Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Gastronomi Kültürü Eğitim Araştırma ve Tanıtma Derneği(GASTROYA), Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale Seramik Müzesi iş birliği ile gerçekleştirilen Gastroya Söyleşilerinin ilk konuğu  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu oldu.Çanakkale Gastronomisinin Ege ve Marmara mutfağının yanı sıra Troya  ve Osmanlı gibi önemli tarihlerin izlerini taşıdığını belirterek bu  mutfağı hak ettiği yere taşıyacaklarını dile getirdi. Erenoğlu “Çanakkale'nin gastronomik değeri, sadece bölgemiz için değil, tüm Türkiye için önemli bir kalkınma fırsatı sunmaktadır. Bu değeri korumak ve geliştirmek için hep birlikte çalışmalı, bu eşsiz mutfak kültürünün hak ettiği yere ulaşmasını sağlamalıyız” dedi.

Tarihi değerleri, doğası ve tarımın bir arada olduğu  ülkemizin nadide şehirlerinden biri olan  Çanakkale’de her dönemde farklı medeniyetlerden iz taşıyor. Bu izlerden biri de gastronomi. Son yıllarda gelişen dünya mutfakları ile yarışan Türkiye’de Çanakkale Mutfağının da hak ettiği yere yükselmesi için de çalışmalar sürdürülüyor. Bu kapsamda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Gastronomi Kültürü Eğitim Araştırma ve Tanıtma Derneği(GASTROYA), Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale Seramik Müzesi iş birliği ile Çanakkale Gastronomi tarihine ışık tutan Gastroya Söyleşileri gerçekleştirilmeye başlandı.    Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Erhan Babaç’ın yaptığı  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ‘nun konuk olduğu  Söyleşilerin ilki   Çanakkale Seramik Müzesinde gerçekleştirildi.

Eşsiz Bir Mutfakla Karşı Karşıyayız

Söyleşide Çanakkale Mutfağının zenginliklerine değinen ve Ege Bölgesinin yanı sıra Troya, Ormanlı ve Modern mutfakların izlerinin Çanakkale Gastronomisinde rastlandığını belirten  Rektör Cüneyt Erenoğlu “Lezzetlerin ve mutfak geleneklerinin keşfi, sadece tat alma duyumuzu tatmin etmekle kalmaz, aynı zamanda bir bölgenin kimliği ve hikayesi hakkında da bize değerli bilgiler sunar. Çanakkale'ye gelince, bu bereketli toprakların ve Ege Denizi'nin cömertliğinin izlerini taşıyan eşsiz bir mutfak kültürü ile karşı karşıyayız. Zeytinyağlılar, deniz ürünleri, otlar ve baharatlar, Çanakkale mutfağının temelini oluşturan taze ve lezzetli malzemeler arasında. Bölgenin tarihi ve kültürel mirasını yansıtan Troya mutfağı, Osmanlı mutfağı ve Akdeniz mutfağının etkilerini de bu mutfakta görebiliriz” dedi.

Gastronomi Kültürünü Geliştirecek Adımlar

Rektör Cüneyt Erenoğlu, Gastronomi kültürünün Çanakkale’de yaygınlaşmasını sağlamak için atılacak adımlara da değinerek “Çanakkale'nin gastronomi potansiyeli sadece lezzetli yemeklerinde değil, aynı zamanda tarım ve hayvancılık alanındaki güçlü üretim kapasitesinde de yatmaktadır. Bölgemizde yetişen zeytinler, incirler, üzüm ve deniz ürünleri, ulusal ve uluslararası mutfaklarda öne çıkan yüksek kaliteli ürünler arasındadır. Ancak, bu potansiyeli tam anlamıyla değerlendirmek için atmamız gereken bazı adımlar da var. Gastronomi turizminin geliştirilmesi, yerel üreticilerin desteklenmesi ve mutfak geleneklerimizin korunması bu adımlar arasında yer alıyor” dedi.

Eşsiz Çanakkale Mutfağını Hak Ettiği Yere Taşıyacağız

Rektör Erenoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin Çanakkale gastronomisini daha üst seviyeye taşınması için çalışmaları sürdürdüklerini ve başaracaklarını dile getirdiği konuşmasında “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, bu konuda önemli bir sorumluluk taşıdığımızı biliyoruz. Gastronomi eğitimine önem veriyor, bölgesel mutfak araştırmaları yürütüyor ve yerel üreticilerle iş birliği yapıyoruz. Ayrıca, gastronomi turizminin geliştirilmesine katkıda bulunmak için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. İnanıyorum ki, Çanakkale'nin gastronomik değeri, sadece bölgemiz için değil, tüm Türkiye için önemli bir kalkınma fırsatı sunmaktadır. Bu değeri korumak ve geliştirmek için hep birlikte çalışmalı, bu eşsiz mutfak kültürünün hak ettiği yere ulaşmasını sağlamalıyız” dedi.

Söyleşiye katılanların sorularını da yanıtlayan Rektör Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin Gastronomi alanında yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Şerife Erem