“FAKİRLİK, KADERİMİZ OLMAMALI”
2023 seçimleri öncesinde, Millet ittifakının aday arayışı sürüyor.  Çanakkale’den Bağımsız Aday Adaylığını açıklayan Kepezli Birol Elkılıç, çarpıcı bir çıkışa imza atıp, Türkiye’ye şu mesajı verdi: “5 kuşaktır fakiriz.
Bu bizim kaderimiz olmamalı”
EnBüyük Beldeden En Yüce Makama
Cumhurbaşkanı Aday Adayı olarak, Çanakkale Kepezli Birol Elkılıç sahaya indi. Ekonomiden, Dış Politikaya, Sosyal hayattan, İç siyasete çarpıcı sözler etti. Türkiye’nin başta ekonomik olarak her alanda potansiyeli olan bir ülke olduğuna vurgu aypan kepezli Cumhurbaşkanı Aday Adayı  Elkılıç, “5 kuşaktır fakiriz. Bu bizim kaderimiz olmamalı. Biz bir şeyleri yanlış yapıyoruz. Doğruları ben insanlara nasıl anlatabilirim?” diye konuştu. Seçim tarihi netlik kazanmamış iken, Türkiye’nin en büyük beldesi Kepezden, En byük makama Aday Adayı çıktı.
Çanakkale’den Cumhurbaşkanlığı Aday Adaylığını açıkayan Kepezli Birol Elkılıç, Partilerden bağımsız olacağını belirtti.
Birol Elkılıç,  Boğaz Medya’da Gazeteci-Yazar Hasan Sami Er’in konuğu oldu. Gazeteci Er, Kamuoyunun merak edebileceği sorulara,  Elkılıç’ tan yanıt aradı.
Elkılıç, neden aday adayı olduğunu, projelerini, Türkiye’deki sorunları sıraladı, çarpıcı ifadeler kullandı.
SORU GELDİ, TANITIM BAŞLADI
GAZETECİ ER’ DEN İLK SORU; İNSANLAR SİZİ YENİ YENİ TANIYOR, BİRAZ KENDİNİZDEN BAHSEDERMİSİNİZ? şeklinde oldu.
Cumhurbaşkanı Aday Adayı Elkılıç’ ın yanıtı şöyle geldi; “1970 doğumluyum. İlkokul eğitimimi Ardahan’da, ortaokul eğitimimi Tokat’ta, lise-1’i Diyarbakır, 2,3,4’ü Ankara’da okudum. Daha sonra 1988 yılında Bolu Merkez’de Sağlık Müdürlüğü’nde devlet memurluğu hayatıma başladım. 91 yılında Bursa İnegöl’de çalışmaya başladım. 94 yılında evlendim. Eşimin de Çanakkaleli olması münasebetiyle 25 yıldır Çanakkale’yle bir irtibatım var. 2 tane çocuğum var.”
 
NET SORU NET CEVAP
NEDEN CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI?
“Benim meslek hayatım Çevre Sağlığı Denetlenmeliğiydi. Dolayısıyla geniş bir mecrada görev yaptım. Yani sanayi de köy de şehir için de birçok alanda görev yaptım. Bu bizde bir bilgi birikimine sebebiyet verdi. Neleri yanlış yapıyoruz? Neleri doğru yapıyoruz? Bunların bir birikimine vesile oldu. Daha sonra ben gençlere, insanlara bir şeyler anlatmak istedim. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduktan sonra aşağı yukarı 90 yıldır ekonomik yönden ve siyaset yönünden hep patinaj yapıyoruz. Bir türlü kalkınamadık. Yani ben ortalama olarak düşünürsek, çocuğum, ben, babam, dedem ve onun babası Cumhuriyet kuşağına denk geliyor. 5 kuşaktır fakiriz. Bu bizim kaderimiz olmamalı. Biz bir şeyleri yanlış yapıyoruz. Doğruları ben insanlara nasıl anlatabilirim? Doğruları anlatmalıyım. Bilhassa gençler bunu öğrenmeliler. Bunun için Cumhurbaşkanlığı’na aday adaylığımı sosyal medyadan ilan ederekten bunları gençlere anlatmak ve bu yolda onlarla beraber yürümek istediğim için böyle bir aday adaylığı sürecine hep beraber giriştik.”
 
NEDEN SİZE OY VERİLSİN SORUSUNA;
 
“Bir defa ben seçmene doğruları anlatacağım. Bu bir. İki, neler yapılması gerektiğini anlatacağım. Biz bir şeyleri eksik yapıyoruz. Bir yerde bizim bir yanlışımız var. Mesela tarımda sıkıntı çekiyoruz, sanayide sıkıntı çekiyoruz, eğitimde sıkıntı çekiyoruz ama dönüp baktığımız zaman tabloya dünyanın en bereketli toprakları, Anadolu toprakları. Bu topraklar yüzünden binlerce yıl savaşlar çıkmış. Ama biz tarımda geriyoruz. Bizim bir vilayetimiz kadar olan ülke bize mamul satıyor. Bu beni bir vatansever olarak rahatsız ediyor. Bunun için ben bunları gençlere anlatacağım tek tek. Onun içinde beni destekleyeceklerine inanıyorum.
 
SİYASİ YELPAZENİN NERESİNDESİNİZ?
 “Ben mesela kendimden örnek vereyim. İlk oy kullanacağım zamanlar gençlik yıllarımda, 20’li yaşlarda sol görüşe daha yakın durdum. Haklar, özgürlükler, demokrasi kanım öyle kaynadı. 30’lu yaşlarda biraz daha millliyetçi çizgiye kaydım. O taraf beni tatmin etmeye başladı. 40’lı yaşlarda ekonomiyi daah ileriye götüreceğine inandığım sağ çizgilere kaymaya başladım. Sonra şunu fark ettim. Ben bu rengarenk siyesi puzzle’ın içinde kendimi göremedim. Bana hitap etmiyor. Beni tam tanımlayamıyor. Zaten benimde bu yola çıkış amacımda bu. Biz kesinlikle ülkenin kalkınması için yapılan projeler bir siyasi proje olmamalı. Bunlar bir devlet politikası haline gelmeli. Hangi siyasi otorite gelirse gelsin, bu devlet politikasını gütmek zorunda. Gütmezse biz ekonomik olarak her 10 ila 15 yılda bir takla atıyoruz. Bu bir gerçek, bunu inkar eden var mı? 50’lilerden 60’lardan bu yana her 10, 15 yılda bir ayağımız sendeliyor bizim. Neden? Çünkü yetersiziz. Sanayi olarak yetersiziz, ekonomik olarak yetersiziz, tarım olarak yetersiziz. Gerekli hiçbir çalışmayı doğru dürüst sonucuna kadar götüremiyoruz. Şimdi hangi partiye ya da hangi siyasi görüşe yakın duracağız dediğimiz zaman hepsini kucaklayacak tarzda bir siyasi oluşumu oluşturmak zorundayız. Yani Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bireyini dahi ayırmayacak bir siyasi görüş. Bunu oluşturacağımıza inanıyorum ben.”
 
Diyelim ki SEÇİLDİNİZ, İLK MÜDAHALE EDECEĞİNİZ ŞEY NE OLUR?
 
 “İlk müdahale edeceğimiz olaydan ziyade planlamamız şöyle, tarımda, sanayide, ekonomide, öğrencilerde, beyin göçünde mülteci sorunlarında, iç ve dış siyasette bunların hepsini bir paket olarak düşünürsek 3 ila 6 ay kadar bunların bir plan ve programı sürecek. Hepsine aynı anda başlanacak. Yani ben 6 ay tarımı yapayım, tarım bittikten sonra sanayiyi yapayım böeyle bir şey söz konusu olamaz. Ben ülkenin gücüne çok inanan bir insanım. 34 sene devlet tecrübem bana şunu gösterdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, çok büyük çok zengin bir devlet ağına sahip. Bünyesinde çok güçlü kadrolar var. “
 
BU KONU ÖNEMLİ... TARIM?
 “Dünya nüfusu çok hızlı bir artışa şahitlik yapacak. Uzmanların anlatmasına göre 2070’li yıllarda dünya nüfusunun 20 milyarı aşması planlanıyor. Yani bu kadar insanı besleyecek ürün yok. Onun için bizim çok ağırlıklı olarak tarıma girmemiz lazım. Neden? Çünkü Anadolu toprakları çok bereketli topraklar ve biz bu tarım topraklarını hunharca kullanıyoruz. Tarım topraklarını sanayiye açıyoruz. Tarım topraklarını imara açıyoruz. Şuanda Tarım Bakanlığı’nın bir çalışması var bu konuyla ilgili, tarım topraklarının sınıflandırılmasıyla ilgili ama ben onu çok yeterli bulmuyorum. Yani bu birinci derecede tarım arazileri, sulu tarım susuz tarım, gübreli tarım, ata ergil tokumdan oluşan tarım bunları kesinlikle bilen duayen insanlar tarafından  planlanarak, tarım topraklarına asla tahta çubuk dahi dikmeyeceğiz.”
 
PEKİ YA, EĞİTİM?
 
“Şimdi biz eğitim sistemimizi aslında bir anne baba olarak da çocuklarını zamanında ilkokul, ortaokul, lise gibi okullarda okutan hatta bugün üniversitede çocuğu okuyan biri olarak da ben eğitim sistemini çok uygun bulmuyorum.  Bizim eğitim sistemimiz daha çok ezberciliğe dayalı, çocuğun kendi yeteneklerini ortaya çıkarmayan bir sistem olarak görüyorum. Dolayısıyla bunun zaten çok başarılı olmadığını zaten görüyoruz. Üniversitelere geldiğiniz zaman, üniversitelerde de aynı şekilde bir eğitim söz konusu. Yani ezbercilik, ders anlat çık, geçtin geçmedin vesaire. Dolayısıyla dünya çapındaki dünya çapındaki üniversitelerin sıralamalarına baktığınız zaman ilk 500’e bazen bir ya da iki üniversitemiz ya giriyor ya da giremiyor. Bu bizim eğitim de ne kadar zayıf olduğumuzu gösteriyor. Şimdi ben bir eğitimci değilim, ben işletme fakültesi mezunuyum ve sağlık lisans tamamlamış bir eğitimim var. Dolayısıyla ben eğitimde ben eğitimde şunu yapacağım, 4x4 ‘ten çıkıp 4-4’yen yapacağım gibi buradan gazel okumayı çok doğru bulmuyorum.
 Dolayısıyla devletin imkanlarını kullanaraktan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın imkanlarını kullanaraktan, bu konuda ki duayen insanları bularaktan, bizim Anadolu kültürüne bizim Türk milletine uygun eğitim sistemi, mevcut topluma uygun eğitim sistemi, sanayimize uygun eğitim sistemi. Mesela bizim Endistri Meslek Lİselerine ihtiyacımız var mı? Yok mu? Olacak mı? Olmayacak mı? Bunları istatistikler gösterecek. Bu istatistikler ve çalışmalara bakaraktan çok düzgün bir eğitim politikası çizeceğimize herkes şahitlik edecek. “
 
ÜLKEDE ŞİMDİLERDE GÜNDEM EKONOMİ!... EKONOMİ?
 “Ekonomi yani para. Kısaca para. Paranız varsa bir şeyler yapıyorsunuz. Paranız yoksa hiçbir şey yapamıyorsunuz. Bir ekonomiye sahip olabilmeniz için bir kaynağa sahip olmanız lazım. Yani bir ülke para üretmek zorundasınız. Neden para üretmek zorundasınız? İnsanlar zenginlik istiyorlar. İnsanlar rahat yaşamak istiyorlar. İnsanlar huzur istiyorlar. Alışverişe çıktığı zaman gördüğünü almak istiyorlar. Rahat geçinebilmek istiyorlar. Bunun için paraya ihtiyaç var. Para üretmemiz lazım. Bunu oluşturacak sanayimiz var mı? Bakıyoruz yok. Şimdi sanayicilerle ters düşmek istemem ama bunu ben her zaman söylerim. Sanayi denetimlerinden gelen biri olaraktan kendim için bu konuda az biliyor diyemem. Ülkenin her yerine her iline ilçesine nüfusa oranla gitmiş bir sanayiye ihtiyacımız var. Bu sanayi bizim ekonomimizi canlı tutacaktır.”
 
BİR ÖNEMLİ BAŞLIK DAHA AÇALIM. KADIN HAKLARI?
 “Kadın hakları çok önemli. Yanılmıyorsam tam rakamlarını bilmiyorum ama kadın cinayetleri de çok önde istatistiksel olarak. Bunlar ister istemez herkesi üzüyor. Bun şunu net olarak söyleyeyim. Kesinlikle hem güdeceğimiz politika da hem Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendi oluşturacağı iç mekanizmlarda bizim kadınlarımıza çok ihtiyacımız var. Dışarıdan şöyle baktığımız zaman dünyaya kadını toplumdan soyutlamış olan ülkeler asla gelişememişlerdir. Ama gelişmiş ülkelere baktığımız zaman kadını getirip toplumun tam ortasına otutturmuşlardır. Neden böyle? Çünkü kadın yaradılış gereği erkeken daha farklı, daha güzel dizayn edilmiş aslında. Yani o daha mücadeleci. Onun hırsı daha fazla, daha yapıcı. Tabiata baktığımız zaman da bunu görüyoruz. Onun için bizim kesinlikle okuyan, eğitim alan, üreten, çaba sarf eden, toplum için bir taşı diğer taşın üstüne koyabilen kadınlara ihtiyacımız var.”
 
HAYVAN SEVER MİSİNİZ? HAYVANLARLA İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNİZ? HAYVAN HAKLARI?
 “Ben bir hayvan severim. Ama dereceli olarak baktığımız zaman hayc-van severlerin en alt katagorilerindeyim. Çünkü bu konuda kendini çok iyi adapte etmiş çalışmış, çalışan, emek harcayan, zaman harcayan çok iyi hayvan severler var. Buradan hepsine saygı duyuyorum. Bir defa şunu net olarak bilmemiz lazım. Türkiye ilk önce insanına daha sonra hayvanına daha sonra da sokak hayvanlarına, çevresine ve doğasına sahip çıkmak zorundadır. Bu benim mesleğimdir aslında. Çevre Sağlığından geldim çünkü ben yıllarca. Bunların hepsini yapabilmeniz için bir bilince, duyarlılığa ihtiyacınız var. Bir de ekonominize ihtiyacınız var. Yani siz hem ekonomik yönden ekonomik iş birliği yapacaksınız hem bilinç olarak iş birliği yapacaksınız.”Cuma Deren