Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından bir çok belediye deprem ile ilgili çalışmalara başlarken, depremde önemli yere sahip Arama Kurtarma ekipleri de kurulmaya başlandı. Önceki gün bir araya gelen Biga Kızılay, Kent Konseyi, Motosikletçiler derneği, Amatör telsizciler ve gönüllü vatandaşların katılımları ile Bölgedeki ilk gönüllü arama ve kurtarma ekibi Biga Belediyesi öncülüğünde kuruldu.
Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinden ders çıkaran Belediyeler çalışmalara başlarken bir çok iehirde kentsel dönüşümler başladı ve binalar hasar tespitinden geçirildi. Depremden çıkarılan derslerden bir tanesi de ekiplerin çoğaltılması oldu. Bunun için harekete geçen Biga Belediyesi, bölgenin ilk Gönüllü Arama ve Kurtarma ekibini kurdu. Biga Belediyesi öncülüğünde Biga Kızılay, Kent Konseyi, Motosikletçiler derneği, Amatör telsizciler ve gönüllü vatandaşların katılımları ile bir toplantı gerçekleştirildi. Biga Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Hizmet Binası eğitim salonunda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında Biga Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünün başlatmış olduğu yeni proje ile, Biga’da tam donanımlı arama kurtarma aracı, arama kurtarma ekipmanı ve 3 grup halinde 75 kişiden oluşan Biga İtfaiyesi Gönüllü Arama ve Kurtarma ekibi oluşturulması için çalışma başlatma kararı alındı. Biga Belediyesi gönüllü birimlerin oluşması için 2020 yılında Gönüllü İtfaiyecilik Yönetmeliğini Biga Belediye Meclisinden geçerek yayımlandı. Gönüllü ekiplerin çalışması ve sürdürülebilir bir yapının oluşması temelinde, Biga Belediyesi Gönüllü İtfaiyecilik Yönetmeliği ile mümkün olacak.
Konu ile ilgili olarak Biga Belediyesinden yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Tüm Ülkemizi yasan boğan ve 11 İlimizde etkili olan Kahramanmaraş depremi sonrası çok sayıda Bigalı vatandaşlarımız gönüllü olmak için belediyemize başvuruda bulunmuştur. İlçemizde Kamu Kurumları, STK’lar, Özel Sektör ve Gönüllü Vatandaşlarımızı Biga Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde birleştirerek güçlü bir ekip kurmayı planladık. Kurulan ekipler ilk olarak Biga İtfaiyesi bünyesinde Gönüllü İtfaiyecilik Yönetmeliği Eğitim planına göre eğitimlerini tamamlayacak. Eğitimlerini tamamlayan gönüllüler kabulleri yapılarak sicil numarası verilerek kimlik kartlarını alabileceklerdir. Sonrasında Çanakkale AFAD Eğitim Şube Müdürlüğüne bağlı ekiplerce deprem, sel, tsunami, arama ve kurtarma vb. eğitimlere tabi olarak sertifikalandırılacaktır.” İfadelerine yer verildi.
Haber Merkezi