Bugüne kadar 3 ayrı şehirde, 107 farklı mekanda, 1200’den fazla etkinliğin yer aldığı ve 4 milyona yakın kişinin katıldığı Türkiye Kültür Yolları Festivalleri kapsamında gerçekleştirilen Troya Kültür Yolu Festivali de dolu dizgin geçiyor.Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen ve bu yıl 9 gün sürecek olan Troya Kültür Yolu Festivali 9 Eylül'de gerçekleştirilen açılış programı ile başladı. Kentin dört bir yanında düzenlenecek olan konserler, sergiler ve çeşitli sanat dallarının gösterilerinden oluşan Festival, dünyanın en kapsamlı kültür sanat projelerinden biri haline geldi. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin dördüncü durağı olan Troya Kültür Yolu Festivali’nde 40’dan fazla noktada, 500’den fazla etkinlik için 9 Eylül'de açılış programı gerçekleştirildi. İlk gün Programı kapsamında Kordon Boyu’nda kortej yürüyüşü düzenlendi. Çanakkale İskele Meydanı'nda başlayan yürüyüşe Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, Kuzey Makedonya Kültür Bakan Yardımcısı Daim Luçi ve diğer protokol üyeleri katıldı. KKTC, Makedonya, Rusya ve İran'dan gelen konuk halk oyunları ekiplerinin de yer aldığı kortej yürüyüşünün sona erdiği Morabbin Parkı'nda konuk ülkelerin halk oyunları ekipleri gösterilerini sundu. Ayrıca Kordon Boyu'nda cansız mankenler tarafından Çanakkale Savaşları da betimlendi.
Ata'nın Sergisinde Duygu Dolu Anlar Yaşandı
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının ardından düzenlenen tören ve bu törende Türk Milletinin atasıan duyduğu duygu dolu anların yer aldığı “Atatürk’ün Sonsuzluk Yolculuğu” sergisi duygu dolu anlara neden oldu. Anadolu Hamidiye Tabyası 8. Bonet’te ziyarete açılan sergi ziyaretçi akınına uğradı. Sergide yer alan fotoğraflar, Milli Kütüphane’nin zengin arşivinde özenle korunan özel bir albümün içinden seçildi. Her bir fotoğraf, o günün atmosferini, duygusunu ve halkın bağlılığını yansıtan bir pencere sunarken, sergiyi ziyaret edenler tarihin önemli anlarına tanıklık etti.
Devrim Erbil'in Sergisine Yoğun İlgi
İlk gün etkinliklerin arasında Türk resim sanatının önemli isimlerinden Devrim Erbil'in sergisi de yer aldı. "Devrim Erbil’in Renkleri” sergisi Çanakkale Evi’nde festival boyunca ziyaretçilerini ağırlıyor. Sanatçının farklı tekniklerle oluşturduğu özgün ve etkileyici eserlerinden örneklerin yer aldığı seçki, Çanakkale’nin tarihi ve kültürel zenginlikleriyle sanatın büyülü dünyasını bir araya getiriyor.
Sadece Çanakkale'de değil İlçelerde de Etkinlikler Gerçekleştirildi
Çanakkale Merkezin yanı sıra İlçelerdeki bazı alanlarda da etkinlikler düzenlendi. Etkinliklerin düzenlendiği tarihi mekanlardan bir tanesi de Gelibolu Mevlevihanesi oldu. tarihi mekanda Sema mukabbelesi gerçekleştirildi. Sema Mukabelesi’nde Postnişin Mehmet Çıtlak tarafından Mesnevi dersi verildi ve ardından Sema gösterisi yapıldı.
İlg Günün Finalinde Ferhat Göçer Rüzgarı Esti
Festivalin ilk gün finalinde ünlü şarkıcı ferhat göçer sahne aldı. Anadolu Hamidiye Tabyalarında gerçekleştirilen etkinliğin ilk konserine 55 binden fazla kişi katıldı. Ünlü Sanatçı Ferhat Göçer'in sahne alacağı konsere dakikalar kala, hayranları konser alanını doldurdu. Romantik Şarkıların yanı sıra pop ve arabesk şarkıları da seslendiren ünlü sanatçı ya 55 bini aşkın hayranı koro gibi hep bir ağızdan şarkılara eşlik etti. Müzik rüzgarının estiği gecede Göçer'in hayranları unutulmaz bir konser yaşadı.
İkinci Günde Festival Dolu Dizgin
İlk günkü açılış programının ardından başlayan festival kapsamındaki etkinlikler ikinci günde de devam etti. Festivalin ikinci günü sergi ağırlıklı ve çocuk oyun etkinlikleri yer alırken finalde de Anadolu Ateşi Muhteşem gösteri sundu. Festivalin en önemli duraklarından olan Troya Müzesi ve Troya Ören Yeri, festivalin ikinci gününde adeta ziyaretçi akınına uğradı. Müzeyi ziyaret edenleri festival kapsamında hazırlanan “Troya Giysi Tasarım Sergisi” karşıladı. Çanakkale 18 Mart öğrencilerinden Berfin Zeynep Çağan, Deniz Engin, Kağan Sağdıç ve Yasemin Kumbasar’ın, Doç. Dr. Berna İleri danışmanlığında hazırladığı “Troya Giysi Tasarım Sergisi” ve Dr. Devrim Dinç’in hazırladığı süreç belgeseli, Troya Müzesi Fuaye Alanı’nda sanatseverlerle buluştu. Troya Müzesi Sergi Salonu’nda “Bir Rüyadan Fragmanlar” isimli sergi ziyaretçilerin beğenisine sunulurken, Troya Ören Yerinde ise “Ben Blegen! Troya’yı Kazmaktan Geliyorum” isimli fotoğraf sergisi ziyaretçilerle buluştu.
Kral Şakir Çocuklarla Buluştu
Çocuk etkinlikleri kapsamında Ülkemizin en çok sevile,n Çizgifilm karakterlerindne biri olan Kral Şakir çocuklarla buluştu. Troya Kültür Yolu Festivali’nde çocuklar da birbirinden keyifli ve sanat dolu etkinliklerle buluştu. Geleneksel kaşık kukla, bayrak taç yapımı etkinlikleri ile keyifli zaman geçiren çocuklar, “Z Takımı Müzikali”, “Ormanlar Kralı Aslan” isimli çocuk oyunları ile keyifli anlar yaşadı. Öte yandan Varol Yaşaroğlu ile “Kral Şakir” kitap imza etkinliği de büyük ilgi gördü.
Anadolu Ateşinden Dev Gösteri
Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde ikinci günün finalinde Anadolu Ateşi Müzik ve Dans Grubu sahnedeydi. Temel konsepti medeniyetler buluşması olan Anadolu Ateşi’nin halk danslarını bale, modern dans ve dansın diğer disiplinleri ile sentezleyerek sunduğu gösteri Çanakkaleliler tarafından büyük ilgi gördü. nadolu Ateşi Dans Topluluğu “Troya” gösterisi ile Çanakkalelilere unutulmaz bir gece yaşattı.
Cuma Deren - Şerife Erdem - Burcu Erdal