Çanakkale Standına gelen ziyaretçiler, tapınağın figürüne hayran kalırken tatil rotalarına Çanakkale’yi de eklemeyi ihmal etmediler.
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyünde bulunan Apollon Smintheus Tapınağı ve mitolojiye göre 2 bin yıl önce bölgede yaşadığı rivayet edilen farelerin minyatür figürleri, bu yıl 27. Kez kapılarını açan dünyanın en büyük 5 turizm fuarından biri olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT’te yerini aldı. Çanakkale Valiliği himayelerinde bu yıl fuara kentten çok sayıda firma ile resmi kurum ve kuruluş katıldığı fuar alanında kurulan Çanakkale Standında yer alan troya Atının yanı sıra bu sene Apollon Smintheus Tapınağının fareli minyatürüne de yer verildi. Ziyaretçilerin hayran kaldığı stantta, Çanakkale’nin tarihi ve turizm alanları hakkında bilgiler alınırken tatil rotalarına Çanakkale’yi de eklemek istediklerini belirttiler.
Kum, deniz, güneş ve doğanın iç içe olduğu Farklı tarihlerde medeniyetlere ev sahipliği yapmış zengin kültürü ile Çanakkale, her yüzü ile misafirlere tanıtılırken minyatörleri, tarih kokan figürleri ile Çanakkale standı en çok ziyaret edilen alanlardan biri oldu. Özellikle yabancı turistlerin Çanakkale’ye ilgisi yoğun oldu.
Apollon Smintheus Tapınağı
Tapınak, eski adıyla Külahlı olarak bilinen Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyünün kuzeybatısı ile kuzeydoğusu arasında kalan vadinin başlangıç eteklerinde, Bahçeleriçi mevkisinde yer alıyor. Troas bölgesinde bugün için tek örnek olduğu belirtilen tapınakta Helenistik Çağ Anadolu mimarlığına imzasını atan mimar Hermogenes'in uyguladığı pseudodipteros (yalancı iki sıralı sütun) plan tasarımı kullanılmış, ön ve arka cephelerinde 8, uzun kenarlarında ise 14'er sütun dizisi bulunuyor. Mermer bloklarla döşenen "kutsal alan"da pronaos (kutsal ön oda), naos (kutsal oda) ve opisthodomos (arka oda) olmak üzere 3 oda, naosta Paroslu heykeltıraş Skopas'ın yaptığı ve 110 santimetrelik bacak parçası bulunan, Apollon'un heykeli dikkati çekiyor. Kaynaklarda, ünlü coğrafyacı ve seyyah Strabon'un 2 bin yıl önce yazdığı "Geographica" kitabında, kenti Yunanistan'dan gelen İonlar kuşattığı zaman, gece topraktan çok miktarda tarla faresinin çıkarak askerlerin silah ve teçhizatlarının deri kısımlarını kemirip kopardıkları ve bu yüzden kenti kuşatan İonların savaşı kaybettiğini yazdığı ve Lekton halkının minnet göstergesi olarak bu tapınağı inşa etmiş olabileceği belirtiliyor. Bölgede ilk kazıların 1866 yılında yapıldığı, ara verildikten sonra 1984'te yeniden başlanan kazı ve restorasyon çalışmalarının sürdürüldüğü kaydediliyor.
Cuma Deren