Türkiye' de 10 şehri yıkıp geçen depremlerin etkisi sürer iken, Hatay'da önceki akqam üç dakika ara ile yaşanan iki ayrı sarsıntı, tartışmasız deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, ilk iki büyük depremde ayakta kalmayı başarmış binaları yerle bir eden, Hatay'da ki depremlerin ardından, sosyal medyasından ses verdi.
Perinçek hoca, tarihe not düşüren sözler etti, çağrıda bulundu. "Acil Fay Yasası Çıkmalıdır.”
Deprem coğrafyasındaki Çanakkalelilerin, yorum ve değerlendirmelerine dikkat kesildiği ve 'Deprem dede' diye isimlendirdikleri, ÇOMÜ' den emekli Bilim insanı Prof. Dr. Perinçek;
"Son yaşadığımız, Hayat Kahramanmaraş depremleri de göstermiştir ki, depreme kaynaklık eden Doğu Anadolu Fay Zonu ve Ölü Deniz Fay Zonu doğrudan Bingöl, Elâzığ, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay illerimiz, Palu, Sivrice, Çelikhan, Gölbaşı, Pazarcık, Türkoğlu, Nurdağ, Hassa, Kırıkhan, Defne, Altınözü gibi ilçeler ile yüzlerce köy yerleşim birimlerinin içinden geçmektedir. Fay zonlan üzerindeki binaların depreme karşı koyarak ayakta kalması mümkün olmamakta, can ve mal kayıpları ortaya çıkmaktadır." vurgusu yaptı.
-----------------------------------
PERİNÇEK HOCA NET KONUŞTU
“HEMEN ‘BİLİİM KURULU’ OLUŞTURULSUN”
-----------------------------------
‘Yüzyılın felaketi’ olarak Kabul gören iki ayrı deprem sonucu yerle bir olan 10 şehirimizde, onbilerce insanımız da göçük altında kalıp yaşamını yitirdi. Türkiye, deprem felaketi ile sarsıldı,
Önceki akşam Hatay’ da üç dakika ara ile meydana gelen son iki deprem ile, bir önceki iki büyük depremde ayakta durmayı başarmış ağır hasarlı binalar çöktü. İlk belirlemeler göre, 6 vatandaşımız yaşamını yitirdi. Yüzlerce kişi de yaralandı.
Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, ‘Bin yılın felaketi’ diye tanımladığı iki büyük depremden günler smora,  Hatay’ da meydana gelen yıkıcı sarsıntıların hemen sonrası, çarpıcı bir çıkışa imza attı.
Enkaz başlarında edilen ve hemen herkesin ezberindeki; “Sesimi duyan var mı” ifadesini akla getirircesine ‘ses’ vererek çağrıda bulunan Prof. Dr. Perinçek; “ACİL FAY YASASI ÇIKMALI,  BİLİM KURULU OLUŞMALIDIR” dedi.
  
Perinçek, büyük harflerle konuştu; “BİLİM KURULUNDA KONUSUNDA UZMAN JEOLOJİ, JEOFİZİK ve İNŞAAT MÜHENDİSLERİ OLSUN.” dedi.
“Acil Fay Yasası Çıksın” çağrısına ilişkin ise; ”NEDEN FAY YASASI?!..” sorsuna yanıt sonun ifadeler kullandı.
ÇOMÜ’ den emekli Profesör Perinçek; “MTA Genel Müdürlüğü tarafındarı 2012 yılında yayınlanan Turkiye Diri Fay Haritası baz alınarak yapılan incelemede, "Aksaray, Bolu, Sakarya, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Avdın, Denizli, Erzurum, Kahramanmaraş, Hatay, Hakkari, Muğla,  Eskişehir, Kütahya, Bingöl, gibi 18 ilimizin merkez yerleşim birimleri ile 80’ni aşkın ilçe merkezinin ve ilk belirlemelere göre yine içinde Kahramanmaraş Hatay  depremini depremlerinden etkilenen 500 den fazla köyümüzün deprem üretme potansiyeli yüksek aktif fayların geçtiği hatlar üzerinde doğrudan oturduğu bilinmektedir. Günümüzde yüz binin üzerinde   binanın fay hatları veya zonları üzerinde yer aldığı ve yüzbinlerce vatandaşımız can ve mal güvenliğinin bulunmadığı yapılan araştırmalardan anlaşılmaktadır.” Vurgusuna da imza attı.
Sözlerini, önceki akşam meydana gelen depremlerden bahisle sürdüren Prof. Dr. Perinçek;
“Son yaşadığımız, Hatay Kahramanmaraş depremleri de göstermiştir ki, depreme kaynaklık eden Doğu Anadolu Fay Zonu ve Ölü Deniz Fay Zonu doğrudan Bingöl, Elâzığ, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay illerimiz, Palu, Sivrice, Çelikhan, Gölbaşı, Pazarcık, Türkoğlu, Nurdağ, Hassa, Kırıkhan, Defne, Altınözü gibi ilçeler ile yüzlerce köy yerleşim birimlerinin içinden geçmektedir. Fay zonlan üzerindeki binaların depreme karşı koyarak ayakta kalması mümkün olmamakta, can ve mal kayıpları ortaya çıkmaktadır.
Çok sayıda il merkezimizin ve ilçelerimizin de benzer durumda olduğu göz önüne alındığında, başta aktif fay hatları veya zonlan olmak üzere, doğa kaynaklı afetlere uğramış veya uğrayabilir alanlar üzerine herhangi bir yapı inşa edilmesi önlenmelidir. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile afete maruz alan olarak ilan edilmiş bölgelerin 6306 Sayılı Kanun kapsamına öncelikle alınarak dönüşüme tabii tutulması gerekmektedir. Bu kapsamda acilen fay yasası hayata geçirilmelidir.” görüşünü savundu.
Sözü; “PANDEMİ’DE VAR, DEPREM DE NEDEN OLMASIN?!.,” demeye getiren Prof. Dr. Perinçek;
“HEMEN ‘BİLİİM KURULU’ OLUŞTURULSUN. BİLİM KURULUNDA KONUSUNDA UZMAN JEOLOJİ, JEOFİZİK ve İNŞAAT MÜHENDİSLERİ OLSUN.” çağrısına imza attı.
ADANA, OSMANİYE, FEKE ÜÇGENİNE DİKKAT ÇEKTİ
‘HATAY, AYRI BİR DEPREM, KANIMCA ARTÇI DEĞİL..’
Hatay’ da beklenen bir deprem daha yaşandığının altını çizen Perinçek hoca;
“6.4 büyüklükteki ana depremin batısında en büyüğü 5.8 olan yüzlerce artçı deprem oldu, olmaya devam edecek.
Bu deprem, Ayrı bir deprem, kanımca artçı değil. Daha başkaları da gelebilir. Adana Osmaniye Feke üçgeni içinde olan ve Göksun civarına kadar uzanan faylar yeni deprem yaratabilir yada 6 büyüklük civarında artçılar olabilir.
 
Önümüzdeki 2-3 ay içinde 5-6 arasında olabilecek artçılar bizleri şaşırtmaz”  ifadelerini kullandı.
Erdem Sürek