Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ortaklığında yürütülen İlk Dijital 100 projesi  ile   Avrupa Birliği tarafından desteklenen Sürdürülebilir Turizm için Ortak Eylem Projesi birleştirilerek Turizm çalıştayı gerçekleştirildi. Çanakkale Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Çanakkale Kent Turizminin Dijital 100’ü Çalıştayı’na konaklam, dijital, kamu, tur operatörler kısacası Turizm alanında faaliyet gösteren tüm katılımcıların katılması ile gerçekleştirildi. Turizm potansiyeliniş arttırmak için bir ayaya gelerek kenetlenen paydaşlar, turizm potansiyelini bir kez daha masaya yatırdı.

Çanakkale kent turizminin geliştirilmesi ve sürdürülebilirlik konuları masaya yatırıldığı çalıştayın açılışına Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Dinçay Köksal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Duran ve kent yetkilileri katıldı. Çanakkale Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Tek Başına Yapmak Yeterli Değil

İstiklal Marşının ardından çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Erol Duran yaptığı açıklamada “Kentler, sahip oldukları değerlerin ve mirasların bir birikimin çerçevesinde  inşa ederler.  Her kentin üzerinde inşa edildiği miras, geçmişten günümüze kent ile birlikte yaşayan, değer üreten  kent biçimine, yaşamına, var oluşuna ve aynı zamanda yok oluşuna  etki eden tüm aktörlerin, paydaşlar ile paydaşların varlığına bağlıdır. Günümüz kentlerin sahip oldukları mirası derin bir hikayeye dönüştürmek ve bu hikaye ile birlikte imaj, kimlik oluşturma çabası içerisindedirler.  Özellikle bugünkü rekabetli turizm dünyasında kent ve kent tarihini anlatan her bir hikayeyi koruması, geliştirmesi ve temalara ayrılması ve bu çerçevede rotalandırılması gibi faaliyetler  tek başına yapmak yeterli değil.  Bunun yanında tüm bu değerlerin Turizm ve kent için  önemli unsurlardan dijital üst ve altyapının oluşturulması  sürdürülebilirliğin sağlanarak rotalara dahil edilmesi, ulaşılabilir hale getirilmesi  ve kentin tanıtımı yapılırken  karbon ayak izinin en düşük seviyelere indirilmesi  kent yaşamı için elzemdir.  Bugün de burada Çanakkale Turizminin sürdürülebilirliğinin sağlanması için  bu projelerimiz büyük önem taşımaktadır” dedi.

Turizm Rotalarını Daha da Güçlendirilmeli

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez ise yaptığı değerlendirmede “Şehrimizde uzun bir zamandır bilhassa Belediyemizin öncülüğünde böyle projeler gerçekleştiremiyorduk. Ama Bu proje Çanakkale için güzel bir başlangıç oldu.   Bu tür etkinliklerle kent gündeminin değiştirilmesi ve sürdürülebilirlik stratejilerin oluşturulması için bir araya geldik.  Çanakkale’nin zengin kültürel ve tarihsel mirasını daha iyi bir şekilde kullanmak,  tanıtmak ve Turizm Potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için  atılacak adımları burada değerlendireceğiz.  Öncelikle kent turizminde rotayı oluşturmak, rotalardaki değerleri güçlendirmek, turistlere nitelikli ve zengin bir  deneyim sunmamızın ötesinde  çok avantaj sağlar.  Bu rotalar tarihi ve kültürel zenginlikleri ile ortaya çıkan  rotaları  bir araya getirerek turistlere deneyim imkanı sunar.  Dijitalleşme ise daha önce hiç olmadığı kadar zenginleştirir. Bilgi sunumunu interaktif hale getirip  turistlere aniden eğitim sağlar.  Çanakkale’nin kent ilmini arttıracak  hizmet bandı, örgün el sanatları, yöresel lezzetler,  kültürel etkinlikler önemsenmektedir.  Bu sadece turistlere benzersiz bir deneyim sunmakla kalmaz,  aynı zamanda yerel ekonomiyi destekler ve sürdürülebilir turizmin temelini oluşturur. Kent turizmindeki değerlerin tanıtımı, yerel yönetimler, turizm yetkilileri ve diğer ortak paydaşlar ile ortak bir çalışma ile yürütülmelidir.  Dıştan pazarlamak, sosyal medya tanıtımları gibi  dijital iletişim araçları bu tanıtımda etkin rol oynar.  Kültürel miras alanlarına yönelik,  bilgilendirme çalışmaları yerel halkın katılımı ile de gerçekleştirmek ve okullarda etkinlik haline getirilmelidir” dedi.    

Turizm Çanakkale İçin Bulunma Bir Nimet

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Dinçay Köksal ise üniversitenin turizm çalışmalarına değinerek “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak diğer boyutlarda olduğu gibi Turizm boyutunda da 2024-2028  stratejik faaliyetler çerçevesinde bu tür konuları ele alacağız. Bu konuları ele alırken de  sürece başladığımız günden itibaren tüm paydaşlarla yol almayı kararlılıkla sürdürüyoruz.  Çünkü Turizm Çanakkale için olmazsa olmaz bir nimet. Doğasıyla,  tarihi ile çok zengin bir varlığa sahip. Bu varlığı  değerlendirmek için de üniversite olarak   çalışıyoruz.

 

Pırlantayı Parlatıp Sunmamız Lazım

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise konuşmasında kentin turizm potansiyelini değerlendirerek “Çanakkale’de Turizm konusunda yeterli ilerlemeyi kaydettiğimiz söylenemez.  Benim bir dileğim var  yüce Allah’tan ‘Eğer beni cennete atarsan cennetim Çanakkale gibi olsun yeter bana’ diyorum.  Çünkü Çanakkale’ye Allah verdikçe vermiş. Tarih var, doğa var, deniz var,  orman var yani yok yok.  Biz bir pırlantanın üzerinde oturuyoruz. Ama Oturuyoruz. Kalkıp o pırlantayı parlatıp sunmamız lazım.  Bu da tanıtım ve Turizmle olur.  Bizim elimizde çok güzel bir fırsat var nedir bu? Üniversitemiz tabi ki.  Her kentte üniversite var ama bizim üniversitemiz çok farklı ve iddialı bir turizm  çalışmaları var. Ama hep bir koordinasyon eksikliği oldu bugüne kadar.  Bence biz projelerde ortaklaşmadığımız için böyle oldu. Şimdi  biz iki projeye birden ortaklık yaptık. Avrupa Destek Vakfı ile Güney Marmara Kalkınma Ajansına bizim projelerimize destek olduklarından dolayı teşekkür ediyorum.  Bu projelerimizden bir tanesi Alternatif Turizm Destinasyonlarının Desteklenmesi İçin Mali Destek Programı  projenin bütçesi 6 milyon 610 bin TL.  Kalkınma ajansından %70 hibe aldık. Salou kenti        Yeşil Bir Gelecek için projesi yürütüyoruz.  Ve 136 bin Euro’luk hibe desteği aldık. Dolayısı ile her iki projeyi de şu anda birleştirdik. Burada gastronomi de var, turizmin diğer kulları da var.  Ta antik çağdan yakın çağa kadar elimizde bir tarih var. Artı Çanakkale aldığı göçlerle çok homojenik bir kent.  Balkanlarda Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya gibi ülkelerden göçenler var.  Bütün bunların ortak bir kültürü var bu kentte. Bunlara artı biz Troya’nın devamıyız.  Yani bu topraklar  yoğrula yoğrula kültür yumağı haline geldik.  Bizim bunu iyi incelememiz lazım ve  bunu sürdürülebilir kılmamız lazım. Dolayısı ile bu projeler bizim için çok önemli” dedi.

 

Yapılan konuşmaların ardından proje yöneticileri yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdiler. Bilgilendirmelerin ardından paydaşların katılımı ile çalıştaya geçildi. Çalıştay’da Çanakkale turizminin geleceği ve sürdürülebilirliği ile ilgili fikir alış verişleri yapıldı.

Cuma Deren