Çanakkale’de de 1+1 evlerin kiraları 10 Bin TL’ye kadar çıktı. Yapılan bu yükselişler ev sahibi – kiracı kavgalarına neden olurken çoğu kavga mahkemeye taşındı. Şikayetlerin artması üzerine çoğalan davaların azaltılması için arabuluculuk şartı getiriliyor. Eylül ayından itibaren taraflar mahkemeye çıkmadan önce arabuluculara gidecek.
Tüm yurtta olduğu gibi Çanakkale’de de kira ücretleri astronomik rakamlara ulaştı. 1+1 evlerin bile kiraları 8 ile 10 Bin TL arasında değişirken bu fiyatlar eski kiracılar ile ev sahipleri arasında kavgaya dönüştü. Her geçen gün büyüyen ev sahibi – Kiracı kavgaları bu kez mahkemelere taşınıyor. Sorun giderek büyürken hukukun üzerine de ekstra bir yük yüklüyor. Geçen yıl Borçlar Kanunu'na eklenen geçici maddeyle konut kira sözleşmelerinde yıllık kira artışı azami yüzde 25 olarak sınırlandırılsa da Çanakkale başta olmak üzere bazı illerde ev sahiplerinin istediği rakamlar asgari ücret seviyesini aşıyor. Hal böyle olunca vatandaşlar ev bulmakta zorlanırken ev sahipleri de düşük kira ödeyen kiracılarına çıkmaları için baskı kuruyor. Baskılar sonucunda çıkan tartışmalar ve hakaretler davaya dönüşüyor.
Mahkemeden Önce Arabuluculuğa Gidilecek
Çıkan kavgaların büyümesi ve mahkemelerin mesaisini arttıran Kiracı, Ev sahibi davalarına yeni bir kural getiriliyor. Eylül ayından itibaren kavgalı taraflar mahkeme öncesinde arabulucuya gitme zorunluluğu getiriliyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, önceki gün gerçekleştirilen Kabine toplantısı sonrası konu ile ilgili yaptığı açıklamasında "Geçen yıl Borçlar Kanunu'na eklenen geçici maddeyle konut kira sözleşmelerinde yıllık kira artışı azami yüzde 25 olarak sınırlandırılmıştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gerçekleşen yasal düzenlemeyle bu süre 1 Temmuz'dan itibaren 1 yıl daha uzatıldı. Konut kira sözleşmelerinde 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yıllık kira artışı yüzde 25'i geçemeyecek. 1 Eylül'de kira davalarında 'zorunlu arabuluculuk' dönemi başlıyor. Kiracı veya kiralayanın kira bedeli veya tahliye ile ilgili dava açmadan önce arabulucuya başvurması zorunlu olacak. İş hukukundan doğan davalar, ticari davalar, tüketici davalarında uygulanan zorunlu arabuluculuk kapsamına 1 Eylül itibariyle kira davalarının yanı sıra kat mülkiyetinden doğan davalar, komşuluk hukukundan doğan davalar, ortaklığın giderilmesine ilişkin davalar da alınıyor. Kira uyuşmazlıklarının mahkemeye intikal etmeden arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşması, tarafların daha az masrafla ve daha hızlı ve barışçıl bir yöntemle uzlaşmalarını sağlayacak. Bu durumda mahkemelerin iş yükü de azalmış olacak" dedi.
Cuma Deren