Kök Hücre Bağışına Dikkat Çekmek İsteyen Baba’ Nın Hedefi, Bisikleti İle 7 Bin Kilometre Yol Almak. Tedavide önemi tartışılmaz Kök Hücre Nakli ve Organ Bağışı, oğlunu beyin tümöründen kaybeden babayı harekete geçirdi.Kök Hücre Bağışına Dikkat Çekmek İçin, acılı baba Kemal Yücel bisikleti ile 7 Bin Kilometre Pedal basıp 35 şehirden geçecek.Türk basını günlerdir ondan bahsediyor. Oğlunu beyin tümöründen kaybeden Kemal Yücel, kök hücre nakli ve organ bağışına dikkat çekmek için kulağa kolay gelen, ancak aylarca sürecek bir farkındalık için harekete geçti. Bisikleti ile 35 şehirden geçerek, 7 bin kilometre pedal çevirecek olan Kemal Yücel, böylelikle kamuoyuna kök hücre ve organ bağışının önemini anlatmaya çalışacak.
Kök Hücre Nakli ve Organ Bağışı konusunda toplumsal bilinci artırmayı amaçlayan acılı baba Yücel, Türkiye turuna çıktı.
Ziyaret edeceği şehirlerde, düzenleyeceği toplantılar ve organizasyonlarla, vatandaşlara Kök hücre bağışının önemini anlatacak olan Yücel, 7 bin kilometrelik rota boyunca en az 7 bin yeni donör kazanmayı hedefliyor.
Çanakkale'de yaşayan Kemal Yücel, 10 yıl önce oğlu Ali Utku Yücel'i beyin tümöründen kaybetmişti.
Başka oğullar, başka gençler, başka anne babalar, kısacası başka insanlar benzer hastalıklara yenik düşmesin diye, harekete geçen Yücel, bu farkındalık yöntemi sayesinde, kök hücre nakli ve organ bağışının önemini, ülkemiz insanına anlattıkça, başka acıların tekrarlanmayacağını savunuyor.
HER PEDAL BİR UMUT OLSUN
'her pedal bir umut olsun' sloganıyla bisikletiyle yollara revan olan Yücel, 35 ilden geçerek, 7 bin kilometre pedal çevirmiş olacak.
Kök hücre ve organ bağışı konusunda toplumsal bilinci artırmak hedefiyle Türkiye turunu başlatan 45 yaşındaki Kemal Yücel,
"Bilindiği üzere lösemi hastası çocuklarımızın hayata tutunması için ilik nakline ihtiyaç var.
İnsanlar kök hücre, ilik bağışının nasıl yapıldığı konusunda yeterli bilgiye sahip değiller. Çok acılı bir işlem olduğunu, sancılı ve uzun bir işlem olduğunu düşünüyorlar. Ancak bu öyle değil. Sadece kan verme yöntemi ile nakil bekleyen lösemi hastası bir çocuğun hayatını kurtarabileceklerini anlatıyorum, şehir şehir geziyorum. Gittiğim her şehirde toplantılar, organizasyonlar Yapıyorum. Yolda gördüğüm her insanı tek tek kök hücre bağışının ne olduğunu anlatıyorum" diyerek, ‘her pedal bir umut olsun’ şeklindeki sloganını tekrarladı.
Yücel, bağış konusunda atılacak ilk adımın, Kızılay kan alma noktasına varılmasından geçtiğini sözlerine ekleyen Yücel,
"İlk adımımız 18-50 yaş arasında olan tüm sağlıklı bireyler Kızılay kan alma noktasına giderek kök hücre donörü olmak istediklerini söyleyecekler.
Başvuru sırasında, 3 tüp kan örneği alınıyor. Yapılan analizlerde uyumlu bir hasta çıkması halinde bir sağlık kontrolü ardından da kan verme yöntemiyle bir hastanın hayatı kurtarılabiliyor.
İnsanların yanlış bilgileri var, doğru ile değiştiriyorum. Buradan sonraki durağım İzmir. Ardından Aydın, Denizli rotasından Kocaeli'ye çıkacağım.
Karadeniz bölgesini ziyaret ederek Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve ardından da Akdeniz üzerinden yine Çanakkale'de bisiklet turumu tamamlayacağım.
Yaklaşık 7 bin kilometrelik bir rota belirledim. 35 şehri ziyaret edeceğim.
7 bin kilometrelik mesafede en az 7 bin yeni donör kazanımı elde etme hedefindeyim.
Farkındalık turuma, 'her pedal bir umut olsun' adını verdim. İnsanları hem organ bağışında hem de kök hücre bağışı konusunda bilinçlendirmeye çalışacağım" dedi.
“OĞLUM ORGNLARI İLE 5 ÇOCUĞA HAYAT VERDİ”
Kendisinin de bir donör olduğunuaçıklayan Yücel, "Hem donör ailesiyim. Bundan 10 yıl önce 6 yaşındaki evladımı kaybetmiştim. Ali Utku'nun organlarına bağışladık. 5 çocuğa hayat verdi.
Ben de yaklaşık 2 yıl önce bir hastaya karaciğer donörü oldum. Yapılan cerrahi operasyon ile karaciğerimden bir parça alındı ve bir hastanın hayatı kurtuldu.” diye konuştu.