Cihaz ayrıca 7 dakika gibi kısa sürede Çiftçilere  toprak Analiz Raporunu Sunabiliyor.
Topraktaki mineralleri bilmeyen çiftçiler yaptıkları ilaç uygulamaları, gübreleme çalışmaları çoğu zaman sonuç vermezken, çiftçiler çoğu zaman çareyi tarlayı nadasa bırakmakta bulurdu. Ancak  gelişen teknoloji çiftçilerin bu sorununu ortadan kaldıracak yeni bir cihaz üretildi. Ekilecek ürünlere göre toprağın hangi mineralleri  eksik olduğunu ölçen  Analiz Cihazı, Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde  de kullanılmaya başlandı.  laboratuvar ortamında yaklaşık 10 gün süren toprak analizleri dijital toprak analiz cihazı sayesinde 7 dakikaya indiriliyor. Toprak analizi talebinde bulunan Ayvacıklı Çiftçiler için yapılan analizler 7 dakikada sonuçlanıyor. Çiftçileri zaman israfından da kurtaran bu cihaz, üreticilerin nasıl ekim yapması gerektiğini de rapor veriyor.
Gübreleme Tavsiyesi Veriyor
Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne kazandırılan dijital analiz cihazı, kızılötesi ışınlar sayesinde topraktaki bitki besin elementlerinin tespitini yapıyor. Ayrıca üreticiye gübreleme tavsiyesinde de bulunan dijital cihaz, elde edilen sonuçlar üreticiye 7 dakikada bildiriliyor. Üreticiler, topraklarının analizi ister toprağını Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne getirerek, isterse de kendi tarlasında yaptırabiliyor. Toprak analizi için Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bildirmek yeterli oluyor.
Çiftçiler Analiz Sonuçlarına Göre Hareket Ediyor
Toprak analiz cihazı hakkında bilgi veren Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Ekici, “Bu cihazla elimizdeki toprağın azot, fosfor, potasyum, katyon değişimi kapasitesi, organik madde, toprak sıcaklığı gibi toprak yapısıyla ilgili verilere ulaşabiliyoruz. Toprak analizi sonucunda yapılması gereken gübreleme tavsiyesini de üreticimize bildiriyoruz. Üreticimiz hangi ürün için ne kadar gübre ve ilaç atacağını da bu sayede öğrenmiş oluyor. Üretici böylelikle daha bilinçli, çevreye duyarlı, maksimum verim, ekonomik gübreleme ve kalite üzerine kurulu üretim gerçekleştirmiş oluyor" diye konuştu.
 
Haber Merkezi