Çanakkale’de gerçekleştirilen Türkiye Barolar Birliği (TBB) 37. Olağan Mali Genel Kurulunda konuşan Av. R. Erinç Sağkan, Avukatların ve Adaletin tesisinde karşılaştıkları sorunlar ile ilgili bilgiler verdi.
“TORUNLARI ÖZGÜR BİR ÜLKENİN GÜNEŞİNE UYANSIN DİYE,
KENDİ MEVSİMLERİNDEN VAZEÇTİKLERİ YER BU TOPRAKLARDIR”
Başkan’ ın Şehitler diyarından mesajı çok anlamlı ifadeler ile geldi;
“Şu an üzerinde seslendiğim bu toprak; bağımsız bir vatan mücadelesi meşalesinin yakıldığı Çanakkale Zaferi’ni kazandığımız topraklarlardır.
Altında yatan gencecik vatan evlatlarının, torunları özgür bir ülkenin güneşine uyansınlar diye, kendi mevsimlerinden vazgeçtikleri topraklardır.” dedi.
------------------------------------------
DESTAN YAZILAN TOPRAKLARDAN
TÜRKİYE’YE MESA!...
-------------------------------------------
TTB Başkanı Av. Sağkan, Şehitler diyarı Çanakkale’ den tarihe not düştü. “Üzgünüm Ama Hiç Umutsuz Değilim” dedi.
Çanakkale’de gerçekleştirilen Türkiye Barolar Birliği (TBB) 37. Olağan Mali Genel Kurulunda konuşan Av. R. Erinç Sağkan, Avukatların ve Adaletin tesisinde karşılaştıkları sorunlar ile ilgili bilgiler verdi.
Kurtuluş Savaşının kıvılcımı olan, Cumhuriyetin ön sözünün yazıldığı coğ3rafyadan çok anlamlı ifadeler ile önemli bir mesaj verdi. TTB başkanı; “TORUNLARI ÖZGÜR BİR ÜLKENİN GÜNEŞİNE UYANSIN DİYE, KENDİ MEVSİMLERİNDEN VAZEÇTİKLERİ YER BU TOPRAKLARDIR” ifadesini kullandı.
Konuşmasında Tarafsız ve bağımsız yargının tam bağımsızlığının sağlanmadığını, işlerini kaos içinde sürdürdüklerinin altını çizen TBB Başkanı Av. Sağkan “Mesleğimizi yapmaya çaba gösterirken önümüze çıkan en büyük engel, hiç kuşku yok ki, bağımsız ve tarafsız yargının tam anlamıyla tesis edilememiş olmasıdır.” Vurgusu yapan TTB başkanı Av. Sağkan; “Avukatlar olarak kurucu unsurlarından biri olduğumuz yargının içinde bulunduğu bu durumun, adalet duygusunu tatmin edemediğinin de en yakın tanığıyız. Ülkem adına üzgünüm ama hiç umutsuz değilim” diye de ekledi.
Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl gerçekleştirilen ve 37.’sai Çanakkale Barosu Ev Sahipliğinde gerçekleştirildi.
TTB’ nin Olağan Mali Genel Kurulunda Hukukta ve Avukatların karşılaştığı sorunlar konuşuldu. Baro Başkanları ve çok sayıda adalet temsilcisinin katıldığı Genel Kurulda bir konuşma yapan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, hukukun uygulanmasında yaşanan sorunların altını çizdi.
Çanakkale’de gerçekleştirilen 37. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Av. R. Erinç Sağkan şunları söyledi;
“Siz kıymetli yol arkadaşlarıma şu an üzerinde seslendiğim bu toprak; bağımsız bir vatan mücadelesi meşalesinin yakıldığı Çanakkale Zaferi’ni kazandığımız topraklarlardır. Altında yatan gencecik vatan evlatlarının, torunları özgür bir ülkenin güneşine uyansınlar diye, kendi mevsimlerinden vazgeçtikleri topraklardır.
7 DÜVEL, BİR OLMAYLA, BİRLİK OLMAKLA BAŞA ÇIKAMADI
Üzerinde bulunduğumuz bu toprak; dönemin güçlülerinin ve emperyalist sömürücülerinin bir olmayla, ‘Birlik’ olmayla başa çıkamadığı o tarihin sahnesidir. Bu noktada, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisiyken askere yazılan ve Çanakkale’de iki kez gazilik unvanı kazanan İbradılı Gazi İbrahim Hayrettin Ağıldere’ nin ismini özellikle anmak isterim.
TARİHE GEÇEN MESLEKTAŞIMIZ
Antalya’nın İbradı kazasından çıkıp eğitim görmek üzere İstanbul’a giden, son sınıf öğrencisiyken gönüllü olarak vatan savunmasına katılan hukukçu meslektaşımız, 25 Nisan 1915’te Çanakkale Muharebeleri başladığında Arıburnu sahillerini korumakla görevli olan 27. Alay, 2. Tabur, 4. Bölük, 1. Takımın kumandanı olarak, savunmada ilk kurşunu sıkan kişi olarak tarihe geçmiştir.
Adının önünde yer alan ‘İbradılı’ unvanı memleketi Antalya’dan, Soyadı Kanunu sonrası tercih ettiği ‘Ağıldere’ ise Arıburnu’nda cesaretle katıldığı çatışmaların yaşandığı bölgeden gelir.
Yalnızca ismiyle bile bu toprakların birliğini ve bütünlüğünü temsil eden gazi meslektaşımızın ruhu şad olsun.
Bizi Bir Araya Getiren, Hukukun Üstünlüğünü Tesis Etme Arzusudur
Bugün, bu salonda bir araya gelen her baro başkanı ve her delege, aynı zamanda, ülke tarihinin her açıdan en zor dönemlerinden birinde, yerle bir edilmiş bir hukuk sistemi içinde, büyük bir ekonomik krizin ortasında, şiddetin ve özellikle avukata yönelen şiddetin artık neredeyse sürekli hâle geldiği bir sosyal düzende mesleğin sorunlarına karşı çözümler üretmeye çalışırken, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunuyor.
Bugün bizleri bir araya getiren bu manevi bağ, zorlu koşullar altında, bu ülkede yaşayan her bir yurttaş için hiçbir ayrım gözetmeksizin hukukun üstünlüğünü tesis etme arzusudur.
Bu arzumuz, bizi geçmişten bugüne getiren en büyük bağdır. Bu bağ, yeri geldiğinde canları pahasına hukukun üstünlüğü mücadelesi vermekten çekinmeyen meslektaşlarımız ve baro başkanlarımızla kurulmuştur.
Üzgünüm Ama Hiç Umutsuz Değilim
Adalet için mücadele ettiğimiz bu dönem, aynı zamanda hak ve özgürlükler bakımından ağır ihlallerin yaşandığı ve bu hak ihlallerine dur demesi gereken yargının maalesef ihlallerin aracı haline getirildiği bir dönemdir. Sadece son bir haftada, 6 yaşında çocuğun istismarı davasına, İBB Başkanı’na verilen hapis cezası ve siyaset yasağına, Montrö Sözleşmesi'ne sahip çıkan emekli Amirallerin yargılandığına tanık olduk. Mesleğimizi yapmaya çaba gösterirken önümüze çıkan en büyük engel, hiç kuşku yok ki, bağımsız ve tarafsız yargının tam anlamıyla tesis edilememiş olmasıdır. Avukatlar olarak kurucu unsurlarından biri olduğumuz yargının içinde bulunduğu bu durumun, adalet duygusunu tatmin edemediğinin de en yakın tanığıyız. Ülkem adına üzgünüm ama hiç umutsuz değilim. Bugüne kadar nasıl mücadele ettiysek, bundan sonra da bağımsız yargının tesisi için mücadele etmekten bir an dahi geri durmayacağımızı buradan tekrar ifade etmek isterim.
İşlerimizi Ekonomik Kaos Ortamında Sürdürmek Zorunda Kaldık
Bugün burada mali genel kurulumuzu gerçekleştiriyoruz; bu nedenle ülkenin içerisinde bulunduğu sosyo-ekonomik koşulların mesleki faaliyetlerimize olduğu kadar, Türkiye Barolar Birliğinin çalışmalarına nasıl etki ettiğine de değinmek durumundayız. Göreve geldiğimiz 2021 Aralık ayında resmî enflasyon %36 olarak açıklanmıştı. Bugün bir önceki yılın aynı ayına göre enflasyon %85’tir. Bu, maliyetlerimizin de en az %85 artması anlamına geliyor. Halbuki Türkiye Barolar Birliğinin gelirleri, daha önceki ekonomik tabloya göre belirlenmişti. Geride bıraktığımız bir yıl içerisinde çalışmalarımızı büyük bir ekonomik kaos ortamında yürütmek durumunda kaldık. Döviz kurlarının yaklaşık iki katına, benzin fiyatlarının ise yaklaşık üç katına çıktığı bir dönemde, Barolarımızın ve meslektaşlarımızın yaşadığı ekonomik sorunların çözümüne katkı sunmak üzere üst düzey çaba gösterdik. Bu durumun, elinizde bulunan Çalışma Raporu’nda ve eki niteliğindeki Hesap Raporu’nda tüm açıklığıyla ortaya konduğuna ve raporların sizler tarafından bu yönüyle değerlendirileceğine inanıyorum. Mesleğimiz ve içinde bulunduğumuz hukuki düzlemin büyük bir kriz içinde olmasının bir sebebi de, siyasetin malzemesi yapılarak kontrolsüzce açılan hukuk fakülteleri nedeniyle her ay binlerce mezunun ekonomik bir sömürü düzenine eklenmesidir. Türkiye’de bulunan hukuk fakültelerinin dörtte biri, 2013-2021 tarihleri arasında açılmıştır. Bizim için en önemli mücadele alanlarından birinin de bu olduğunun altını çizmek isterim. Ve önemle belirtmek isterim ki, biz görev geldikten sonra açılan tek bir hukuk fakültesi dahi yoktur.”
Ara başlıklar açıp, sorunlara dikkat çeken TTB Başkanı, konumasında ayrıca şunları vurguladı;
Türkiye Barolar Birliğinin Kapılarını Avukatlara Açtık
“TBB Avukatlık Ücret Tarifesi maktu ücretler kısmında ortalama yüzde 110 artışı birlikte sağladık. Nisbi Tarife’de miktar ve oranlarda kayda değer artışı birlikte sağladık. Tarife’nin nisbi ücretleri düzenleyen Üçüncü Kısmına yeni bir basamak ekleyerek, ilk basamağın limitini 100.000 TL ve oranını %16 olarak belirledik. Takip eden basamaklarda da benzer şekilde hem miktarlarda hem de oranlarda artış sağladık. Böylelikle açılan davaların büyük bir kısmını oluşturan ilk dört basamakta yer alan kalemlerde önemli miktarda artış gerçekleştirilmiş olduk. Türkiye Barolar Birliği Psikolojik Danışma ve Gelişim Merkezi Kurduk. Bir devlet politikası ile çözülebilecek makro düzeydeki bu hayati sorunun maalesef devlet düzeyinde değil Birliğimiz tarafından üretilen politikayla çözüme kavuşturulması çabası, son derece düşündürücü ve tek başına anlamlıdır. Türkiye Barolar Birliğinin Kapılarını Avukatlara Açtık. Eğitimlerle Meslektaşlarımızı Güçlendirdik. TBB Eğitim Merkezi tarafından programlanan meslek içi eğitim programları kapsamında, talep eden barolarımızın ev sahipliğinde 239 eğitim semineri düzenledik; bu seminerlere katılan 27.750 meslektaşımıza eğitim hizmeti sunduk. Bunun dışında online eğitimlerle binlerce meslektaşımıza eğitim imkânı sağladık.
Sosyal Yardımlarla Meslektaşlarımıza Ve Aileleriyle Dayanışma Sağladık
Göreve geldiğimizde, 5 bin 104 kişi ile devraldığımız eş ve çocuk güvencesinde 31 Ekim itibariyle 6 bin 441 kişiye ulaştık; vefat eden meslektaşlarımızın bakıma muhtaç çocuklarına sahip çıktık. Yaş kriterine bağlı olarak aylık 700-900 TL aralığında öksüz ve yetim çocuklarımıza yardım yapıyoruz. Bu yardımdan faydalanan çocuklarımızın sayısı 125’e ulaşmıştır. 05.12.2021 tarihi itibariyle 151 olan anlaşmalı hastane sayısı, ülke genelinde toplam 188 hastaneye çıkartılmıştır. 05.12.2021- 31.10.2021 döneminde 5.145 vaka için 42.871.203,57 TL tutarında tedavi desteği sağladık. Aynı dönemde 1743 vaka için 4.539.550,00 TL geçici iş göremezlik yardımı; 82 meslektaşımız için 1.050.000,00 TL sürekli iş göremezlik yardımı; 229 vaka için 389.300,00 TL bakım yardımı; 47 meslektaşımız için 390.600,00 TL 69 yaş yardımı; 1.435 vaka için 1.495.400 TL ölüme bağlı yardım olmak üzere toplam 57.138.311,98 TL yardım yapılmıştır.
6 Ayda Bir Genel Kurul Delegelerimizle Toplanıyoruz
Türkiye Barolar Birliği, Yönetim Kurulu tarafından “birlikte yönetim” anlayışı çerçevesinde, Baro Başkanları ve Delegelerin katılımıyla altı ayda bir yapılması sözü verilen değerlendirme toplantısının ilki, 04 Haziran 2022 Cumartesi günü, TBB’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Tarihi toplantının ardından; TBB ile 81 Baronun Başkan ve Delegelerinin imzasıyla bir sonuç deklarasyonu yayımladık.
Stajyer Avukatlar En Önemli Önceliklerimizden Biri Oldu
Stajyer avukat kimlik kartlarının 01.01.2022 tarihinden itibaren ücretsiz olması kararlaştırdık. Yıllardır artırılmayan staj kredisini %50 artırdık. Kadınların Adalete Erişimini Desteklemek İçin Avrupa Konseyi ve Türkiye Barolar Birliği iş birliğiyle yürütülecek olan “Türkiye’de Kadınların Adalete Erişimi Projesi” hibe sözleşmesini, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde imzaladık. Tahkim Merkezini Canlandırdık; meslek içi eğitimlerle, meslektaşlarımızın bu alandaki iş hacimlerini artırdık. Kamu Avukatlarının Özlük/Statü Sorunları Kısa ve Uzun Vadeli Talep ve Çözüm Önerileri Raporu Yayınladık TBB Kamu Avukatları Komisyonu, bugüne kadar hak etmiş oldukları statüye kavuşturulmayan, özlük ve mali haklarında bir iyileştirme yapılmayan kamu avukatlarının sorunlarına ve bu sorunların kısa-uzun vadeli çözümlerine ilişkin rapor hazırladı. Söz konusu raporu muhataplarıyla paylaştık, takipçisi olmaya devam ediyoruz.
İzmir Baromuzla Birlikte, Asbestli Geminin Türk Kara Sularına Girmesine İzin Vermedik. Çünkü, ülkemizin denizleri dünyanın kanser çöplüğü değildir. Parayla vatandaşlık uygulamasını Danıştay’a taşıdık.
Yurttaşların Adalete Erişim Mücadelelerinde Yanlarında Olduk
Şimdi bir yılı geride bıraktık. Aradan geçen bu bir senede; onlarca şehirde, sayısız toplantıda ama aynı ülküde bir araya geldiğimiz her an ve ömrümün sonuna kadar unutamayacağım yol arkadaşlığınız için şükranlarımı sunuyorum.
Aradan yıllar geçecek.Bugün bizi bir araya getiren binalar ve mekanlarda başka meslektaşlarımız ve hatta belki bizim çocuklarımız aynı azim ve kararlılıkla mücadeleye devam edecek. Ancak biliyorum ki; Türkiye Barolar Birliğinin bu zorlu dönemde sahip olduğu mücadele iradesi daima hafızalarda kalacak. 107 sene önce bu topraklar üzerinde ebedi Başkomutanımız ve daimî güneşimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde canı pahasına yurt savunması yapan şehitlerimize ve siz yol arkadaşlarıma sonsuz saygı ve şükranlarımı sunuyorum”.
Cuma Deren