Toplantıda bir konuşma yapan ve ülkemizde yaşanan su sorununa değinen ÇTB Başkanı Abdullah Deniz, 20 yıl içinde önlem almazsak su fakiri ülke olacağız diyerek “mevcut su kaynaklarımızı korumak ülkemizin geleceği açısından hayati bir durumdur. Bu süreç, küresel bir yok oluş tehlikesini beraberinde getirmekte ve kuraklık alarm vermeye başlamıştır” dedi.
Ticaret Borsası Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan ÇTB Meclis Başkanı Birol Çetin, “  Deprem Afeti, Sel Felaketi, Ramazan ayı, seçimler, Kurban Bayramı derken 2023 yılının ikinci yarısına geldik. Yaşamış olduğumuz zorlukların boyutu ne kadar büyük olursa olsun hiç bir zaman umutsuzluğun esiri olmadık. Dün olduğu gibi bugün de yarın da ülkemizin geleceği ve refahı için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Üyelerimizin sektörel taleplerini yerine getirmekte borsa olarak önceliklerimiz arasında yer alacak” dedi.
Toplantının açılışında konuşan ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz ise geçtiğimiz günlerde Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyünde başlayan ve rüzgârın etkisiyle geniş bir alana yayılan orman yangını başta olmak üzere, ilimizin, ülkemizin çeşitli yerlerinde ve dünyanın farklı bölgelerinde meydana gelen orman yangınlarından duyduğu üzüntüyü ifade etti. Artan hava sıcaklıkları nedeniyle yangın riski oluşan ormanlık alanlarda daha dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğinin vurguladı.
Su Sorunu Küresel Yok Oluşu Beraberinde Getiriyor
Konuşmasına su sorunu ile ilgili bilgileri aktararak devam eden  Ticaret Borsası Başkan Abdullah Deniz   “Önümüzdeki 20 yıl içinde önlem alınmazsa, ülkemizin su fakiri ülkeler arasına katılacağı öngörülmektedir. Bu anlamda suyu tasarruflu kullanmak, oluşan atık suların arıtılarak yeniden kullanımını sağlamak, mevcut su kaynaklarımızı korumak ülkemizin geleceği açısından hayati bir durumdur. Bu süreç, küresel bir yok oluş tehlikesini beraberinde getirmekte ve kuraklık alarm vermeye başlamıştır” dedi.
Çiftçilere Modern Sılama Teşvik Edilmeli
ÇTB Başkanı Abdullah Deniz, tarımsal alanda yaşanan su sorununa da değindiği çıklamasında çiftçilere modern sulama tesisi yapılması için teşviklerde bulunulması gerektiğini belirterek "Ülkemiz, 2022-2023 sezonunda tarımsal anlamda bir kuraklık yaşamadı. Lakin aşırı sıcaklıklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturmaya devam ediyor. Uzmanlar, eğer yapıcı ve somut adımlar atılmazsa gelecekte doğa olaylarının etkisini artıracağı uyarısında bulunuyor. Sıcaklık değişikliklerine uyumlu bitki çeşitlerinin geliştirilmesiyle sıcaklık stresinin etkisi ve verimdeki düşmeler önlenebilecektir. Sıcaklıklardaki aşırı yükselişler bitkinin suya olan ihtiyacını artırdığı için sulamaya olan talep de dolaylı olarak artıyor. Gelecekteki su talebini karşılamak için mevcut su kaynaklarının korunması ve sulanabilir alanların sulamaya açılması gerekiyor. Bu nedenle çiftçilerimiz, modern sulama tekniklerini kullanmaya teşvik edilmelidir. Değişen iklimle birlikte ürün deseninde yaşanacak değişimlere de çiftçilerimizin ayak uydurması gerekiyor" dedi.
TOBTİM'de Aktif Olarak Yer Alıyoruz
Borsanın Temmuz Ayı Faaliyetleri ve ileriye dönük projeleri hakkında da meclis üyelerine bilgiler veren ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, Türkiye'nin en büyük meslek kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin kurumsal desteği ile dünya ve ülke çapında öncü, girişimcilik ruhu taşıyan, yurtdışındaki ilk Ticaret ve Ofis Merkezi olan TOBTİM Uluslararası Ticaret Merkezleri A.Ş Yönetim Kurulu toplantısına katılım sağladığını belirterek, TOBTİM Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildiğini belirtti.  Deniz, “Bu görevi bize layık gören Sayın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanım M.Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere Ege Bölgesi Sanayi Odası ve TOBTİM Uluslararası Ticaret Merkezi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'a ve tüm yönetim kurulu arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Coğrafi İşaret Kabul Edildi Resmi Gazetede Yayınlanacak
Çanakkale’nin coğrafi işaret bekleyen domatesi ile ilgili yaşanan gelişmelere de değinen ve tescilin kabul edildiğini belirten Abdullah Deniz “Çanakkale Ticaret Borsası olarak Çanakkale Domatesi Cİ Tescili için 13 Ocak 2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığımız başvurumuz 1410 sayı ile 13 Temmuz 2023 tarihinde tescil edilmiştir.  Tescil, 01.08.2023 tarihli ve 154 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde yayımlanacaktır. İlimize, Üreticilerimize şimdiden hayırlı olsun.  Coğrafi İşaret Tescil sürecinde bizlere destek olan ÇOMÜ Ziraat Fakültesinden Değerli Hocalarımız Prof. Dr. Kenan Kaynaş, Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ali Gündoğdu,  Dr. Öğretim Üyesi Seçkin Kaya başta olmak üzere Ziraat Fakültemize, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze, Ziraat Odası Başkanlarımıza, Değerli Milletvekillerimize ve Sayın Valimize çok teşekkür ediyoruz.” dedi.
Togg Şarj İstasyonu
Başkan Abdullah Deniz “Borsamız, bölgedeki sürdürülebilirlik ve yenilikçi projelere öncülük etme konusundaki kararlı. Bu vesile ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin liderliğinde üretilen yerli otomobilimiz TOGG’un ülkemizin yeni teknolojilere hızlı giriş yapması için hayırlı olmasını ve Borsamız hizmet binası bahçesine kurulumunu sağladığımız TRUGO şarj cihazının, ilimiz elektrikli araç altyapısının gelişmesine katkı sunmasını diliyorum. TROGO elektrikli araç şarj istasyonu İlimize, üyelerimize hayırlı olsun.” dedi.
Konuşmaların ardından, gündem maddeleri görüşüldü ve oylandı. Oylamaların akabinde, ÇTB Meclisine 2023 Temmuz Ayı Faaliyetlerinin sunumunu gerçekleştirdi. Meclis Toplantısı sonrasında ÇTB Meclis üyeleri Çanakkale Ticaret Borsası hizmet binası bahçesinde kurulumu yapılan Trugo Şarj istasyonuna gelen Çanakkale Valiliği makam aracı Yerli ve Milli Otomobil TOGG T10X’i incelediler.
 
Cuma Deren