AFAD RED Ön Hasar ve Kayıp Tahmin Sistemi’nin ürettiği deprem senaryosuyla yapılmaya başlanan ve 60'tan fazla senaryoya göre müdahalelerin gerçekleştirileceği tatbikata 7 farklı ülkeden katılımcılar yer aldı.
18 Eylülde başlayan ve 22 Eylülde tamamlanacak olan tatbikatta Enkazda Arama ve Kurtarma, Yüksek Katlardan İndirme, Ulaşım Kazasına Müdahale, Denizde Yangına Müdahale, Vinçten Personel Kurtarma, Hava Aracı İle Kurtarma, Sualtı Kayıp Arama, Enkaz Altında Araç İçinden Kurtarma, Medikal Kurtarma ve Yüksekten İndirme başlıkları ile üretilen 60'tan fazla senaryo sahada sahnelenecek. dünyanın herhangi bir yerinde olabilecek olan afetler ve acil durumlar için ülkelerin birbirleriyle olan iletişimini arttıracak Tatbikat devam ederken senaryolara göre saplık çalışanlarının oyguladığı müdahaleler de nefes kesiyor.
Senaryolu Tatbikata Gerçekmiş Gibi Müdahale Yapıulıyor
Azerbaycan, Almanya, Portekiz, Finlandiya, Romanya, Estonya ve Polonya ülkelerinin 170 personel ve 22 araç ile katılım sağladığı toplam 2446 personel ve 202 aracın katılımı ile Çanakkale'de devam eden Modex Tatbikatında senaryolar sahada uygulanıyor. Hem karada, hem denizde hem de havadan yürütülen mücadelelerle sağlık çalışanları senaryo gereği yaratılan afetlerde gerçekmiş gibi müdahale ediyor.
Tatbikata Ev Sahipliği Yapmaktan Gururluyuz
Tatbikatla ilgili açıklama yapan ve tatbikatın önemine değinen Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk "18-22 Eylül tarihleri arasında yapılacak Medikal Modex tatbikatı içi hazırız. Ecdat yadigarı olan Çanakkale'de Çanakkale ruhuyla planlanan ve ülkemizden yaklaşık 51 ilden yardımcı olan personellerimiz 7'den fazla ülkenin aktif katılımı, binden fazla sağlık personelin aktif çalıştığı ve 2 binden fazla kişinin görev aldığı bu tatbikat ilimiz ve ülkemiz için çok değerli. Bu tatbikatın öneminin farkındayız, heyecanlıyız ve gururluyuz. Bu tatbikatta sahra hastaneşerimiz, halk sağlığı ekibimiz, deniz, kara ve hava ambulanslarımız aktir olarak kullanılacak. Helikopretlerimiz, uçaklarımız ve gemilerimiz aktif olarak sahada hizmet vercekler. Bu tatbikatların amacı dünyanın herhangi bir yerinde olabilecek olan afetler ve acil durumlar için ülkelerin birbirleriyle olan iletişimi arttırmak , ülkemizde ve dünyanın herhangi bir yerinde oluşabilecek acil veya afet durumunda daha fazla kişiye yardım edebilecek ve ülkemizi daha iyi temsil edebileceğiz. 60'tan fazla gerçekleşmesi muhtemel senaryo sahada sahnelenecek ve buradan çıkaracağımız sonuçlarla bundan sonraki acil ve afet durumlarında ekibimiz daha tecrübeli olacak. Zaten tecrübeli ve güçlü olan UMKEve sağlık personellerimiz, dünyanın her yerinde dünya vatandaşlarına hizmet etmekte ve çok iyi geri dönüşler almaktayız. Bu gücümüzü diğer paydaş ülkeler ve diğer kurumlarla daha da arttırmak istiyoruz" dedi.
Cuma Deren