Ege ve Marmara Baroları Başkanları dikkat çeken vurgu ile geldi;
“Mesele; Memleket…!”
Mega Kent İstanbul’ da gerçekleşen, Genişletilmiş Ege ve Marmara Baro Başkanları Toplantısından Çıkan Mesaj Dikkat topladı.
"Barolar dahil, hiçbir anayasal kurumun ve halkımızın görüşü alınmaksızın yapılmak istenen anayasa değişikliği halkımızın bir talebi olarak ortaya çıkmamıştır” vurgusu ile gelen mesajda Baro Başkanları;
“Anayasalar, toplumsal uzlaşma ve mutabakat metinleridir. Oysa bu Anayasa değişikliği, henüz teklif aşamasında bile toplumu birleştirmek yerine ayrıştırıp bölmeye başlamıştır" şeklindeki görüşü savundu.
Hukuk Farklı Pencereden Baktı.
“Mega Kent’ ten, Mega Sözler…”
Ege ve Marmara Barolarını konuk eden İstanbul Barosu, Dikkat çeken bir mesaja imza attı. Çanakkale barosunun da imzasını taşıyan o mesajda, “Meselemiz, memleket meselesi” denilerek, Anaya değişikliği teklifinin dahi, toplumu ayrıştırmaya ve bölmeye yettiği görüşü savunuldu.
İstanbul barosu ev ahiliğinde gerçekleşen Genişletilmiş Ege ve Marmara Baroları Başkanlarının toplantısına ilişkin detayları, Çanakkale barosu Başkanı Av. Bülent Şarlan paylaştı.
Baro Başkanı Av. Şarlan, “Anayasalar, Toplumsal Uzlaşma Metinleri Olmalıdır” görüşünde ortak görüşe varıldığını anlattığı toplantıya ilişkin şu bilgileri verdi;
“İstanbul’ da gerçekleşen bizim de katıldığımız Baro Başkanlarının toplantısında, kamuoyunun yakından takip ettiği Anayasa Değişikliği ve referandum ile bu konularda yaşanan sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunduk”
Çanakkale Barosu Başkanı Av. Şarlan, katılımcı Başkanların ortak görüşlerinin ise;
"Barolar dahil, hiçbir anayasal kurumun ve halkımızın görüşü alınmaksızın yapılmak istenen anayasa değişikliği halkımızın bir talebi olarak ortaya çıkmamıştır. Anayasalar, toplumsal uzlaşma ve mutabakat metinleridir. Oysa bu Anayasa değişikliği, henüz teklif aşamasında bile toplumu birleştirmek yerine ayrıştırıp bölmeye başlamıştır" şeklinde olduğunu aktardı.
Genişletilmiş Ege ve Marmara Baroları Başkanları toplantısında, yaşanacak süreçteki kaygılarını dile getiren Baro Başkanlarının, sürecin ayrışma ve kutuplaşma doğurmasından endişe ettiklerini dile getirdiklerinin de altını çizen Çanakkale Barosu Başkanı Av. Şarlan;
OLUMLU BAŞLIKLAR DA VAR…
Çanakkale Barosu olarak kendilerinin de imza koyduğu ortak görüş açıklamasını dile getiren Av. Şarlan, “Anayasa düzenlenmesinde olumlu başlıklar da elbette var. Bunlardan biri de, gençlerimize 18 yaşında seçilebilme hakkı tanınması” diyerek, o mesajı şöyle aktardı;
“Gençlerimize 18 yaşında seçilebilme hakkı verilmek istenmesi olumludur. Ancak Anayasa mevcut haliyle 25 yaşında seçilme imkanı vermesine rağmen, Meclis’te bugün bir elin parmakları kadar bile temsil edilmedikleri ortadayken, bu düzenlemenin aslında gençleri Meclis’e taşımayacağı açıktır”
BARO BAKANLARINDAN ORTAK ÇIKIŞ;
“MEMLEKET HEPİMİZİN”
Kuvvetler ayrılığının önemine dikkat çeken Baro Başkanlarının, Mega Kentten verdiği ortak mesajlarında, Parlamenter Sisteme vurgu yapılıp, yetkisini Anayasadan alan ve görevi insan haklarını savunmak olan Baroların gözlemi şöyle anlatıldı;
“Bu anayasa değişiklik paketi halkımızın hiçbir temel sorununa çözüm getirmediği gibi, kuvvetler birliği sistemi getirmekle parlamenter demokrasimizi ortadan kaldırmaktadır"
Ege ve Marmara Baroları Başkanları, parlamenter demokratik sistemin ortadan kaldırılması girişiminin yanlış olduğu görüşünü savundukları mesajlarında, Cumhuriyetin kurucu değerlerinden vazgeçilmemesi gerektiğini de vurguladılar.
Baro Başkanları, açıklamalarının sonunda, “Bu ne bir kişinin, ne bir partinin meselesidir. Bu ne iktidar, ne de muhalefetin yanında olmak değildir. Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğinin yanında olmaktır. Meselemiz; memleket meselesidir ve bu memleket hepimizindir” dediler.
Erdem Sürek
Kaynak: Haber Merkezi