500 kişinin gönüllü olmak için başvurduğu gönüllülük için eğitimler veriliyor.Deprem kuşağında yer alan Çanakkale ‘de gönüllü ve afet farkındalığını arttırmak, vatandaşlara bilgi vermek ve olası bir afette, daha hızlı müdahale etmek amacı ile Çanakkale Kent Konseyi ile Çanakkale Belediyesi işbirliğinde Mahalle Afet Gönüllülerine eğitimler verilmeye başlanmıştı. Çanakkale’de deprem sonrasında önlemlerin arttırılması için hayata geçirilen önemli projelerden biri olan ve adeta Çanakkale’yi mahalle mahalle depreme hazırlayan Mahalle Afet Gönüllüleri eğitimleri devam ediyor.
500 Kişi Başvuru Yaptı
Çanakkale Kent Konseyi ile Çanakkale Belediyesi işbirliğinde başlayan Mahalle Afet Gönüllüsü (MAG) Temel Eğitim Programı devam ederken katılımcılara temel ilkyardım eğitimi başta olmak üzere Afet döneminde yapılması gerekenler hakkında bilgiler veriliyor. Çanakkale’den başvuran 500 gönüllüye ilk olarak 'Afet Bilinci ve Hazırlık, Afet Psikolojisi, Temel Yangın Söndürme, Temel İlkyardım, Temel Arama ve Kurtarma' eğitimleri verildi. Bu süreçte eğitimleri eksiksiz tamamlayan gönüllülerden oluşan grup, Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası ve Kültür Merkezi Amfi tiyatro meydanında yüksek açı çalışması, yaralı taşıması, ip düğümleri, ilk yardım eğitimlerini uygulamalı olarak aldı. Çalışmalar kapsamında afet öncesi farkındalık çalışmalarının önemi ve afet olduğunda ilk yapılacak işler detaylı bir şekilde katılımcılara öğretildi.
Çanakkale'de Yeni Afet Ekipleri Oluşacak
Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği Başkanı Hüseyin Karadayı, yapılan eğitimleri ile ilgili yaptığı açıklamada “Çanakkale’de gerçekleştireceğimiz eğitim çalışmalarımız önümüzdeki süreçte devam edecek. Çanakkale afet gönüllüleri eğitiminin birinci aşamasını yapıyoruz. Temel afet bilinci, ilk yardım bilgileri, haberleşme, arama kurtarma safhalarının eğitimlerini aldılar. Yüksek açı kurtarma çalışması, iplerle birlikte iniş eğitimlerinde hem yetenek hem bilgilerini pekiştirdiler. AFAD ekipleriyle birlikte Çanakkale’de olabilecek afetlerde aktif olarak görev alabilmelerini sağlayacak ileri düzey eğitim almaya önümüzdeki günlerde devam edecekler. Bunun yanı sıra ilk açtığımız gurubumuzda olan gönüllülerimiz ve yeni katılımlarla birlikte temel afet bilinci eğitimlerimiz kısa bir süre içinde yeniden başlayacak. Eğitimleri alan gönüllü arkadaşlarımızla birlikte yeni oluşan gruplarla çalışmalarımız devam edecek, Çanakkale’de yeni ekiplerimiz oluşacak” dedi.
Zor Zamanda Gönüllülere Büyük İş Düşecek
Mahalle Afet Gönüllüleri Çanakkale Koordinatörü Alper Usta yaptığı açıklamada “Mahalle Afet Gönüllüsü süreci; halkın afet yönetim ve müdahale süreçlerinin tamamına katılımını hedefler. Bu yönde çalışmalar yapar. Halkın katılımı, bilgilendirilmesi, eğitimi için mahalle, sokak ve sitelerde çalışmaların yapılması amaçlanır. Afet sonrası ilk 72 saat arama kurtarma ekiplerinin ve yardımların organize olamadığı süreçlerdir. Bu zaman zarfında Mahalle Afet Gönüllülerine büyük sorumluklar düşmektedir. Afet öncesi hazırlık ve afet sonrası müdahale çalışmalarında ilk dakikadan, enkazların kaldırılmasına kadar tüm süreçlerde bilinçli insan gücünün önemi yadsınamaz boyutlardadır. Bu nedenle mahalle afet gönüllüleri, afet anında herkesin kendi oturduğu yerde, yerelinde organize olma biçimidir. İlk başladığımız grupta dersleri eksik olanlar ile yeni başvuranları önümüzdeki günlerde bir araya getireceğiz. Onların da katılımıyla yeni bir afet eğitim dönemi başlayacak. Süreç devam edecek, her eğitimden sonra Çanakkale MAG için yeni ekiplerimiz kurulacak. Mahalle muhtarlarımızın öncülüğü ve desteğiyle mahallelerimizde temel afet bilinci çalışmalarımız devam edecek” dedi.
Cuma Deren