Toplantıda bu yıl karşılaşılan kuraklık ile ilgili kurumların yaptığı çalışmalar değerlendirilirken toplantıda bir konuşma yapan ve Kuraklığın yaratacağı felakete dikkat çeken Çanakkale Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ “Doğal afetlerin içerisinde en yıkıcı sonuçlar doğuranı kuraklıktır. Bizler kuraklık meydana gelmeden önce hazırlığımızı yapmamız ve gerekli tedbirleri önceden almamız gerekiyor” dedi.
Kış ve İlkbahara aylarını geride bıraktığımız halde beklenen yağışlar bir türlü gerçekleşmedi.  Barajlar doluluk oranında  beklenen seviyeye ulaşmayınca, tarımdaki sulamada bazı önlemlere gidildi.  Sulanabilir tarımın tehlike ile karşı karşıya kaldığı Çanakkale’de önlemler de arttırıldı. Kuraklık nedeni ile hem tarımda hem de diğer sektörlerde alınan kararların değerlendirildiği Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi 2023 Yılı Toplantısı önceki gün  Vali İlhami Aktaş başkanlığında gerçekleştirildi. Kurumların kendi alanlarında aldığı önlemlerin anlatıldığı toplantıda bir Konuşma yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ,  doğal afetlerin içinde en çok hasar yaratan  doğal afetin kuraklık olduğuna dikkat çekerek, kuraklık baş göstermeden önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.
Kuraklığın Öneminin Farkındayız
 İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, kuraklıkla ilgili toplantıda yaptığı açıklamada "Suyun %74'ü tarımsal faaliyetlerde kullanılmaktadır. Bu çok ciddi bir rakam. Bizler tarımsal sulamalarda sulama suyu miktarını en asgariye düşürüp, su kaynaklarından en iyi şekilde istifade etmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu anlamda herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Su her geçen gün bulunmaz bir nimet olarak karşımıza çıkıyor. Tarımsal kuraklık bir yerde meydana geldiğinde, toplumun bütün kesimlerini etkilediğini görüyoruz. Doğal afetlerin içerisinde en yıkıcı sonuçlar doğuranı kuraklıktır. Bizler kuraklık meydana gelmeden önce hazırlığımızı yapmamız ve gerekli tedbirleri önceden almamız gerekiyor. İl Müdürlüğü olarak kuraklığın öneminin farkındayız. Bundan dolayı İl ve İlçe Müdürlüklerimizde oluşturulan teknik ekipler tarafından ekili-dikili alanlar ayda en az üç defa kontrol edilerek bakanlığımıza rapor halinde durum iletilmekte” dedi.
Suyu Tasarruflu Kullanmalıyız
 Suyun hayatın her alanında kullanıldığını dile getiren ve  tasarruflu kullanılmasını da vurgulayan Erdem Karadağ “Gerekli görülmesi halinde SMS ve Sosyal Medya Hesaplarımız ile üreticilerimizi uyarıyoruz. 2023-2027 yıllarını kapsayan ilimiz Tarımsal Kuraklık Eylem Planı hazırlanarak, Bakanlığımız tarafından onaylandı. Web sayfamıza koyarak ilgililerin kullanımına sunduk. Suyu; tarımda, sanayide ve evsel kullanımda tasarruflu kullanılmamız gerekmekte. 2023 yılının kuraklığın yaşanmadığı, bol yağışlı ve verimli bir yıl olmasını diliyorum." dedi.
 
Cuma Deren