Ezine Gıda OSB’sinde yer de ayırdıklarını belirten İleri, tesisi hayata geçirmeleri halinde hem bir ilki başarmış olacaklarını hem de Çanakkale Balının pazarlara daha kolay ve karlı gireceğini dile getirdi.
Kazdağlarının eşsiz atmosferi, endemik türleri ve temiz doğasında yetiştirilen arılar kaliteli bal üretiyor. Özellikle Çanakkale Arıcılar Birliğinin destekleri ile gerçekleştirilen çalışmalar, hayata geçirilen projeler verilen eğitimlerle kovan başı verimliliği en yüksek iller arasında ikinci sıraya yükselmişti. Bal Ormanlarının kurulma çalışmalarının yanı sıra üreticilerin ballarını hem ülke hem de yurt dışı pazarlarına daha kolay ulaştırmak ve kar elde etmek amacı ile Arıcılar Birliğinin girişimleri ile Entegre Tesislerinin kurulmasına hazırlanıyor. Ezine Gıda OSB’sinde yerlerini alan Birliği proje heyecanı sardı. Tesisin kurulması ile hem Çanakkale’nin markası oluşturulacak hem de ballar daha kolay piyasaya sürülebilecek.
Türkiye’de Bir İlk Olacak
Çanakkale Arıcılar Birliği Başkanı Cahit İleri konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Bölgemizdeki bal üretimi her geçen gün artıyor, buna bağlı olarak koloni sayımız da artıyor. Dolayısı ile buna paralel olarak da biz birlik olarak Arıcılık entegre tesisini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Ezine Gıda OSB’de yerimizi aldık ve çalışmalarımızı yapıyoruz. Tüm arı ürünlerinin paketlendiği güzel bir entegre tesisin hayata geçirilmesi için çabalıyoruz. Eğer bunu başarabilirsek önümüzdeki yıllar bal ve diğer ürünlerin pazarlama sıkıntısının olmayacağı gösteriyor. Dolayısı ile bu işi yapanların ürünlerini piyasaya daha güvenilir ve kolay bir şekilde sokarak para kazanacağının bir göstergesi. Bu iş bize heyecan veriyor ve eğer başarırsak Çanakkale’de arıcılıkta aranan, kaliteli balların olduğu bir il olarak kendinden söz ettirecek. Arıcıların 81 ilde birlikleri var. Dolayısı ile Gıda OSB’de eğer yerimizi alabilmeyi başarabilirsek Türkiye Arıcılar Birliği açısından bir ilki başarmış olacağız” dedi.
Burcu Erdal