Kırsal kalkınmayı sağlamak ve kırsalda üretim yapan projeleri destekleyerek istihdamı sağlamak amacı ile  Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen desteklerden biri olan Enerji destekleme projeleri için yapılan başvurular ve 2023 yılı içerisinde tamamlanan projeler ile Çanakkale’deki işletmeler enerjide artıya geçti.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 14.3 Etap 2022-2023 başvuru döneminde başvuru yapan Çanakkaleli üreticilerin projeleri tamamlandı. Hibe desteği alan üreticiler kurdukları güneş panelleri ile hem üretimi arttırdı hem de maliyetlerini düşürdüler.  Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması yatırımlarının yer aldığı Çanakkale Kırsal Kalkınma Yatırımları 14.3. Etap Ekonomik Yatırım Projeleri 2022-2023 başvuru döneminde  yapılan başvurular ve destek alan projeler tamamlandı.  Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde hibe desteği alarak yenilenebilir enerjiden yararlanan  Bülent Baş’ın  işletme sorumlusu olduğu yem paketleme fabrikası, işletme sorumlusu Esra Atalay’ın  peynir üretim fabrikası ve Süt Ürünleri üzerine faaliyet gösteren Sedat Çelik’in işletmelerinde güneş enerji panelleri kurularak işletmelerin enerji  tasarrufu sağlamasına destek oldu.

Elektrik Tüketiminde Artıya Geçtik

Enerji maliyetlerinde yaşanan artış nedeni ile Kırsal kalkınma desteği alarak, maliyetlerden kurtulduklarını ve güneş panelleri kurarak enerjide artıya geçtiklerini dile getiren Süt ürünleri işletme sorumlusu Sedat Çelik “İşletmemiz iki bin beş yılında Ezine ilçesi Bahçeli köyü sınırları içerisinde kuruldu. On sekiz yıldır süt ve süt ürünleri çeşitli yüzle faaliyet göstermekteyiz. Bu süreçte zamanla elektrik  fiyatlarının yükselmesi bizim karlılığımızı ve rekabet piyasası, rekabet  imkanımızı etkiledi. Daha sonra düşündük, taşındık ve devletimizin sunmuş olduğu bu güneş panelleri yardımlarından faydalanmaya karar verdik. Ve bu desteklerden, panellerden faydalandıktan sonra elektrik tüketimimiz sıfırlandı. Hatta artı seviye gezdik. Aynı zamanda karma arıcılığımız arttı. Rekabet imkanlarımız arttı. Bizim için büyük bir katkı oluşturdu. Tablet bu desteklerin  faydalanması için bütün  üreticilere tavsiyemizdir. Onların da yararlanmasını isteriz. Desteklerden  kullanmalarını isteriz” dedi.

Bu Proje Bize Uzun Vadede Önemli Faydalar Sağlayacak

Güneş enerjisi panelleri projesinden faydalanarak maliyetlerini düşüren ve üretimini güçlendiren bir başka  Süt ürünleri firma sorumlusu Esra Atalay ise “ Tarım ve Orman Bakanlığının tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi, proje kapsamında sağlanan hibe desteğinin tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi yatırımlarımızı gerçekleştirmemizde önemli katkı sağladı. Bu proje tarımsal üretimde yeni teknolojileri kullanmamıza ve üretim kapasitelerimizi arttırmamıza imkan sağladı. Enerji maliyetlerini düşürdü. Güneş enerjisi geleneksel enerji kaynaklarına kıyas da çok daha ucuz. Bu nedenle güneş panellerini kullanarak işletmemizin enerji maliyetlerine önemli ölçüde düşürdük. İşletmemizin karlılık oranlarını arttırmamıza yardımcı oldu. Güneş enerjisi temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı. Bu nedenle güneş enerji panellerini kullanarak işletmemizin çevresel etkisini azaltarak müşterilerimiz ve yatırımcılarımız içinde çekici hale geldi. Bu proje yeni müşteriler çekmemize ve mevcut müşterilerimizle ilişkimizi güçlendirmemize de yardımcı oldu. Bu yatırımın bize uzun vadede önemli Faydalar sağlayacağına inanıyorum. Bu projenin hayata geçirilmesine, kimlerin emeği varsa çok teşekkür ederim” dedi.

Doğaya Saygılı Üretim Modeline Geçiş Yaptık

Yem üretim ve Paketleme merkezi sorumlusu  Bülent Baş ise yenilenebilir enerjiye geçiş yaparak doğa dostu üretime başladıklarını belirttiği açıklamasında “Üretim süresince enerji maliyetlerinin yükselişi, işletme karlılığını etkilediği için devletimizin Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığı ile verdiği destekten hareketle  kırsal kalkınma yatırımlarına başvurduk. Bakanlığımızın hibe desteği sayesinde işletmemizin ihtiyaç duyduğu  elektriği güneş enerjisinden karşılıyoruz. Art tesisimizin yıllık elektrik maliyeti yarıya indi. İşletme girdi maliyetimizi düşürerek işletmemizin sürdürülebilirliğine katkı sağladık. Doğaya saygılı üretim modeline geçiş yaptık. Böylelikle hem işletmemize hem de ülke ekonomisine katkı sağladık. Tarım Bakanlığımızın bizlere sunduğu destekler sayesinde zorluklarla başa çıkmak daha kolay hale geldi. Bakanlığımızın tarım sektöründeki gelişmeleri takip eden ve çiftçilerin sorunlarına duyarlı olan bir yaklaşım sergilediğine de inanıyorum. Tarım Bakanlığımız, çiftçilerin ihtiyaçlarına uygun politikalar geliştirmek ve çiftçilere daha fazla destek sağlamak için sürekli çaba harcıyorlar. Bu çabalarınız sayesinde tarım sektöründe birçok olumlu değişiklik yaşandı. Bakanlığı Bu tür destekler ile biz üreticilerin yanımızda olduğunuzu hissetmemiz bizlerin daha iyi bir gelecek için umudumuzu arttırıyor. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne bizlerin refahını ve üretkenliğini arttırmak için gösterdiğiniz çabalarınızdan dolayı içtenlikle teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Desteklerin Amacı Kırsaldaki İşletmelerin Gelişmesini Sağlamak ve İstihdam Yaratmak

Güneş enerjisine geçen Çanakkale’deki işletmeleri ziyaret ederek hem incelemelerde bulunmak hem de  proje hakkında bilgiler almak amacı ile işletmeleri ziyaret eden  Ziraat Mühendisi  Pınar Suyüç “ Tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programının bir parçasıdır. Bu destek kapsamında tarımsal üretim, tarımsal ürün işlemesi ve pazarlaması ve kırsal kalkınma destekleri verilmektedir. Tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi kapsamında verilen desteklerin amacı kırsal alandaki ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi ve istihdam yaratılmasıdır. Bu desteklerden faydalanmak isteyen üreticilerimizi il müdürlüğümüze davet ediyoruz. Kırsal kalkınma Desteklenmesi kapsamında yüzde elli hibe desteği alan tüm üreticilerimize hayırlı olsun” dedi.

 

Cuma Deren