Japonya'nın Toprak, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Keiichi Ishii, 18 Ocak tarihinde Başkent Ankara'da, “1915 Çanakkale Köprüsü” için yapılan görüşmelerde ısrarcılığı ile gözlerden kaçmadı.

Japon Bakan'ın üst düzey isimlerle yaptığı görüşmelerde, “Türkiye'ye her alanda güveniyoruz. Bu nedenle firmalarımız, Türk halkı için çok anlamlı sayılan Çanakkale 1915' talip” diyerek, Çanakkale’ ye olan ilgilerini net şekilde gösterdi.
Japonya’ da, ilk öğretimden itibaren Çanakkale’ yi Troia dersleri ile gören Japonya’ nın, 102 yıl önce tarih yazılan Çanakkale üzerine hassasiyetleri de 1915 Çanakkale Köprüsü görüşmelerinde gözlerden kaçmayan diğer bir detay oldu.

2023 metre uzunluğuyla, 1991 metre uzunluğundaki Japon Akashi Kaikyo Köprüsünü geçerek, Dünya’ da birinciliğe oturacak olan Çanakkale 1915 Köprüsü için Japonların alt yapı ve boğaz köprüler konusundaki uzman firması IHI' nın, en ısrarcı isim olduğu öğrenildi.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da Külliye’de muhtarlarla bir araya geldiği toplantıda Çanakkale 1915 Köprüsü’nden bahsetmişti. Erdoğan, 5 bin metreyi aşan uzunluğu sahip olan köprünün dünyada ilk olacağını söyledi. 2023’e köprünün yetişeceğini müjdesini de veren Erdoğan, “Bundan dolayı çıldırıyorlar, kıskanıyorlar” dedi.

Japonlar 1915 Çanakkale Köprüsü'nde Israrcı
İLLE DE ‘ÇANAKKALE’ DEDİLER

Japonya’nın Ulaştırma Bakanı Keiichi Ishii, Ankara temasları esnasında, Çanakkale 1915 Köprüsü'nün yapım işi için talip olduklarını belirtti. Ishii, "Finansmanın yüzde 100'ünü biz karşılarız" diyerek bu konudaki ısrarını sürdürdü. Japon Bakan’ın görüşmelerde, “Türkiye'ye güveniyoruz. Firmalarımız Çanakkale 1915’a talip” mesajı verdiği öğrenildi.
Japonların, Cumhuriyetin 100. yılında hizmete sokulması planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü'nü yap-işlet-devret modeli ile almak üzere resmi görüşmelere başladığı öğrenildi. Geride bıraktığımız 2016 yılı içinde 20'yi aşkın terör saldırısına maruz kalan, FETÖ'nün darbe girişimini top yekûn halkın desteği ile püskürten Türkiye'nin, uluslararası kredilendirme ve analiz şirketlerinin psikolojik baskılarına rağmen yabancı yatırımcıların tercih ettiği ülke pozisyonunu koruduğu Japonların girişimleri ile bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

“TÜRK EKONOMİSİNE GÜVENİYORUZ”
Japonya'nın Toprak, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Keiichi Ishii, 18 Ocak tarihinde Ankara'da, Çanakkale Köprüsü için görüşmeler gerçekleştirdi. Japon Bakan'ın üst düzey isimlerle yaptığı görüşmelerde, “Türkiye'ye ve Türk ekonomisine güveniyoruz. Bu nedenle firmalarımız Türk halkı için çok anlamlı sayılan Çanakkale 1915' talip” mesajı verdiği öğrenildi. 2023 metre uzunluğuyla, 1991 metre uzunluğundaki Japon Akashi Kaikyo Köprüsünü geçerek birinciliğe oturacak olan Çanakkale 1915 Köprüsü için Japonların alt yapı ve boğaz köprüler konusundaki uzman firması IHI'nın talip olduğu belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Çanakkale 1915 Köprüsü için konuştu
“Çıldırıyorlar”

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde muhtarlarla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süredir köprü ile yatıp köprü ile kalkan Çanakkalelilerin göğsünü kabarttı.

18 Mart’ta Çanakkale Köprüsü’nün temelinin atılacağı müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 bin metreyi aşan uzunluğu sahip olan köprünün dünyada ilk olacağını söyledi. 2023’e köprünün yetişeceğini müjdesini de veren Erdoğan, “Bundan dolayı çıldırıyorlar, kıskanıyorlar” dedi.
Erdoğan, Türkiye’nin son günlerde ardı ardına yaşadığı sıkıntıların sebep olduğu kayıpların aynı zamanda yeni bir doğuşun, yeni bir yükselişin habercisi haline dönüştüğüne inandığını ifade ederek, “ Onlar güçlenen Türkiye’yi parçalamak istiyordu. ‘Sen köprüler yapacaksın, denizin altından raylı sistemler yapacaksın, insansız hava araçları yapacaksın, hızlı sistem, raylı sistem bunları yapacaksın öyle mi. Yok biz sana izin vermeden bu adamı atamazsın’ dediler. Ne oldu, oyun açığa çıktı. Biz durduk mu, durmadık. Onlar bunları yaptıktan sonra Osmangazi Köprüsü açıldı, ardından Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı, ardından Avrasya Tüneli açıldı. Durmak yok yola devam. Daha yapacağımız çok şeyler var” dedi.
Özgürlük Çanakkale Köprüsünden geçer

Ey Batı siz bunları savundunuz, siz bunların arkasında durdunuz, yanlarında yer aldınız, sizin bu dünyada özgürlük diye bir derdiniz, sıkıntınız yok, özgürlük bu değil ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan:“ Özgürlük bu insanlara insanca yaşama erdemini huzurlarına getirmektir. Biz onun mücadelesini veriyoruz. Özgürlük Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçer, Marmaray’dan, Avrasya Tüneli’nden, Osman Gazi Köprüsü’nden, Çanakkale Köprüsü’nden, bir numaralı havalimanından geçer. 25 tane havalimanı olan Türkiye’nin şuanda 55 tane havalimanı var. Biz terör estirilen Hakkari’ye havalimanı yaptık, onlar gittiler o havalimanını bombaladılar. Batı gitti yine gitti onların yanında yer aldı. Biz inandığımız yolda halkımızın efendisi olarak değil hizmetkarı olarak hizmete devam edeceğiz. Ne inanç özgürlüğüne ne fikir özgürlüğüne re düşünce özgürlüğünü bu ülkede asla yasak gelmemiştir, bundan sonra da gelmeyecektir” diye konuştu.

Yerli ve yabancı yatırımcılar Çanakkale Köprüsü’ne akın etti. 4’ü Japon, 3’ü Çinli, 2’si Koreli, 1’i İtalyan olmak üzere 24 firma ihale dosyası satın aldı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü için çeşitli ülkelerden 24 firmanın ihale dosyası satın aldığını söyledi. Arslan, Japonya Kara, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Keiichi Ishii ve beraberindeki heyetle görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada, Japonlar'ın 15 Temmuz hain darbe girişimi ve terör saldırılarıyla ilgili Türkiye'ye verdikleri destek dolayısıyla teşekkür etti. Arslan, Türkiye açısından çok önemsenen ve Cumhuriyet'in 100. yılında hizmete sunulması öngörülen rekorları içerecek 1915 Çanakkale Köprüsü'nün, 2 bin 23 metre ayak açıklığıyla dünyanın en büyük projesi olacağını dile getirdi. Aslan şöyle devam etti: "Japon yüklenicilerin projeye ilgileri bizleri memnun ediyor. İhale için 4'ü Japon, 3'ü Çinli, 2'si Koreli, 1'i İtalyan olmak üzere 10'u yabancı 24 firma ihale dosyası satın aldı. Yatırımcıların ilgisi bizi memnun ediyor. 26 Ocak'ta tekliflerini alacağız. Projenin müşavirlik ihale sürecini de başlattık. 27 Mart'ta onun da tekliflerini alacağız. Dolayısıyla yüklenici belli olur olmaz hemen devamında müşavir firmayı da belirlemiş olacağız. Proje, hem ülkemiz hem yükleniciler hem de insanımız açısından hayırlı sonuçlar doğurur."

Cuma Deren
 


Kaynak: Haber Merkezi