Bir devrin battığı, Cumhuriyetin ön sözünün yazıldığı Çanakkale kahramanlık üzerine bir çok eser yazıldı. Yazılan eserlerden bir tanesi de  Öğretim görevlisi Filiz Yıldız’ a ait ‘Çanakkale Zaferi Kahramanlık Hikayeleri Besteleri’ adlı kitabı oldu. Yüzlerce kahramanlık, binlerce öykü ve bir destanın yazıldığı Çanakkale’yi anlatan bir başka dal ise müzik olmuştu. Çanakkale destanının yazıldığı bu topraklar için bestelenen eserleri bir araya getiren Filiz Yıldız, kitabı hakkında bilgiler verdi. 

 Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümünde Solfej, Enstrüman, Form Bilgisi ve Armoni gibi dersler  veren ve Çanakkale savaşlarına farklı bir yönden ışık tutacak eseri hakkında bilgiler veren Yıldız   “Çanakkale tarih kokan değerli bir şehrimizdir. Değerli hocam Uğur Türkmen’in, müzikolog Ersin Antep’in birlikte yazdığı ‘Çanakkale Zaferi Kahramanlık Hikayeleri Besteleri’ adlı kitap yeni ve özgün olması yanında; yeni fikirlerin gelişmesine de yol açtı. 1915 yılından sonra ilk kez 10 besteci savaş meydanlarını gezmiş ve farklı hikayeleri yeni eserlerle betimlemişlerdir.  Otizm ve Müzik Yaz Okulu 3 yıldır Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öncülüğünde düzenleniyor, bu okulda; Muzaffer Soner Yılmaz arkadaşımla birlikte teori solfej derslerini yürütüyoruz. Bir hafta süren etkinlikte boş zamanlarımızda öğrenci ve ailelerimizle geziler yapıyoruz.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü Piyano Anasanat Dalını başarı ile tamamlayıp şimdi ise aynı kurumda yüksek lisans eğitimine devam eden otizmli öğrencimiz Koral Erdeniz, Otizm ve Müzik Yaz Okulunun aktif öğrencisi. Aynı zamanda bu okulu temsilen ülkemizin farklı üniversitelerinde konserler vermekte. Sayısız gezilecek yerin olduğu Çanakkale’de, hafızalarımızda yer edinenlerin dört el piyano için bestelenmesi ve bu çalışmanın odağında otizmli bir öğrencinin olması gerektiği fikirleri yine değerli hocam Uğur Türkmen’e ait. Kitap içindeki eserlerin eğitim amaçlı, faydalı, öğrenciye göre, kullanılabilir ve bilimsel olması için de hocamın birçok önerisi oldu. Çanakkale’yi bilenler için kolay olacaktır ama bilmeyenler de çok rahatlıkla küçük bir araştırma ile eserleri ve yerleri öğrenebilirler. Sadece Çanakkale değil ülkemizin her bir bölgesi, her bir şehri çok değerli. Eğitim müziği besteciliğinde ihmal edildiğini düşündüğümüz bu tür üretimlerin sayısının daha da artması, kullanılması, eğitim aracı olması dileğiyle” dedi.

 

Şerife Erdem