Deniz, jeotermal kaynağı kullanılarak ısıtma maliyetini düşürecek olan sistemlerin yanı sıra bölgede 11 ay boyunca tarım üretilebileceğini dile getirdi.
Çanakkale Ticaret Borsası Nisan Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Birol Çetin Başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz ve Meclis Üyelerinin katılımları ile Ticaret Borsası Toplantı salonunda gerçekleştirildi. Mart Ayı Meclis Kararı, Mart Ayı Mizanı, Hesapları İnceleme Komisyonu Kararı ve Nisan Ayı Faaliyetleri, gündemiyle gerçekleştirilen meclisin açılış konuşmasını meclis başkanı Birol Çetin gerçekleştirdi. Çetin yaptığı değerlendirmede “31 Mart yerel seçimleri gibi bir süreç yaşadık. Bu vesileyle evvela, Çanakkale Belediye Başkanı seçilen Sayın Muharrem Erkek olmak üzere demokrasinin önemli bir göstergesi olan seçimler neticesinde kazanan tüm belediye başkanlarımızı, belediye meclis üyelerimizi ve muhtarlarımızı tebrik ediyor, görev ve çalışmalarında muvaffakiyetler diliyorum. İlimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Daha önceki dönemde hizmet veren isimlere de şehrimize verdikleri hizmetten dolayı ayrıca teşekkür ediyorum” diyerek meclisin açılış konuşmasını tamamladı.
Ürün İhtisas Borsası İle Fiyat İstikraraı Sağlanacak
Meclis Başkanı Birol Çetin’in konuşmasının ardından, Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz bir konuşma gerçekleş tirerek, Çanakkale Ticaret Borsasının tek yetkili acentesi olduğu Türkiye Ürün İhtisas Borsası ile ilgili bilgiler verdi. Deniz, fiyat istikrarının bu sayede sağlanabileceğini dile getirdiği açıklamasında “ Yerel kalkınma, büyüme ve gelişmenin, ulusal kalkınma, büyüme ve gelişmeyi de beraberinde getirdiği düşüncesiyle ilimizin her alanda kalkınması, büyümesi ve gelişmesi için Çanakkale Ticaret Borsası olarak var gücümüzle çalışıyor ve emek veriyoruz. Bu çerçevede, 2019 yılında kurulan Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın ürün piyasasının fiyat istikrarı içerisinde dengelenmesi için önemli görevler üstlendi. 2023 yılında bu piyasada 82 milyar TL’lik bir hacim gerçekleştirildi. Şu anda 216 bin kayıtlı yatırımcı ve çiftçi burada işlem yapıyor. Biz de Çanakkale’deki tek yetkili acentesi olarak yatırımcıların ve çiftçilerin sisteme kaydını gerçekleştiriyorduk. Bu dönemde TÜRİB, tarım piyasalarındaki etkinliğini artırmak için şimdi yeni bir sürece girdi. Bu amaçla; Bölgesel Ürün Piyasası Aracı Kurumları, yani ÜPAK’lar kuruluyor ve vadeli opsiyon işlemlerinin açılması hedefleniyor. Biz de Çanakkale Ticaret Borsası olarak, Marmara Bölgesinde kurulan bölgesel ÜPAK’da aktif rol alacağız. Marmara ÜPAK’da kurucu ortak olduk ve Yönetim Kurulunda yer almaktayız. Dünyada da örneklerini gördüğümüz üzere; tarımsal piyasalarının sağlıklı bir şekilde işlemesi ve fiyat istikrarının sağlanması için böylesi yapıların kurulması önemli diye düşünüyorum” dedi.
Jeotermal Seralarda 11 Ay Üretim Yapılacak
Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, konuşmasının devamında Çanakkale’nin tarımsal üretimini genişletecek projelerden biri olan, Ayvacık Jeotermal Sera OSB için talepleri toplamaya başladıklarını belirterek “Ticaret Borsası olarak kümelenerek güçlerini birleştiren, ülkemizin kalkınmasına, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat hedeflerine, tarım sanayi entegrasyonunun gelişmesine katkı sağlayan TDİOSB'leri desteklemeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Borsamızın kurucu ortağı olduğu ve Yönetim Kurulunda yer aldığımız yaklaşık 2 bin 423 dekar alanda kurulması planlanan, bölgemizde yılda 65 bin ton yaş meyve sebze üretimi, öncelik genç ve kadın çiftçilerde olmak üzere doğrudan 2 bin 500 kişiye istihdam sağlanması hedeflenen Çanakkale Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB ile ilgili kesin talepleri toplamaya başladık. Çanakkale Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB bünyesindeki modern teknolojik seralarda, ısıtmanın jeotermal kaynak kullanılarak gerçekleştirilmesi ile seracılık faaliyetlerinde önemli bir maliyet oluşturan ısıtma giderlerinin düşürülmesi ve yılın 11 ayı üretim yapılması planlanmaktadır” dedi.
Bu Yıl Rekolte Yüksek Olacak
Harmana sayılı haftalar kala oluşacak yağış ihtimalleri ve bu yıl ekim alanlarının da arttırılması ile rekolteni ürünlerde rekoltelerin yüksek olacağını dile getiren Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, “Hafta sonu yağışlarının ve bundan sonra gerçekleşecek yağışların bitki boyu ve başaklardaki dane dolumunu arttırmada olumlu katkıları olacak. Yeni hasat sezonundan rekolte ve verim açısından umutluyuz. Çanakkale Ticaret Borsasının üyesi olduğu Ulusal Hububat Konseyi’nin (UHK) 2023/24 Üretim Yılına ilişkin İklim ve Bitki Gelişimi Değerlendirme Raporuna göre bölgelerde lokal bazlı alanlar hariç, yeterli ve sağlıklı bitki çıkışları var. Buğdayda geçen yıl 7,3 milyon hektar olarak öngörülen ekim alanı bu yıl 7,5 milyon hektar olacak. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından süne çalışmaları da devam ediyor. İlaçlama kararı alınan yerlere ve ilaçlama zamanına ilişkin olarak Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün uyarılarına dikkatli olunması gerekir” dedi.
Burcu Erdal