Tüberküloz, daha çok bilinen adıyla verem, tarih boyunca en çok ölüme yol açan bulaşıcı hastalık oldu. Günümüzde tanı ve tedavi ile kontrol altına alınan hastalık, sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu ülkelerde halen ciddi bir tehdit. Bu nedenle ölümcül bulaşıcı hastalığına karşı farkındalık yaratmek ve hem sağlık çalışanlarını hem de  vatandaşları vereme karşı bilgilendirmek amacı ile tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale’de de  çeşitli etkinlik ve eğitimler gerçekleştiriliyor.

Tüberküloz hastalığı ve bu hastalıkla mücadele konusunda toplumun ve sağlık çalışanlarının bilinçlendirilmesini amaçlayan çeşitli farkındalık etkinlikleri n gerçekleştirildiği Çanakkale’de de  Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde  Dünya Tüberküloz Günü kapsamında   stant açılarak vatandaşlar bilgilendirildi.  Vatandaşların yanı sıra Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Beslenti tarafından hastane sağlık personeline Tüberküloz hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda eğitim verildi.

Tarihin En Ölümcül Hastalığı

Eğitimde hastalık hakkında bilgiler veren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Beslenti “Bilindiği gibi tüberküloz hava yolu ile bulaşan, akciğerler başta olmak üzere, tüm doku ve organları tutabilen, tedavisi çoklu ilaçlarla yapılabilen ve tedavi süresi 6-24 ay arasında değişen bulaşıcı bir hastalıktır. Hastayı, ailesini ve çevresini etkilemesi, uzun tedavi sürecinin yol açtığı tedavi uyumsuzluğu ve yıkıcı maliyetler sebebiyle biyopsikososyal bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Neredeyse insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan tüberküloz hastalığı, basilinin keşfedilmesinden itibaren hastalık ile mücadelede önemli aşamalar kaydedilmiş olmakla birlikte günümüzde de bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölüm sebepleri arasında ön sıralarda yer almaktadır” dedi.

Küresel Hareket Başlatılmalı

Dünya Sağlık Örgütü tarafından vere karşı dünyadaki tüm vatandaşları bilgilendirmek ve son yıllarda artış gösteren hastalığın yeniden kontrol altına alınması için çalışmalar yürüttüğünü de dile getiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Beslenti “Dünya Sağlık Teşkilatı, 2024 yılı Dünya Tüberküloz Günü temasını ‘Evet, Tüberkülozu Bitirebiliriz’ olarak belirlemiş; bölgesel çatışmalar, diğer krizler ve sosyo - ekonomik problemlerle birleşen pandeminin tüberküloz ile mücadele yakalanan ilerlemeyi tersine çevirdiğine değinmiş; dünyaya, veremi durdurmak, kaybedilen zamanı ve ilerlemeyi yeniden kazanabilmek için küresel olarak harekete geçmeyi tavsiye etmiştir” dedi.

Şerife Erdem