1915 yılında Çanakkale Savaşları kara harekatında kahramanlıklarıyla destanlaşan 57. Piyade Alayı şehitleri başta olmak üzere, Çanakkale Şehitlerini  anmak ve onları yad etmek için her yıl gerçekleştirilen  57. Alay Vefa Yürüyüşü etkinlikleri kapsamında düzenlenen  törenle 57’nci Alay Sancağı temsili devir teslim töreni gerçekleştirildi.
Mehmetçiğin destan yazdığı Çanakkale savaşına Tekirdağ’dan Hüseyin Avni Bey  komutasında Çanakkale’ye gelen 57. Alay,  denizden geçemeyen düşman  gemilerinin ardından  kara harekatının  başladığı  sırada Conkbayrında düşmana karşı savaştı.  Tekirdağ’dan  6 Mart 1915'te Çanakkale Bigalı Köyü'ne gelen 57. Alay, burada   Conkbayırı’na hareket eden üç taburu ve bir dağ bataryasını oluşturan yaklaşık 3 bin subay ve askeri,   kendisinden yaklaşık 6 kat daha büyük bir düşman gücüne karşı taarruza geçmişti. En yüksek rütbelisinden, erlerine , mutfağında çalışan aşçı yamağına kadar büyük bir kısmı bu taarruzda şehit veren Alay,   çıkarmayı durdurmuş ve düşman unsurlarının hedeflerine ulaşmasına canları pahasına engel olmuştu. milletimizin inancını, savaş gücünü, kuvvet ve kudretini bütün dünyaya bir kez daha ispat eden 57. Alay vefa yürüyüşü ve temsili sancak teslim töreni her yıl olduğu gibi bu yıl da törenle gerçekleştirildi.
Ataların İzinde Yürüdüler
Çanakkale Kara Savaşları’nın 108’inci yıl dönümü nedeniyle 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü anma programı gerçekleştirildi.  Anma programı kapsamında yoğun katılımla ilk olarak yürüyüş gerçekleştirildi. 57. Alay’ın Bigalı Köyünden  başlayarak gittiği  Conkbayrında 108 yıl sonra torunlar da ataların izinden yürüdü.  Yapılan program çerçevesinde yürüyüşün bittiği Conkbayrında  alay sancağının temsili devir teslim töreni gerçekleştirildi.  Anma programına Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Gençlik ve Spor Bakanlığı Uzmanı Erol Taş, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Çanakkale Savaşı Kanla Yazılmış Bir Kahramanlık Destanıdır
Tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreniyle başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı adına Çanakkale Valisi İlhami Aktaş anıta çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunulması ve saygı atışı yapılmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Ardından Kur'an-ı Kerim Tilaveti'nin okundu ve şehitler için dua edildi. Günün anlam ve önemine dair Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan 2. Kolordu Komutanlığından Piyada Kurmay Yarbay Mustafa Fatih Karabulut, “Bugün tarihimizin şeref sayfalarından birini oluşturan Çanakkale Zaferi'nin ışığı altında Mustafa Kemal Atatürk 57. Alay'ın Kahraman Mehmetçikleri'ni ve Aziz Şehitlerimizi anmak, onların ayak izlerini takip etmek ve yaşadıklarını anlamak üzere manevi huzurlarında bulunuyoruz. Çanakkale Savaşı, kurtuluşa giden yolumuzu açan ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü tarih sahnesine çıkaran, kanla yazılmış bir kahramanlık destanıdır. 18 Mart 1915 günü tarihin o güne kadar gördüğü en büyük armadası ile boğazı geçemeyen İtilaf Devletleri, bu defa şanslarını karadan denemeye karar verecekti. Tam 8,5 ay boyunca göğüs göğüse devam eden muharebeler sonucunda Mehmetçik, Çanakkale'nin geçilmez olduğunu, tarih sayfalarına altın harflerle yazdıracak ve büyük bir zafer kazanacaktı. Bu zaferin kazanılmasında Büyük Askeri Deha Yarbay Mustafa Kemal ve Şanlı 57'nci Alay'ın canını feda eden kahraman kahraman Mehmetçiklerinin çok büyük bir payı vardı” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Celal Bayar Üniversitesi tarafından 57'nci Alay Sancağı Ege Üniversitesine teslim edildi.
 
Şerife Erdem – Burcu Erdal