Proje kapsamında, antik dönemde gerçekleşen Troya Savaşı'ndan kaçarak Kazdağları üzerinden Roma'ya giden Truvalı Prens Aeneas'ın Roma İmparatorluğunun kurulmasına vesile olan efsanevi yürüyüşü takip edilerek; Truva Ören Yerinden başlayarak, Kazdağları üstünden Romaya uzanan uluslararası yürüyüş rotası oluşturulması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda oluşturulan Aeneas Yolu Projesinin değerlendirme toplantısı yapıldı.

 Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda, Troya Müzesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Aeneas Yolu Projesi’ hazırlık toplantısına  paydaşların da katılımı yoğun oldu. Troya’nın yıkımını hazırlayan savaştan kaçarak  Roma’ya gelen ve Roma İmparatorluğunun kurulmasında büyük rol oynayan  Truvalı Prens Aeneas'ın geçtiği yollar yeniden turizme kazandırılıyor. Bin pınarlı ida dağlarından geçtiği yollar, konaklandığı yerler ve kısacası Aeneas'in adeta izi sürülerek hazırlanacak ‘Aeneas Yolu Projesi’ hazırlık toplantısı ile yapılack çalışmalar değerlendirildi.

Proje  kapsamında Aeneas Yolu'nun Kazdağlarından geçmesiyle Bayramiç İlçesinin  ve köylerin  turizm açısından gelişerek bölgeye olan ilgiyi arttırma hedefinin önemine vurgu yapıldı. Projeye ilişkin ilerleyişi, rotanın etkili bir şekilde tanıtılması, turizm potansiyeli, çevresel etkileri ve yerel ekonomiye olan katkıları gibi konular ele alındı. Katılımcılar, rotanın turistler için en cazip noktaları kapsaması ve doğal yaşamı olumsuz etkilememesi için titizlikle hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. ‘Aeneas Yolu Projesi’ ile İlçenin ve köylerin turizm potansiyelini artırması ve bölgedeki ekonomik kalkınmaya katkı sağlaması amaçlanıyor.

Cuma Deren