistik Çağ’da inşa edilen Agora ve Gymnasium Bizans Dönemi Ksenedochion (Misafirhane) yapılarında sürdü.
Kazılar sırasında Roma dönemine ait 23 Asırlık çeşme yapısı kalıntılarına rastlanıldığın anlatan Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Arslan;
“İlk çalışma alanlarımızdan bir tanesi batı kapısının gerisindeki bir han olarak adlandırdığımız yapı idi. Bu yapı Bizans dönemine ait bir kalıntı. Çok büyük bir yapı olduğu için de önümüzdeki yıllar bu yapının diğer mekanlarını da açığa çıkartacağız.
Kentin en önemli kamusal binalarından biri olan Gymnasium'da bizim araştırdığımız mekanlardan sadece bir tanesi. Orada da çalışmalar devam ediliyor” bilgisini kamuoyu ile paylaştı.
-----------------------------------------
SU HAYATTIR. BU DA;
ASSOS'UN HAYAT ÇEŞMESİ...
------------------------------------------
7 bin yılık geçmişin izleri arasında, 23 Asırlık çeşmeye rastlanıldı. Örenyerinin ziyaretçileri, edindiği bu bilgi karaşsınad; "ASSOS'A HAYAT VEREN ÇEŞME" yorumunda bulunuyor.
Ziyaretçilerce; "Assos' un Hayat Çeşmesi" diye de isimlendirilmeye başlayan, 23 Asırlık çeşme yapısı izleri, örenyerinin bir anda ilgi toplayan noktasına dönüştü.
Örenyeri ziyaretçilerine göre,'Su hayat kaynağı ise, çeşme yapısıın izleri' Assos' un en önemli hayat kaynağı.
Aristonun Felsefe okulu kurduğu Assos, dünya Arkeoloji tarihindeki önemini bu anlamda ayrı bir koruyor. Ayvacık ilçesinin,  7 bin yıllık Assos Ören Yeri'nde yapılan kazı çalışmalarında Roma dönemine ait 23 asırlık çeşme yapısı kalıntılarının bulunduğu bilgsini, Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan verdi.
Örenyerinde, yılın 12 devam eden kazılarda, hemen hergün tarih gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor.
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığında 25 kişilik ekiple devam eden kazılar, bu yıl Helenistik Çağ’da inşa edilen Agora ve Gymnasium Bizans Dönemi Ksenedochion (Misafirhane) yapılarında sürdürülüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve özel bir firma tarafından destekleen kazılara ilişkin kamuoyunu buluntulara ilişkin bilgilendiren  Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Arslan; Assos'ta 2022 yılında yürütülen çalışmaların farklı noktalarda sürdürüldüğünün altnı çizsdi.
Prof. Dr. Nurettin Arslan, “İlk çalışma alanlarımızdan bir tanesi batı kapısının gerisindeki bir han olarak adlandırdığımız yapı idi.
Bu yapı Bizans dönemine ait bir kalıntı. Çok büyük bir yapı olduğu için de önümüzdeki yıllar bu yapının diğer mekanlarını da açığa çıkartacağız. Kentin en önemli kamusal binalarından biri olan Gymnasium'da bizim araştırdığımız mekanlardan bir tanesi. Orada da çalışmalar devam ediliyor” ifadesini kullandı..
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, Roma dönemine ait 23 asırlık 2 bin 200 - 2 bin 300 yıllık olarak tariplendirilebilecek bir geçmişe sahip çeşme yapısının kalıntılarına rastlanıldığından söz eder iken,"Agoranın doğu kenarındaki kalıntının uzun yıllardır işlevi bilinmiyordu. İlk tespitlerimize göre, görkemli bir çeşme yapısı olduğunu öğrendik.
SARNIÇ ÇOK, ANITSAL  BU YAPI BİR İLK  
Assos'ta çok sayıdaki sarnıçları biliyoruz ancak anıtsal bir çeşme yapısına ilk kez rastlıyoruz. Kent mimarisi açısından oldukça önemli bir yapı. Arazi çevresinde yapılan kazılarda bulunan eserlerin çalışmaları devam etmekte. Milattan önce 2. yüzyılda inşa edildiğine göre yaklaşık 2 bin 200-2 bin 300 yıl öncesinde inşa edilmiş bir çeşme olarak karşımıza çıkıyor." ifadesini kullandı.
Burcu Erdal