Çanakkale’ nin Ovaları, 'tarımsal sit' gibi koruma altına girmiş oldu.

Bakanlar Kurulu Kararına göre, Bakacak, Taşoluk, Çokal, Ezine, Bayramiç, Kumkale, Tuzla ve Umurbey Ovaları resmen, ‘Tarımsal Sit’
Bazı Ovaların Büyük Ova alanı olarak belirlenmesine ilişkin 12 Aralık 2016’ da alınan karar önceki günlerde yürürlüğe girdi.

21 Ocak 2/017 tarihli Resmi gazete de yayımlanan bakanlar kurulu kararı ile Çanakkale ovaları, ‘Toprak Koruma Kurulu Kararı’ kapsamına girdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bakanlığının resmi internet sitesinde, Büyük Ova kararı alınan ve aralarında Çanakkale’ nin de yer alıdğı 49 ildeki, 141 ovaya ilişkin;

“Tarım arazilerinin korunması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, koruma alanı ilan dilen ovalarla ilgili karar resmen yürürlükte “ şeklinde konuştu.
Bakan Çelik; "Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen bu ovalarımız artık 'tarımsal sit' gibi korunacak. Böylelikle tarımsal nitelik taşıyan ovalarımızın amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu yok olmasını büyük ölçüde önlemiş olacağız" dedi.

Çanakkale Ovaları, SİT Kapsamında…

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ nın resmi internet sitesinde, aralarında Çanakkale’ nin de yer aldığı 49 il için özel çıkan koruma kurula kararı, Ovaları güven altına aldı.

Bakan Faruk Çelik’ in konuya ilişkin değerlendirmesinin de yer aldığı internet sitesindeki duyuruda;

“Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Karar, Tarım arazilerinin korunması amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında.
49 ildeki 141 ovamız, koruma alanı ilan edildi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararıyla tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği bu illerdeki ovalar artık koruma alanı olarak belirlendi” denildi.

Tarım arazilerinin amaç dışı kullanılıp, kullanılamayacağı şeklindeki soruları da akla getiren bu karara ilişkin, Bakanlığın resmi internet sitesindeki şu detay gözden kaçmadı.

Bakan çelik’ in açıklamaları arasında geçen o bölüm şöyle;

“Ovaların sınırları içerisinde yer alan onaylı planlı alanlar ile kararın yayımı tarihi itibarıyla ilgili mevzuatı uyarınca, tarım dışı kullanma izni verilmiş olan alanlar için alınmış kararlar geçerliliği koruyacak"

Bakan Faruk Çelik, Büyük ova kararı ile 49 ilde onlarca tarım arazisine yönelik kararla ilgili olarak, Tarım arazilerinin etkin korunmasına yönelik Bakanlıkça birtakım çalışmalar yaptıklarını ifade ederek; büyük ovaların korunmasının da bu çalışmaların önemlileri arasında yer aldığını vurguladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanı  Çelik, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu doğrultusunda alınan bu kararla artık bu alanların tarım dışı kullanılmasına izin verilmeyeceğinin altını çizdi.

Söz konusu çalışmada, öncelikle ülkede isimleri en çok bilinen ovalardan başlamak üzere tarımsal bütünlük arz eden ve ova potansiyeli bulunan alanları dikkate aldıklarını, Kamuoyuna bakanlığın resmi internet sitesinden de aktaran Bakan Çelik;

 "Ortalama eğimi yüzde 8'den az olan, 10 hektardan büyük planlı alanlar hariç büyük ova sınırları içerisinde kalan tüm araziler, büyüklüklerine bakılmaksızın büyük ova statüsünde kabul edildi.

Toprak, iklim, topoğrafya ve ekolojik özellikleri, tarımsal üretim potansiyeliyle ilgili kriterler dikkate alınarak büyük ova sınırlarını çizdik”

Alınan bilgiye göre, yürütülen bu çalışmalar kapsamında 6,92 milyon hektar alana tekabül eden 212 büyük ovanın tespit edildiği, Büyük ovaların, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edildiği öğrenildi.

Bu düşünceyle yürütülen çalışmaların sonucunda, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen 141 büyük ova koruma altına alınmış oldu.

212 büyük ovadan geriye kalan 34'ünün ise, İl Toprak Koruma Kurul kararlarının tamamlandığı, diğer 37 ovanın ise İl Toprak Koruma Kurul kararlarının alınması sürecinin sürdüğü de edinilen bilgiler arasında.

"Ovalar, 'tarımsal sit' gibi korunacak"

Amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu tarım topraklarının zamanla yok olduğunun altını çizen Bakan Faruk  Çelik, "Oysaki 1 santimetre toprağın yaklaşık bin yılda oluştuğu göz önüne alındığında, bu konudaki önleyici çalışmaların önemi ortaya çıkıyor” dedi.

Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen bu ovaların, artık 'tarımsal sit' gibi korunacağına değinen Bakan Çelik;
“Böylelikle tarımsal nitelik taşıyan ovalarımızın amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu yok olmasını büyük ölçüde önlemiş olacağız” sözleri ile de dikkat çekti.

PEKİ YA ŞİMDİ NE OLACAK?
Büyük ova ilan edilen bölgelere yakın yaşam alanlarındaki vatandaşların aklına gelen bazı sorulara, adeta Bakan çelik yanıt verdi.

Bakan Çelik; "Mevcut yerleşimler muhafaza edilecek, nüfus projeksiyonuna dayanılarak yerleşim yerlerinin çeperinde gelişme alanı belirlenecek, bu alanların dışında yeni yerleşimlere kesinlikle izin verilmeyecek, böylelikle amaç dışı kullanımlar önlenecek” diye konuştu.

Tarım topraklarının bitkisel üretim amacı dışında kullanılması anlamına gelen, tarımsal amaçlı yapıların da ova bütünlüğünü korumak amacıyla ova sınırı dışına yönlendirileceği öğrenilirken, Ova içindeki arazilerin tarım dışı amaçlı kullanılmayacağı kabulünden hareketle, tarım arazilerinin spekülatif olarak yatırım amaçlı alınıp satılması da bu karar sayesinde önlenenmiş olacak.

ÇANAKKALE DAHİL 49 İL…
Karara göre, büyük ova koruma alanı olarak belirlenen 141 ovanın bulunduğu iller arasında Alfab.etik sıralamada Çanakkale, 35. Sırada yer alıp 7 ayrı ova anlatımıyla yer buldu.

Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bingöl, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, İzmir, Kars, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kütahya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şırnak, Tokat, Uşak, Van ve Yozgat’ ın ovalarının tek tek sıralanıdğı listede, Çanakkale ovalarının isimleri ise şöyle sıralandı;

Biga; Bakacak ve Taşoluk ovası. Çanakkale Çokal ovası, Ezine-Bayramiç Ovası, Kumkale, Tuzla ve Umurbey ovaları.
Cuma Deren
 


Kaynak: İHA