Bir çok yatırımcıyı bir araya getiren Fuarı düzenleyen Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Genel Başkanı İhsan Beşer hedeflerinin iş imkanları yaratmak olduğunu belirterek " Türkiye'nin de içinde bulunduğu orta koridor, hem lojistik anlamda hem, hem coğrafi anlamda hem de Türk İhracatçısının yeni pazarlar noktasında çok önemli" dedi.
Çin'den Avrupa'ya uzanan dünyanın en eski ticaret yollarından biri olan İpekyolunu canlandırmak ve Asya'dan Avrupa'ya kadar ticaret yapan iş dünyasını İstanbul'da bir araya getiren, Kuşak Yol (BRI) ve Orta Koridor Üzerinde Yeni Pazarlar Kongresi ve Fuarı kapılarını kapattı. Bu yıl ilki düzenlenen ve Ulusalararası katılımcıların büyük katılım gösterdiği fuar ile ilgili bilgiler veren ve Orta koridorun birleştirici gücünü ortaya koyduklarını belirten Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Genel Başkanı İhsan Beşer yaptığı açıklamada "Orta Koridor Üzerine Yeni Pazarlar Kongre ve Fuarı ile 8 ülkenin katılımı ile gerçekleştirdik. Pekin'den başlayıp Londra'ya kadar uzanan bu hattında Türkiye'ye kadar olan bütün ülkeleri fuarımıza davet ettik. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye'nin katılımcı olduğu Fuarda bir çok katılım gerçekleşti. Fuarda katılımcı şirketlerimizin de pek çoğu bağlantılar noktasında bize teşekkür etti biz de çok mutlu olduk. Bir çok firma bir sonraki fuar için plan ve program bile yapmaya başladı. Dernek olarak da pek çok organizasyon için davet aldık. Bunlar da bizi çok mutlu ediyor. Bu anlamda fuara destek veren bütün elçiliklerimize, Ticaret etemsilcilerine, Ticaret Bakanımıza, Cumhurbaşkanımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kolay bir iş değil. Buraya gelen Devlet adamları, sanayicile ve iş adamları bir araya gelerek mutlu bir son yaşadık" dedi.
Her Sene Farklı Ülkede Düzenlenecek
Bu yıl sadece Türk Dünyasından ve Çin'in katılımı ile gerçekleştirilen Fuarın bir sonraki sene Avrupa Ülkelerinin de katılımı ile daha da geliştirileceğini dile getiren Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Genel Başkanı İhsan Beşer, Ayrıca her sene farklı ülkelerde de orta kuşak ile ilgili fuarlar düzenleyeceklerini belirterek "Biz bu fuar için yola çıkarken hedefimiz Pakin'den Londra'ya kadar olan iş dünyasını birleştirmekti. Çünkü bu hattaki her ülkenin kendi içerisinde farklı farklı zenginlikleri var . Doğalgaz var, pertol var, madenler var, lojistik var. Yani her ülkenin farklı kabiliyetleri var önemli olan bir araya gelerek en kaliteli ürünü en ucuz maaliyetle en uc tüketiciye ulaştırmak. Bütün amacımız bu. Yine biz orta koridoru Asya'nın dünyaya açılan penceresi olarak görüyoruz. Yıllardan beri olan bu ipek yolu zamanla zaman İpekyolu adını almı, zaman zaman bir kurak yolu olmuş, Türkiye'nin de içinde bulunduğu orta koridor, hem lojistik anlamda hem, hem coğrafi anlamda hem de Türk İhracatçısının yeni pazarlar noktasında çok önemli. Kuzey Koridorunda biliyorsunuz Rusya-Ukrayna savaşından dolayı çok sıkıntılı bir dönem yaşandı. Güney Koridorda iklim değişikliğindne dolayı bir sürü tıkanmalat ver. Orta koridorda her geçen gün önemini arttırıyor. Şimdi Avrupa'daki ülkelerin de fuarımıza önümüzdeki yılda katılması ile beraber bu fuarın da daha hareketli geçeceğine inanıyoruz. İlerki yıllarda da her ülkede bir fuar düzenlemeyi düşünüyoruz" dedi.
Cuma Deren