İl Genel Meclisi’nin, Çiçeği burnundaki üyeleri, geçen oturumda “oylanmak üzere Meclise sunulacak, kamuoyunda, çok kez tartışma çıkaran dosyalar hakkında” bilgilendirilmelerini istemişti.

Önceki gün gerçekleşen Meclis toplantısında, İl Genel Meclisi’nin yeni üyelerine özel  ‘EKO Turizm’ sunumu yapıldı.

İYİ Partili Murat Çağlayan, Çanakkale’de bu güne değin, toplam 9 milyon 380 bin metrekarelik alanın ‘EKO turizm’ e açıldığını, Meclisten toplam 252 dosyanın onay aldığını öğrenmesi üzerine, Meclise; “Kabul edilen bu dosyaların yüzde kaçı eko turizm tanımına uygun?” şeklinde bir soru yöneltti.

Meclis salonunda bulunan herkesin, o anda birbirine baktığı gözlendi.

Soruya verilecek yanıt yoktu, bu da adeta soğuk duş etkisi yaşattı. Çağlayan’ ın sorusuna tatmin edici bir yanıt verilemiyordu.

Oysa ki ‘EKO Turizmin amacı, şöyle özetleniyor; “Doğal ve kültürel değerleri koruyarak, bu alanlarda ve çevresinde yaşayan nüfusun sosyo - ekonomik gelişimi için kaynak yaratabilen, alternatif turizme dönük,  doğal yaşama aktif kalıtımın sağlanabildiği, çevreye duyarlı alanlardır” 

----------------------------------

EKO ONAYI ALAN, 252 ALAN VAR,

PEKİ YA TANIMA HANGİSİ UYUYOR?

-----------------------------------

Çiçeği burnundaki İl Genel Meclis üyelerine, EKO Turizm konusunda bilgilendirilmek için yapılan Sunumdan, olası çok tartışılacak bir sonuç ortaya çıktı.

Bir soru üzerine, tatmin edici yanıt gelmeyince, “Çanakkale’de, EKO turizmin tanımına uygun bir alan oluşmamış mı?” şeklinde yeni bir soru akıllara geldi.

İl Genel Meclisi’nin bir önceki oturumunda, Meclisin yeni üyeleri ;“oylanmak üzere Meclise sunulacak, kamuoyunda, çok kez tartışma çıkaran dosyalar hakkında” bilgilendirilmelerini istemişti.

Önceki gün gerçekleşen Meclis toplantısında, İl Genel Meclisi’nin yeni üyelerine özel  ‘EKO Turizm’ sunumu yapıldı.

İYİ Partili, Murat Çağlayan, Çanakkale’de bu güne değin, toplam 9 milyon 380 bin metrekarelik alanın ‘EKO turizm’ e açıldığını, Meclisten toplam 252 dosyanın onay aldığını öğrenmesi üzerine, Meclise; “Kabul edilen bu dosyaların yüzde kaçı eko turizm tanımına uygun?” şeklinde bir soru yöneltti.

Meclis salonunda bulunan herkesin, o anda birbirine baktığı gözlendi.

Soruya verilecek yanıt yoktu, bu da adeta soğuk duş etkisi yaşattı. Çağlayan’ ın sorusuna tatmin edici bir yanıt verilemiyordu.

Oysa ki ‘EKO Turizmin amacı, şöyle özetleniyor; “Doğal ve kültürel değerleri koruyarak, bu alanlarda ve çevresinde yaşayan nüfusun sosyo-ekonomik gelişimi için kaynak yaratabilen, alternatif turizme dönük,  doğal yaşama aktif kalıtımın sağlanabildiği, çevreye duyarlı alanlardır” 

ÇANAKKALE’DE SON DURUM?

Çanakkale İl genelinde, EKO turizm onayı alınması için bir bölgeden gelen müracaatlar öne çıktı. Ayvacık Assos bölgesinde; ‘EKO Turizm Dosyası’ yoğunluğu yaşandığı öğrenildi.

Geçen yıl Meclise gelen yaklaşık 40 dosyaya itiraz edilince,  o dosyaların İMAR komisyonuna sevk edildiği, bu dosyaların yeni dönemde yeniden ele alınacağı edinilen bilgilerden..

2014 2024 arası, Çanakkale il genelinde,   toplam 252 EKO Turizm dosyası, Meclisten geçti.

2023’ de, 86 dosyaya onay veren İl Genel Meclisi’ ne, 2024’ün ilk üç ayında 55 başvuru yapılmış olması ise dikkat çekti.

İLÇELERE GÖRE, DAĞILIM

Toplam 9 milyon 380 bin metrekare alanın eki turizme açıldığı Çanakkale’de, Merkez ilçede 27, Ayvaçık ’ta 166, Biga’da 6, Bayramiç’te 26, Ezine’ de 9, Lapseki ‘de 15,  Çan’da ise onay görmüş 3 Eko turizm alanı bulunuyor.

Erdem Sürek