Nisan ayında ortaya çıkan ve tarımsal ürünlere zarar veren Kahverengi Kokarca’ya yönelik Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Kahverengi Kokarca'nın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi’ Projesi kapsamında Çanakkale'nin meyve deposu  Lapseki ilçesinde zararlıya karşı  2000 adet parazitoit (Trissolcus japonicus)salımı gerçekleştirildi.

Elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz  gibi ekonomik değeri olan birçok ürüne zarar  veren Kahverengi Kokarca, ürünlerde  verim ve kalite kaybına yol açıyor.  Toplu halde bulundukları ilk bahar döneminde imha edilerek zararlıdan kurtulmanın önem arz etse de sonrasında da var olabilen zararlılara karşı, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çalışmalar yürütülmeye devam ediliyor.  Zararlıya karşı yürütülen mücadele kapsamında TAGEM tarafından Projelendirilen, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde desteklenen, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen ‘Kahverengi Kokarca'nın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi’ Projesi  kapsamında  Lapseki ilçesine bağlı Balcılar Köyü'nde 2000 adet parazitoit (Trissolcus japonicus)salımı gerçekleştirildi.

Tescilli Şeftali üretimi, kiraz ve armut başta olmak üzere Çanakkale’de meyveciliğin en sık yapıldığı  Lapseki İlçesinde gerçekleştirilen Parazitoit salınım törenine  Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Tevfik Turanlı, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli uzman Ercan Altanlar, İl, İlçe Şube Müdürleri, teknik personeller ve çok sayıda üretici katıldı.?

Hem Doğal Denge Korunuyor, Ham Zararlı Önleniyor

Törence bir açıklama yapan ve zararlı ile ilgili yürütülen mücadeleler hakkında bilgiler veren Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan “2000 bin adet parazitoitin doğaya salımını gerçekleştirdik. Bu parazitoidlerin, kahverengi kokarcanın yumurtalarını parazitleyerek popülasyonunu kontrol altına alması ve zararlının verdiği zararları azaltması hedefleniyor. Kahverengi kokarca, son yıllarda Türkiye'de önemli bir tarımsal zararlı haline gelen istilacı bir böcek türüdür. Fındık, üzüm, elma, şeftali, domates, biber gibi birçok tarım ürününe zarar vermektedir. Parazitoit salımı, kimyasal ilaç kullanımı gibi geleneksel mücadele yöntemlerine göre daha çevre dostu ve sürdürülebilir bir yöntem olarak kabul görmektedir. Bu sayede, doğal denge korunurken, zararlının popülasyonu kontrol altına alınabilmektedir” dedi.

Sürekli Kontroller Yapılıyor

Türkarslan “Lapseki'de yapılan parazitoit salımının bölgedeki çiftçilere örnek teşkil edecek ve kahverengi kokarca ile mücadelede önemli bir rol oynayacak. Çiftçilere kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları da yapılarak  mücadele yöntemleri hakkında bilgiler veriliyor. Bölgedeki tarım arazilerinin düzenli olarak kontrol ediliyor ve zararlının yoğun olduğu alanlarda parazitoit salımı gibi biyolojik mücadele yöntemleri uygulanıyor.   Lapseki'de yapılan parazitoit salımının, kahverengi kokarcayla mücadelede önemli bir adım atıldı. Tüm çiftçileri bu konuda bilinçli olmaya ve gerekli önlemleri almaya çağırıyorum. Parazitoit salımı gibi biyolojik mücadele yöntemlerinin yanı sıra, tarım arazilerinin temiz tutulması, Kışlamak için ev depo gibi korunaklı alanları tercih ettiğinden kışın yapılacak mekaniksel mücadele kültürel mücadele de yer tutmaktadır. Kimyasal ilaç kullanımı ise son çare olarak tercih edilmeli ve mutlaka uzman kontrolünde yapılmalıdır. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kahverengi kokarca ile mücadelede kararlıyız. Bu konu ile ilgili gerekli tüm çalışmaları yürütüyoruz" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından törene katılanlar tarafından Lapseki ilçesine bağlı Balcılar Köyü'nde 2000 adet parazitoit (Trissolcus japonicus)salımı gerçekleştirildi.

Şerife Erdem