Ege Denizi açıklarında akşam saatlerinde meydana gelen depremin, hissedilen bölgede tedirginlik yaşattığı gözlendi.
EGE SALLANDI, AKILLARA YİNE OLASI MARMARA GELDİ
PROF. DR. BEŞTAŞ' TAN GELEN TWEET, "OH BE, ÇOK ŞÜKÜR" DEDİRTTİ.
Önceki akşam saat 23:00' de, AFAD verilerine göre ilk olarak Ege Denizi'nde Muğla Datça açıklarında 5 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bilgisi kamuoyu ile paylaşılmıştı. Sarsıntının 54.16 kilometre derinlikte olduğu da verilerde yer bulan detaylardan olmuştu.
5 DEĞİL, 4,8
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ise aynı deprem için merkez üssünü Akdeniz şeklinde aktardı. Derinliği ise 118.4 kilometre olarak duyurdu. Depremin büyüklüğü ise ilk olarak 5 şeklinde açıklanmış olsa da, bir süre sonra Kandilli internet sitesinde 4,8 olarak güncelleme yaptı.
SON SATIRDA, 'NOKTA' DER GİBİ
Prof. Dr. Bektaş ise, attıği tweet ile yüreklere adeta su serpti.
İşte o tweet, işte o ifadeler; "Son 20 yıldan bu yana fayın deprem enerji üretimi ve enerji bütçesini sorgulayan çalışmalar, fayın genel olarak creep (sürünme) yaparak enerjiyi orta büyüklükteki depremerle harcadığını; 1912-1999 M 7,4 gibi büyük depremler üretemeyeceğini göstermiştir."
--------------------------------------------
AKLA HEP MARMARA GELSE' DE,
VERİLER ÖYLE DEMİYOR!?!..
--------------------------------------------
Deprem kuşağındaki Türkiye, önceki geceyi yine endişeyle geçirdi.11 şehri yıkıp geçen, Yüzyülın felaketi diye isimlendirilen büyük depremlerin ardından, öncek gece merkez üssü Eğe denizi olan deprem omluştu, akıllara bir kez daha olası Marmara depremi düştü.
Jeoloji mühendisi, Prof. Dr. Osman Bektaş, Yüzyılın felaketi büyük depremler sonrasında, yine akla gelen olası Marmara depreminden ziyade, dikkatleri başka bir bölgeye çekmişti.
Prof. Dr. Bektaş, geçtiğmiz 22 Mart' ta, Karadeniz fayının, Bartın'da 1968 yılında 6.6 büyüklüğünde deprem ürettiğini belirterek, "2019 yılında yayınlanan Trabzon ve Rize'nin deprem tehlikesi gerek yerel yönetim gerekse toplum tarafından göz ardı ediliyor, anlaşılmıyor." ifadelirin kullanmıştı.
4,8' LİK EGE'DEN SONRA,
YÜREKLERE SU SERPEN TWEET
Türkiye'yi sarsan depremlerin ardından, akıllara ilk gelen olası Marmara depremi herkesi düşündüre dursun, önceki akşam Ege’de meydana gelen deprem daha da bir tedirginlige yol açtı.
Yüreklere adeta su serpen sözler ise Prof. Dr. Bektaş' tan geldi.
Ege Denizi açıklarında akşam saatlerinde meydana gelen depremin, hissedilen bölgede tedirginlik yaşattığı gözlendi
BU TWEET; "OH BE, ÇOK ŞÜKÜR" DEDİRTTİ.
Önceki akşam saat 23:00' de, AFAD verilerine göre ilk olarak Ege Denizi'nde Muğla Datça açıklarında 5 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bilgisi kamuoyu ile paylaşılmıştı. Sarsıntının 54.16 kilometre derinlikte olduğu da verilerde yer bulan detaylardan olmuştu.
Deprem kuşağındaki Çanakkale yaşayanlarını bir nebze olsun rahatlatacak ifadeler geçen değerlendirme, günün sevindiren gelişmesi oldu.
Merkez üssü Ege denizi olara kayda geçen depremin yarattaığı endişenin sürdüğü dakikalarda, " MARMARA SÎSMIK BOŞLUĞUNDA" başlığı altında, olası Marmara depremine ilişkin gelen ve okuyanın yüreğine su serptiği gözlenen o paylaşımda; "Son 20 yıldan bu yana fayın deprem enerji üretimi ve enerji bütçesini sorgulayan çalışmalar, fayın genel olarak creep (sürünme) yaparak enerjiyi orta büyüklükteki depremerle harcadığını; 1912-1999 M 7,4 gibi büyük depremler üretemeyeceğini göstermiştir." ifadeleri yer buldu.
GÜNDEMDEN DÜŞTÜ GİBİ GÖZÜKSE DE,
HİÇ DÜŞMEYEN TEK GÜNDEM
Türkiye'yi sarsan afetlerden sonra, şehirlerdeki yapı stoklarının depreme dayanıklılığı konusu, Çanakkale'nin de gündemden hiç düşmeyen tek konusu oldu.
Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde oluşan ve akıllara kazınan harabeye dönmüş şehirler görüntüsü, Deprem gerçeğini akıllara bir kez daha kazıdı.
Büyüklüğü yıkıcı olmasa da, ülkenin her hangi bir noktasında yaşanan her deprem sonrası, 'Benim evim sağlam mı?' sorusu tekrardan akıllara düşüyor.
Cuma Deren