Adada bağcılığın daha da geliştirilmesi ve turizm ile bağdaştırılarak sınıf atlatılması amacı ile gerçekleştirilrn 'Bağcılık Çalıştayı' Adanın vizyonuna katkı sağlayacak.
Turizmde olduğu kadar bağcılıkta da ön plana çıkmak isteyen Bozcada'da yapılacak çalışmaların değerlendirildiği 'Bağcılık Çalıştayı' gerçekleştirildi. Bağcılık alanını turizmle birleştirerek Bozcaada'yı başka bir seviyeye taşıyacak yeni fikirler çalışta,yda ortaya konuldu. Adanın vizyonuna önemli katkısı olan 'Bağcılık Çalıştayı' Adada gerçekleştirildi. ÇalıştayaBozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, Bozcaada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Külekçi, Bozcaada İlçe Tarım Müdürü Vekili Ali Kayadan, Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Erkan Yavuz, Culture Civic İletişim Koordinatörü Üstüngel İnanç’ın yanı sıra siyasi parti temsilcileri, bağcılar, işletmeciler ve turizmciler katıldı.
Ödüllü Örnekler Verildi
Gazeteci Ferai Tınç’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Çalıştay'ın ilk oturumunda Doç. Dr. Harun Çoban Türkiye’deki bağcılık ve üzüm konusuyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Son günlerde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin geleceğine dair önemli gelişmelerin yaşanması üzerine çalıştaya davet edilen Öğretim Görevlisi Muradiye Özel Ödül de kooperatifçiliğin nasıl birlikte hareket edilerek önemli şeyler başarabileceğine dair örnekler sundu. Oturumdaki bir diğer isim ise ada bağcılığının yakından tanıdığı Necati İnceoğlu’ydu. İnceoğlu, Bozcaada’nın bağcılıkla ilişkisinden, Çavuş üzümünden ve adanın iklim şartlarının bağcılığına etkisinden bahsetti.
Çalıştay'da Herkez Söz Alarak Fikrini Söyledi
İlk oturumun ardındna verilen arada çalıştaya katılanlara koruk suyu ikram edildi. İkinci oturumda bu kez adalı üreticiler de söz alarak fikirlerini ortaya koydular. Adalı genç bağcı Günay Yurdakul’un moderatörlüğünü üstlendiği ikinci oturumda yazar ve şarap uzmanı Göknur Gündoğan butik şarapçılığın ve bağ turizminin Türkiye’de geldiği noktayı anlattı ve Bozcaada’da da bu fırsatların olabileceğine işaret etti. Yazar ve sommelier Murat Yankı da özellikle İtalya ve Fransa örneklerinden yola çıkarak Bozcaada’nın ciddi bir bağ rotana ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Çanakkale Gastronomi Derneği Başkanı Kubilay Özben de Çanakkale yemeklerine dair yaptığı çalışmalarda Bozcaada’ya ayırdığı bölümden örnekler verdi ve adalı işletmecilerin mutlaka Bozcaada Menüsü oluşturmasını önerdi.
Bozcaada Belediyesi ve Çanakkale Yerel Kalkınma Derneği'nin birlikte organize ettiği çalıştay, Mustafa Dermanlı'nın "Tenedos'tan Bozcaada'ya Bağcılık" projesi kapsamında gerçekleşti. 5 saate yakın süren Bozcaada Bağcılık Çalıştayı konukların bağ gezisi ile sona erdi. Konuklar adanın bundan sonrası için atacağı adımlarda ve birçok konuda destek olabileceklerinin de altını çizdiler.
Burcu Erdal