Dr. Ocak, Erken teşhis ve tedavilerle hastalığın yavaşlatılabileceğini belirtti.
Alzheimer hastalığına dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve bu hastalığın etkilerini anlatmak amacıyla 21 Eylül'de dünya genelinde Alzheimer günü olarak ilan edildiği günden bu yana çeşitli etkinliklerle farkındalıklar yaratılıyor. bellek kaybı, bilişsel işlevlerde azalma ve kişilik değişiklikleri gibi belirtileri bulunan ancak erken tanı ve tedavilerle yavaşlatılabilen Alzheimere dikkat çekmek amacı ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Özgül Ocak, bu anlamlı gün dolayısı ile yaptığı bilgilendirmede hastalık hakkında bilgiler verdi.
Nöroloji Anabilim Dalı Öğr. Üyesi, Dr. Öğr. Üyesi Özgül Ocak Dünya Alzheimer Farkındalık Günü dolayısı ile yaptığı açıklamada "21 Eylül Dünya Alzheimer Günü, demans ve Alzheimer hakkındaki yanlış algı ile ilgili farkındalık yaratmak, Alzheimer'dan etkilenen hastaların ailelerini bununla mücadele etmeye teşvik etmek ve desteklemek amacıyla , bugün onları düşünme, Alzheimer Hastalığı’na duyarlılığı arttırma ve yeni tedaviler için umut edip çalışma günü olarak kabul edilmiştir. Dünya Alzheimer Günü, Uluslararası Alzheimer Hastalığı'nın 10. yıl dönümü vesilesiyle 21 Eylül 1994'te Edinburg'da ilan edilmiştir" dedi.
Alzheimer Ciddi Bir Beyin Bozukluğudur
Dünya Alzheimer günü dolayısı ile yapılan anlamlı günün önemine de değinen Dr. Öğr. Üyesi Özgül Ocak "Alzheimer, hafıza kaybına sebep olan ciddi bir beyin bozukluğudur. Zamanında teşhis edilmez ve tedavi edilmezse kişinin öğrenme, düşünme, akıl yürütme, hatırlama, problem çözme, karar verme ve dikkat gibi zihinsel yeteneklerini olumsuz yönde etkileyebilir. Kişinin günlük yaşam aktiviteleri tehlikeye atabilir. Bu ciddi rahatsızlık sadece hastaları değil aynı zamanda ailelerini ve arkadaşlarını da etkilemektedir. Her yıl Eylül ayının tamamı 'Alzheimer Ayı' olarak belirlenmektedir. Dünyanın her yerindeki insanlar, çeşitli Alzheimer toplulukları ve kuruluşları, Alzheimer ve demanstan ( bunama) etkilenen kişileri desteklemek için bir araya gelmektedir" dedi.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri ile Alzheimer Önlenebilir
Erken teşhis ile yapılaca değişiklikler, tedaviler ve kişilerin yaşantılarındaki değişikliklerle Alzheimerin önlenebileceğine de değinen Dr. Öğr. Üyesi Özgül Ocak "Bu yıl, 2023, Dünya Alzheimer Günü teması 'Asla çok erken, asla çok geç değil' olup, bu sadece Alzheimer hastalığı risk faktörlerinin tanımlanmasının önemli rolünü değil, aynı zamanda engelleyici ve mümkünse önleyici tedbirlerin benimsenmesinin de altını çizmektedir. Alzheimer hastalığına ilişkin risklerin anlaşılması oldukça önemlidir. Çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri hala Alzheimer hastalığı gelişimini yavaşlatabilir. Değiştirilebilir risk faktörlerini kontrol etmenin yanı sıra yaşam tarzı seçimlerini iyileştirmek, yalnızca gelecekteki demans riskini değil aynı zamanda diğer kronik durumları da en aza indirebilir. Egzersiz, müzik,geleneksel akdeniz tipi diyetle beslenmek , omega 3 poli-ansature yağ asitleri, mineraller (demir, iyot, çinko gibi), vitamin C ve E’den zengin bir beslenme korunmada önemlidir. Sonuç olarak, yaşlanma ile artış gösteren Alzheimer hastalığını tanımak ve koruyucu önlemleri bilerek farkındalık yaratmak oldukça önem arz etmektedir" dedi.
Burcu Erdal