Proje kapsamında yaklaşık 19 bin 500 metrekarelik alan içerisinde açılacak olan Adilhan-1 adlı sondaj kuyusu sayesinde doğal gaz aranacağı öğrenildi.
Kuyu sondajında 1250 metre derinliğe kadar inileceği, sondaj noktalarında, bilindik yöntemin aksine, çatlatma metodunun uygulanmayacağı edinilen bilgilerden.
Sondaj alanında doğalgazın bulunması durumunda, çıkarılması için kısa süre içinde yeni bir çalışma başlatılacak.
Sondaj öncesi yapılan çalışmalar ışığında kuyudan günlük maksimum 100.000- 150.000 m3 üretim yapılabileceği tahmin edildiği yönündeki bilginin, bölgede şimdiden heyecan yaşattığı gözleniyor--------------------------------------------
Gelibolu’da Doğal Gaz Sondajı
ÇANAKKALE’NİN YERALTI KAYNAKLARI
PEK YAKINDA GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
--------------------------------------------
Planlanmıştı, hep konuşuldu, TPAO düğmeye sonunda bastı. Gelişme üzerine; “Türkiye ekonomisine, Gelibolu gazı” başlıkları atılmaya başladı.
TPAO’nun Çanakkale’de Doğal Gaz arayacağı bilgisi, sondaj alanı Gelibolu’da günlerdir tarifsiz bir heyecana yol açtı. Çalışmaların yapılacağı Adilhan köyü, Çanakkale’nin gündemine oturdu. Türkiye Petrolleri A.O.’ nın, Gelibolu’da açacağı Adilhan-1 sondaj kuyusu ile doğal gaz arayacağına ilişkin basında yer alan haberler, Şehitler coğrafyasında günün konusuna dönüştü.109 yıl önce, 1915’ de, dünyanın en kanlı savaşlarına sahne Gelibolu yarımadası, son günlerde; “Ekonomiye Gelibolu Gazı” şeklindeki dikkat çekici söylemlerle anılmaya başladı.Çanakkale Kara Savaşları’nın başlangıç tarihi olan, 24-25 Nisan Anzac koy çıkarması’ nın yıl dönümü anma törenlerine, sayılı günler kala, Çanakkale’de gündem değişti.Gelibolu Adilhan’da yapılacak doğal gaz sondaj çalışmaları ile aranacak Gelibolu gazına ilişkin bilgiler, İlçede ve arama bölgesi Adilhan’ köyünde gündem olduğu gözleniyor.
.“Ekonomiye Gelibolu Gazı”
Önceki günlerde, ulusal basında da yer alan haberler, Türkiye’nin Enerji Günlüğü’ nü ayrıca bir dünya gündemine taşıdı. Çanakkale ve Gelibolu isminin, bir arada geçmesi, benzersiz destanların yazılıp, eşsiz zaferlerin kazanıldığı Şepitler Coğrafyası’nı, dünyanın ekonomi gündemine oturttu.TPAO’nun, Gelibolu’da Adilhan-1 isimli sondaj kuyusu açacağı yönündeki haberler, Çanakkale gibi, Türkiye Enerji sektörünün de yakın takibine girdi.Konuya ilişkin, ulusal basında da yer alan haberlerde; “Türkiye Petrolleri A.O. Trakya Bölge Müdürlüğü tarafından Çanakkale İli AR/TPO/K/G17-c1,c4 nolu ruhsat alanında Gelibolu ilçesi Adilhan Köyü sınırları içerisinde kalan bir noktada doğalgaz arama ve çıkarma faaliyeti planlanıyor.Projenin değeri 4 milyon lira olarak tahmin ediliyor.” şeklindeki ifadeler eşliğinde, bilgiler yer buldu. Gelibolu yarımadası başta, sondaj bölgesi yaşayanları gibi, Çanakkale’ nin tüm ilçelerinde, Gelibolu gazının, Şehir gündemin birinci başlığına dönüştüğü gözleniyor. Edinilen bilgilere göre; söz konusu proje kapsamında yaklaşık 19 bin 500 metrekarelik alanda, açılacak olan Adilhan-1 isimli sondaj kuyusu aracılığı ile doğal gaz araması yapılacak.Kuyu sayesinde yapılacak sondajda, toprağın derinliklerine inilecek Dile gelen, sondaj için inilecek derinliğin; 1250 metre olduğu yönünde.Sondaj noktalarında çatlatma metodunun uygulanmayacağı, alanda doğalgazın bulunması durumunda, çıkarma çalışmalarına başlanılacağı edinilen bilgilerden.Gazeteniz VİTAMİN’ in Haber Merkezi, ayrıca şu önemli detaya da ulaştı.
Sondaj öncesi yapılan ön çalışmalarda, Adilhan-1 isimli kuyudan günlük maksimum 100.000- 150.000 m3 üretim yapılabileceği tahmin ediliyor.
Şerife Erdem